Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Den stora murenDela
 1. Shumë kohë më parë,
  në fillim të kohës-

 2. -perënditë punonin në ndërtimin e
  botës së tyre që ata e quanin Asgord.

 3. Një ditë aty erdhi
  për vizitë një gjigant-

 4. -dhe ua bëri një propozim joshës.

 5. Gjiganti iu ofroj perëndive ndërtimin
  e një muri të lartë-

 6. -rreth gjithë vendit të tyre
  për ti mbrojtur ata nga armiqtë.

 7. Perënditë i premtuan gjigantit
  se nëse ia del të ndërtoj murin-

 8. -gjatë një dimri, do të fitonte
  një shpërblim të madh.

 9. Ai do të martohej me perëndeshën
  e bukur Freja dhe veç kësaj-

 10. -do të merrte edhe hënën
  dhe diellin falas.

 11. Por nëse nuk do të arrinte të ndërtoj
  murin për këtë kohë të shkurtër-

 12. -atëherë ai do ta paguante
  këtë me jetën e tij.

 13. Në fshehtësi perënditë
  ishin të sigurta së ai-

 14. -nuk do t'ia dilte të kryente punën-

 15. -dhe ata absolutisht nuk e kishin
  ndërmend t'ia jepnin atij Frejen-

 16. -diellin apo hënën.

 17. Por perënditë nuk e kishin llogaritur
  fare se gjigantit do ti dilte-

 18. -në ndihmë një hamshor i madh dhe
  shumë i fuqishëm me emrin Svadilfare.

 19. Hamshori punonte natën dhe ditën
  duke bartur sasi të mëdha gurësh.

 20. Kur kishte vetëm edhe
  tri ditë deri në pranverë-

 21. -gjiganti ishte pothuajse
  gati me murin.

 22. Perënditë u tmerruan kur kujtuan
  premtimin që i kishin bëre gjigantit-

 23. -dhe mundoheshin të gjenin mënyrën
  se si ta pengojnë atë-

 24. -që ta përfundoj punën.

 25. Ata vendosen
  që ta lusin Loke-un për ndihmë.

 26. Loke-u banonte me perënditë në
  Asgord por ishte ndryshe nga ata.

 27. Ai kishte një nëne
  që ishte perëndeshë-

 28. -por babai nuk ishte perëndi,
  ai ishte një gjigant.

 29. Loke-u ishte një figurë dinake që u
  shkaktonte shumë probleme perëndive-

 30. -dhe falë dinakërisë së tij ndodhi
  që perënditë e luten-

 31. -për ndihmë kur iu doli ky problem.

 32. Loke-u u shndërrua në një pelë-

 33. -dhe filloi t'i hingëllinte hamshorit
  të gjigantit.

 34. Svadilfare u bë si i marrosur pas
  pelës dhe në këtë mënyrë Loke-u-

 35. -e mashtroj atë duke
  e larguar nga gjiganti.

 36. Pa ndihmën e hamshorit gjiganti-

 37. -fatkeq smund të ndërtonte
  murin më kohë...

 38. Dhe Tor-i e nxori çekanin
  e tij dhe e vrau gjigantin.

 39. Hamshorit të gjigantit të gjorë dhe
  pelës që në të vërtetë ishte Loke-u-

 40. -iu lindi një fëmijë.

 41. Iu lindi një mëz që kishte tetë këmbë
  dhe e pagëzuan Sleipner.

 42. Sleipner-i ishte kali më i shpejtë
  që ndonjëherë kishte ekzistuar-

 43. -dhe për këtë arsye
  u bë kali i Oden-it.

 44. Loke-u i inkurajuar nga fakti se
  kishte lindur-

 45. -një fëmijë aq fantastik
  si Slipner-i-

 46. -vendosi të bënte më shumë fëmijë.
  Ai takoi një gjigante që quhej-

 47. -Angerboda
  dhe me të kishte edhe tre fëmijë.

 48. Ata u lindën të gjithë në pyllin
  e tmerrshëm të hekurt-

 49. -në Utgord-in e gjigantëve.

 50. Por fëmijët nuk dolën të përkryer
  dhe fatlum si kali Sleipner.

 51. Vajza e vogël që quhej Hel kishte
  një kokë të çuditshme.

 52. Gjysma e fytyrës së saj ishte
  jashtëzakonisht e bukur-

 53. -por pjesa tjetër ishte
  e shëmtuar dhe e ënjtur.

 54. Perënditë nuk
  e pranuan atë në Asgord-

 55. -kështu që ajo u bë sundimtare
  e perandorisë së të vdekurve.

 56. Fëmija i dytë i Loke-ut ishte
  një foshnje-gjarpër-

 57. -dhe ishte aq i padurueshëm saqë
  Oden-i e hodhi në detin e madh-

 58. -jashtë Midgord-it.

 59. Aty u rrit ai duke e kafshuar bishtin
  e vet dhe ashtu ngeci.

 60. Pas kësaj e mori edhe emrin gjarpri
  i Midgord-it.

 61. Fëmija i tretë ishte
  një ujk me emrin Fenrisulven.

 62. Në fillim perëndive iu pëlqeu
  dhe iu dukej një çapkën i ëmbël.

 63. Por shpejtë ai u rrit dhe u bë
  një ujk përbindësh i rrezikshëm-

 64. -sa edhe perënditë iknin prej ti.

 65. Ishte vetëm perëndia Tyr,
  që nuk dinte ç'është frika-

 66. -që guxonte ta ushqente Fenrisulven
  dhe të luante me të.

 67. Por Fenrisulven bëhej çdo ditë
  e më tepër dinak dhe i mbrapshtë-

 68. -dhe perënditë vendosen
  ta burgosnin atë.

 69. U munduan ta lidhnin atë me litarë të
  fortë por ai i këpuste ata menjëherë.

 70. U munduan ta mbyllnin me zinxhirë
  por zinxhirët ishin të dobët për të.

 71. Në fund e dërguan shërbëtorin
  e perëndeshës Freja në botën-

 72. -e xhuxhëve për të gjetur pranga
  shumë të forta për ujkun.

 73. Dy nga farkëtaret e xhuxhëve filluan
  punën menjëherë.

 74. Kur shërbëtori i Frejës i pa prangat
  që xhuxhët i kishin bërë-

 75. -mendoi se e kishin mashtruar.

 76. Pranga ishte një fijez aq
  e hollë sa mezi shihej.

 77. Por xhuxhët i treguan
  se kjo ishte fija Gleipner-

 78. -që ishte farkëtuar
  nga gjashtë gjëra magjike:

 79. Nga rrënjët e shkëmbit, nga zhurma
  e maces, nga delli i ariut-

 80. -nga fryma e peshqve,
  nga qimet e mjekrës së grave-

 81. -dhe nga pështyma e zogjve.

 82. Fija dukej si një pe
  i zakonshëm mëndafshi-

 83. -por nuk kishte fuqi
  në botë që mund ta këpuste atë.

 84. Kur perënditë ia lidhen
  fijen rreth qafës-

 85. -ujku ia gëlltiti dorën
  e djathtë mikut të vet, Tyr-it.

 86. Por ishte vonë.
  Fenrisulven u prangos.

 87. Perënditë ia futen një shpatë
  në gojën e tij gllabëruese-

 88. -në mënyrë qe ai të mos
  mund të kafshonte rreth e përqark-

 89. -dhe pastaj u kthyen në Asgord.

 90. Që atëherë nga jargët
  e Fenrisulv-it është krijuar-

 91. -një rrjedhë e shpejtë
  uji që quhet Von-

 92. -dhe përshkon perandorinë
  e të vdekurve.

 93. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. När de behövde hjälp att bygga en skyddande mur runt sitt land anlitade de med löfte om belöning den skickligaste jätten som fanns, bara för att efteråt slå ihjäl honom. Vi får också veta hur Loke kan bli en häst och hur han blev pappa till de läskiga monstren Fenrisulven och Midgårdsormen. Dessutom berättar arkeologen Lena Bergqvist om gudarnas djur: om Odens skvallrande korpar, Frejas gulliga katter, Frejs gyllene gris och om Tor som sköter åska och blixtar på himlen med hjälp av två stycken flygande getter. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Historia, Nordens historia, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - syntolkat

Tidens historia

Ann och Henrik ser ett historieprogram på tv och börjar fundera över det där med tid. Hur höll man reda på tiden innan man hade klocka? Vem uppfann klockan? Och vad är egentligen tid? Ann och Henrik färdas till järnålderns bondesamhälle för att ta reda på hur man kom i tid utan klocka. De reser till medeltidens städer för att spekulera i hur de första klockorna introducerades, och fortsätter till 1800-talets industrisamhälle för att undersöka hur det kom sig att tid blev pengar. Varför har man sett på tiden så olika?

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Hamnskiftarens resa

Skåne, Blekinge

Del 1 av 11: Glosons tagg. Tioåriga Jim bor med sin familj i södra Sverige. En dag får Jim veta att hans lillasyster fått en dödlig sjukdom. Han blir förtvivlad, men hoppet tänds när han möter korpen Ayla. Hon säger att det finns ett botemedel som kan rädda systern. Men först måste de hitta den försvunna trollboken. Med båt från Karlskronas hamn far de över Östersjön. Nu börjar jakten genom Sveriges alla landskap efter trollboken och för att hitta botemedlet.