Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : SkapelsenDela
 1. Në fillim të çdo
  gjëje kishte dy botë.

 2. Muspelheim-i që shtrihej në jug,
  ishte i mbushur me dritë dhe zjarr-

 3. -dhe Nifelheim-i në veri:
  një botë në borë dhe akull.

 4. Në mes të tyre ishte një zbrazësi
  e madhe që thirrej Ginungagap.

 5. Dhe mu këtu,
  në mes të të nxehtit dhe të ftohtit-

 6. -lindi një gjigant
  që e mori emrin Ymer.

 7. Ymer-i jetonte nga qumështi
  i një lope të quajtur Audhumla.

 8. Dhe Ymer-i rritej e rritej
  dhe u bë shumë i madh.

 9. Lopa Audhumla jetonte nga akulli
  dhe ngrica që e lëpinte nga gurët.

 10. Në ditën e parë kur lopa lëpinte
  gurët në Ginungagap-

 11. -papritmas doli një qime ditën-

 12. -e dytë një kokë dhe ditën
  e tretë doli një burrë i rritur.

 13. Burri quhej Bure.

 14. Bure-ut i lindi një djalë që quhej
  Bor dhe pastaj tre djemtë e Bor-it-

 15. -u bënë të gjithë perëndi më emrin
  Oden, Vile dhe Ve.

 16. Oden-i dhe vëllezërit janë paraardhës
  të të gjithë perëndive të mëvonshme.

 17. dhe Ymer-i është paraardhës
  i të gjithë gjigantëve!

 18. Perënditë dhe gjigantët luftonin
  për pushtet.

 19. Kur Oden-i, Vile dhe Ve u rritën-

 20. -e vranë gjigantin Ymer që të mund
  të udhëheqin vet botën.

 21. Nga trupi i vdekur i Ymer-it-

 22. -perënditë e krijuan botën e njerëzve
  që e quajtën Midgord.

 23. Nga gjaku i gjigantit
  u krijuan detet dhe liqenet-

 24. -nga mishi i tij u krijua toka, nga
  eshtrat u krijuan malet dhe kodrat-

 25. -kurse nga dhëmbët e tij perënditë
  krijuan shkëmbinjtë dhe gurët.

 26. Nga koka e Ymeri-t u bë qielli
  që mbahej lartë nga katër xhuxh:

 27. një në secilin kënd.

 28. Njerëzit, që do të banonin në Meigord
  u krijuan një ditë kur Oden-i-

 29. -Vile dhe Veu
  po shëtisnin në breg të detit.

 30. Perënditë i gjetën aty dy drunj.

 31. dhe nga drunjtë krijuan njerëzit Ask
  dhe Embla, një burrë dhe një grua.

 32. Perënditë iu dërguan atyre dhurata.

 33. Vile bëri që Ask-u dhe Embla të
  dukeshin si perëndi dhe të lëviznin.

 34. Veu iu dha njerëzve mençurinë,
  vullnetin dhe fantazinë.

 35. Dhe Oden-i iu dha atyre
  dhuratën më të bukur:

 36. shpirtin që i bëri ata njerëz
  të lirë dhe të arsyeshëm.

 37. Jashtë dhe larg nga Midgord-i-

 38. -gjendet Utgord-i
  dhe atje sundojnë gjigantët.

 39. Utgord-i është një perandori e
  frikshme ku ka edhe xhuxh, shtriga-

 40. -shkurtabiq dhe gjëra
  tjera të pakëndshme.

 41. Gjigantet e Utgord-it janë armiq të
  përbetuar të perëndive dhe njerëzve-

 42. -kështu që perënditë janë
  të detyruara-

 43. -që vazhdimisht të luftojnë
  kundër tyre.

 44. Perënditë krijuan pastaj Kohën dhe
  nisën Natën dhe Ditënnë udhëtim-

 45. -mbi harkun qiellor me karrocën
  që e tërhiqnin kuaj të shpejtë.

 46. Mbi harkun qiellor
  udhëtojnë edhe dy fëmijë:

 47. një vajzë që quhet dielli
  dhe një djalë që quhet hëna.

 48. Ata udhëtojnë shpejtë, sepse
  vazhdimisht ndiqen nga një ujk-

 49. -i tmerrshëm
  që e quajnë Fenrisulven.

 50. Kur toka dhe qielli ishin gati-

 51. -perënditë filluan të ndërtojnë
  perandorinë e tyre.

 52. Ajo gjendet në qendër të botës,
  në brendësi të Midgordi-t-

 53. -dhe këtu janë shtëpitë
  dhe sallat e të gjitha perëndive.

 54. Meqenëse perënditë quhen edhe Asar,
  perandoria e tyre quhet Asgord.

 55. Në mes të botës rritet
  një dru madhështor:

 56. Frashri Yggdrasil
  që është druri botëror.

 57. Tri rrënjë e mbajnë trungun
  e tij të madh-

 58. -njëra rritet
  në mbretërinë e perëndive-

 59. -njëra në mbretërinë e gjigantëve
  dhe njëra në botën e të vdekurve.

 60. Këtu nën njërën nga rrënjët
  e Ygdrasil-it gjendet burimi-

 61. -i Mimer-it më ujin e tij
  që dhuron mençuri dhe dituri.

 62. Nën rrënjën në botën e perëndive
  gjendet pusi i Urds-it.

 63. Këtu takohen çdo ditë perënditë
  për të diskutuar dhe biseduar.

 64. Për të arritur të pusi i Urds-it,
  perënditë galopojnë mbi Bifrost-

 65. -ylberin e zjarrtë që vetëm perënditë
  kanë të drejtë ta kalojnë.

 66. Afër pusit të tretë
  që quhet pusi i Oden-it-

 67. -rrinë të ulura tri virgjëresha
  që quhen Narnorna.

 68. Ato e mbajnë drurin të njomë duke
  ia ujitur çdo ditë rrënjët-

 69. -më ujë të freskët.

 70. Janë po këto virgjëresha që duke
  tjerr nga një fije peri-

 71. -për secilën jetë të njerëzve
  e vendosin fatin e tyre.

 72. Nëse peri bëhet i gjatë, atëherë ai
  njëri do të ketë një jetë-

 73. -një pe i shkurtër do të thotë
  një jetë e shkurtër-

 74. -dhe nëse peri prishet atëherë edhe
  jeta e atij njeriu e ngatërruar.

 75. Kur narnornat e presin perin,
  vdes njeriu.

 76. Truri Yggdrasil shtrihet në gjith
  boten. Mbi nje deg rrin nje shqipojn.

 77. Qe krijon stuit në boten e njerzve.

 78. Në detin afer së rrënjës e pemës-

 79. -përdridhet gjarpri
  komesali Midgordi-t.

 80. Që ështe armiku i
  për betuar i shqiponjës-

 81. -gjatë trungët e pemës vrapon
  ketri Ratatosk-

 82. -duke e derguar
  thash e theme mes tyre.

 83. Kështu duket bota për përenditë-

 84. -gjigantët dhe njerëzit,
  deri në fund të kohës.

 85. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vikingarna hade en väldigt annorlunda bild av hur världen en gång kom till. I deras gudasaga finns berättelser om skickliga dvärgar och listiga jättar, och om hur gudarna byggde världen av en jättes kropp och hela himlavalvet av hans huvud. Vikingarnas skapelseberättelse berättas i animerad form. På albanska. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Skapelsen, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - teckenspråkstolkat

Smutsens historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Hamnskiftarens resa

Västmanland, Närke

Del 6 av 11: Gruvfruns silver. Jim och Ayla blir attackerade med pilbåge, och på en av pilarna finns ett meddelande från en gruvfru i Sala. Med vargarnas hjälp tar de sig österut, mot Sala silvergruva. Men gruvfrun är inte den hon utger sig för att vara. Jim och Ayla blir bestulna på trollboken och jakten för att ta den tillbaka, leder Jim och Ayla till en helt annan tid - 1600-talet och stormaktstiden.