Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Mimers brunnDela
 1. Njëherë në botë kishte vetëm një dru
  të vetëm gjigant.

 2. Ishte ky frashri Ygdrasil...
  që është druri botëror.

 3. Degët e tij madhështore
  shtrihen në gjithë botën.

 4. Ai ka rrënjë të gjata dhe të
  fuqishme.

 5. Dhe afër rrënjëve banojnë njerëzit,
  por edhe perënditë, gjigantët-

 6. -xhuxhët, shkurtabiqët
  dhe të gjitha gjallesat tjera.

 7. Perandoria e perëndive quhet Asgord.

 8. Mbreti i të gjitha
  perëndive quhet Oden.

 9. Oden-i është
  gjithashtu perëndi e luftës.

 10. Ai udhëton rreth e rrotull botës me
  kalin e tij tetëkëmbësh Sleipner-in-

 11. -dhe ka edhe dy korba,
  Hugin-in dhe Munin-in-

 12. -që i sjellin lajme nga larg.

 13. Çfarë ka ndodhur? Çfarë ka ndodhur?

 14. Oden-i është në rrugë për në shtëpi.
  Oden-i po kthehet në Valhall.

 15. Ai ka qenë në udhëtim dhe ka
  vizituar perandorinë e gjigantëve.

 16. Po, Oden-i po kthehet në shtëpi.
  Ai ka qenë në udhëtim.

 17. Në sallën madhështore Valhall-

 18. -Oden-i i pret luftëtarët
  që kanë rënë në beteja.

 19. Çdo mbrëmje Oden-i i gostit mysafirët
  e tij më mish të derrit Serimner.

 20. Serimner-i është një derr shumë
  special që çdo mëngjes lind përsëri-

 21. -në mënyrë që të mund
  ta hanë prapë në mbrëmje.

 22. Në gosti pihet vera "mjöd" që mjelet
  nga një dhi e quajtur Heidrun.

 23. Mysafirët e Oden-it i kalojnë ditët-

 24. -duke u përleshur
  dhe luftuar me shpatë...

 25. Të gjithë luftëtarët
  që vriten gjatë ditës-

 26. -ringjallën përsëri në mbrëmje
  për të marrë pjesë në festë.

 27. Afër njërës rrënjë të Ygdrasil-it
  ka një burim-

 28. -një pus që ruhet natë e ditë
  nga një gjigant.

 29. Ai gjigant quhet Mimer. Atij i është
  prerë koka në një betejë të largët-

 30. -dhe e vetmja gjë që ka mbetur
  nga ai është koka e tij.

 31. Uji në pusin
  e Mimer-it është çudibërës.

 32. Kush pinë ujë nga ai pus bëhet
  shumë i mençur-

 33. -dhe mëson
  se çfarë do të ndodhë në të ardhmen-

 34. -dhe mu për këtë arsye ka shumë
  që duan të pinë ujë nga pusi...

 35. ...por Mimer-i nuk i lejon.

 36. Një ditë Oden-i shkoi për vizitë
  te pusi i Mimer-it.

 37. Çfarë ka ndodhur?

 38. Oden-i dëshiron të flas me gjigantin.

 39. Oden-i dëshiron të flas me Mimer-in
  ...dhe të pijë uj nga pusit i tij!

 40. Oden-i iu afrua gjigantit dhe e luti
  atë t'i jepte një gllënjkë ujë-

 41. -sepse ai ishte i etur për dituri dhe
  donte të mësonte se çfarë do të-

 42. -në të ardhmen.

 43. Mimer-i filloi të qeshte dhe të
  gjëmonte si e kanë zakon gjigantet-

 44. -dhe i tha Oden-it se për këtë vetëm
  mund të ëndërronte.

 45. Por Odeni-i nuk
  u ndal duke dërdëllit pa ndërprerë-

 46. -sa që edhe
  Mimer-i filloi të luhatet.

 47. Ai turfulloi dhe murmuriti
  nën mjekrën e tij të gjatë:

 48. Ndoshta Oden, ndoshta mund të
  marrësh një gllënjkë ujë-

 49. -por atëherë edhe
  unë dua një gjë nga ti.

 50. Çka, pyeti Oden-i, dhe tha me vete se
  ai që banonte në një kështjellë-

 51. -me shumë salla mund ti
  jepte gjigantit çdo gjë që ai kërkon.

 52. Unë e dua syrin tënd.

 53. Tha Mimer-i duke menduar-

 54. -se Odeni që banonte
  në një kështjellë me salla-

 55. -kurrë nuk do të pranonte që t'ia
  jepte njërin sy një gjiganti plak.

 56. Por Oden-i i donte shumë dituritë.

 57. Ai donte të dinte çdo gjë për botën,
  për drurët dhe të ardhmen-

 58. -dhe pa mëdyshje e nxori njëri sy
  dhe ia dha Mimer-it.

 59. -Çfarë ka ndodhur?
  -Oden-i e ka nxjerrë njërin sy!

 60. Po, Oden-i ka nxjerrë njërin sy
  dhe ia ka dhënë atë Mimer-it!!

 61. Mimer-i e lejoi atëherë Oden-in
  të pinte nga pusi-

 62. -dhe nga ai çast mbreti i perëndive
  i dinte të gjitha gjërat-

 63. -që do të ndodhnin në botë.
  Kjo e shqetësoi shumë atë.

 64. Sepse kuptoi se bota do të
  shkatërrohej nga një zjarr-

 65. -që quhej Ragnarok.

 66. Çdo gjë do të përpihet nga flakët
  e tmerrshme të Ragnarok-ut.

 67. Frashri Ygdrasil, njerëzit, gjigantët
  perënditë dhe çdo gjë tjetër-

 68. -do të fundoset në detin e madh.

 69. Më këtë të vertetë
  të tmerrshme në mendje-

 70. -Odeni duhet
  të jetoj gjithë jetën e tij

 71. -Çfarë ka ndodhur?
  -Po, çfarë ka ndodhur?

 72. Oden-i ia ka dhënë njërin sy Mimer-it
  dhe tani ai është-

 73. -i verbër edhe flokëthinjur.

 74. Po, Oden-i ia ka dhënë njërin
  sy Mimer-it

 75. -dhe tani ai është
  i verbër edhe flokëthinjur.

 76. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Oden var vikingaguden framför alla andra. I hans festsal Valhall samlas krigarna som dött i strid för att äta kött från en gris som föds på nytt varje kväll och dricka öl från en get. Vi hör också historien hur Oden blev av med sitt ena öga och fick all kunskap i världen. Arkeologen Lena Bergqvist tar oss med till en riktig vikingagård där hon smyger i kök och sovrum, provar vikingamaten och tittar på när vikingabarnen offrar till gudarna för att säden ska växa på åkern. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Historia, Nordens historia, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - teckenspråkstolkat

Dödens historia

Efter att ha sett ett historieprogram på tv börjar Ann och Henrik fundera över döden. Har man alltid varit rädd för döden? Eller har man mer funderat över vad som händer efteråt? Och hur begravde man folk förr i tiden? Greger visar hur krångligt det var att dö under medeltiden med alla de sakrament som skulle utföras. Ann och Henrik möter liemannen och får vara med om en offentlig obduktion på 1800-talet. . Men hur är det egentligen med Greger? Är han döende på riktigt eller spelar han bara?

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Hamnskiftarens resa

Västmanland, Närke

Del 6 av 11: Gruvfruns silver. Jim och Ayla blir attackerade med pilbåge, och på en av pilarna finns ett meddelande från en gruvfru i Sala. Med vargarnas hjälp tar de sig österut, mot Sala silvergruva. Men gruvfrun är inte den hon utger sig för att vara. Jim och Ayla blir bestulna på trollboken och jakten för att ta den tillbaka, leder Jim och Ayla till en helt annan tid - 1600-talet och stormaktstiden.