Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Tor får sin hammareDela
 1. Një ditë në Asgord Loke ishte me
  humorin më të keq.

 2. Ai shikonte perëndeshën Siv
  dhe gërshetat e saja të bukura-

 3. -që ia kishin lakmi
  të gjitha perënditë.

 4. Ngadalë, duke u përvjedhur,
  iu afrua perëndeshës

 5. Dhe më një lëvizje të shpejtë nxori
  thikën dhe ia preu gërshetat.

 6. Tor-i u tërbua fare
  dhe filloi ta ndiqte Loke-un.

 7. Dhe Loke-u u strehua
  në vendin e xhuxhëve.

 8. Tor-i e ngriti çekanin
  e tij për ta vrarë atë-

 9. -por Loke-u në momentin e fundit
  arriti t'i bind dy xhuxh të shkathtë-

 10. -që të prodhojnë gërsheta të reja
  nga floriri i pastër për Siv-ën.

 11. Gërshetat ishin fantastike,
  të praruara me ar-

 12. -dhe rriteshin si flokët e zakonshme.

 13. Por Loke ishte i irrituar.

 14. Ai shkoi të tre xhuxhë tjerë dhe vuri
  bast se ata nuk ishin farkëtar-

 15. -të shkathtë si dy xhuxhët e parë.

 16. Ai u tha se nëse ata do të mund
  të farkëtojnë tri thesare të bukura-

 17. -dhe me vlerë si gërshetat, atëherë
  ai do ti paguante ata më kokën e tij.

 18. Loke-u mendonte se xhuxhët kurrë nuk
  do t'ia dalin ti prodhojnë ato sende-

 19. -por për të qenë i sigurt, vendosi ti
  pengoj ata në punën e tyre.

 20. Ai u shndërrua në një grerëz dhe
  fluturoi brenda në farkë-

 21. -duke spiunuar.

 22. Loke fluturoi poshtë dhe e thumboi
  në sy xhuxhin që mbante calikun.

 23. Por, megjithatë xhuxhët e përfunduan
  thesarin e parë.

 24. Ata kishin punuar një derr fantastik
  me qime nga floriri i pastër-

 25. -që mund të vraponte më shpejtë se
  një kalë dhe të ndriçonte natën-

 26. -më të pist.

 27. Edhe thesari i dytë ishte gati:

 28. Xhuxhët kishin farkëtuar një unazë të
  madhe, edhe ajo nga floriri i pastër.

 29. Unaza quhej Draupner dhe çdo natë
  nga ajo lindnin tetë unaza të reja.

 30. Tani Loke-u filloi të frikësohej.
  Jeta e tij ishte në rrezik.

 31. Ai bëri të pamundurën që ti pengonte
  xhuxhët për ta farkëtuar-

 32. -edhe thesarin e tretë.

 33. Grerëza, që ishte Loke-u,
  e thumboi prapë në sy farkëtarin.

 34. Thesari që s'ishte asgjë më pakë se
  çekani magjik i Tor-it-

 35. -kur e goditi kudhrën u thye
  dhe bishti iu këput në mes.

 36. Por, kur Tor-i e provoi çekanin,
  me gjithe ate me dorën i ti.

 37. Xhuxhët ia dolën
  të kryenin detyrën e tyre.

 38. Loke-u e kishte humbur bastin
  dhe tash ishte i detyruar të ikte-

 39. -për të shpëtuar kokën e tij.

 40. Tor-i e zuri Loke-un
  dhe e dorëzoi atë të xhuxhët.

 41. Në momentin kur xhuxhët
  do t'ia prisnin kokën-

 42. -e ndryshuan mendimin dhe vendosën
  t'ia qepnin buzët.

 43. Çekani u bë një nga thesaret më të
  çmuara të Tor-it.

 44. Tor-i e quante çekanin Mjolner.

 45. Dhe ky është çekani me të cilin Tor-i
  lëshon rrufe kur kalëron mbi qiell.

 46. Një ditë në Asgord Tor-i vendosi
  ta shoqëronte perëndinë Tyr-

 47. -që do të shkonte në Utgord
  për ta takuar njerkun e tij-

 48. -që ishte gjigant dhe quhej Hymer.

 49. Ai u shndërrua në një fëmijë për të
  mos e njohur se ishte Tor-i.

 50. Kur arritën atje
  dhe e takuan Hymer-in-

 51. -ai ishte në rrugë për të shkuar në
  peshkim me barkë.

 52. Tor-i iu lut që të shkonte me të-

 53. -dhe Hymer-i që nuk i shkonte mendja
  se ky ishte Tor-i e pranoi lutjen.

 54. Hymer-i e dërgoi Tor-in të merrte
  krimba për grep.

 55. Tor-i u largua që gjiganti të mos e
  shoh dhe në vend që të merrte krimba-

 56. -fshehurazi u fut në kullotën
  e lopëve-

 57. -dhe ia preu kokën demit më të madh.

 58. Tor-i e futi kokën e demit në një
  thes dhe pastaj shkoi të Hymer-i.

 59. Në barkë, Tor-i i kapi lopatat
  dhe filloi të lundroj shpejtë në det.

 60. Kur arritën te vendi
  i peshkimit të Hymer-it-

 61. -Tor-i nuk u ndal por vazhdoi të
  lundronte më shpejtësi të madhe-

 62. -në detin e hapur.

 63. Dhe Hymer-i u bë nervoz.

 64. Ai frikësohej se do ta bezdisnin
  gjarprin e Midgordit.

 65. Me në fund Tor-i ndaloi
  dhe për lemeri të gjigantit-

 66. -nxori kokën e madhe
  të demit dhe e vendosi-

 67. -në grepin që gjiganti
  e kishte bërë gati.

 68. Tor-i e hodhi karremin në det.

 69. Dhe më të vërtetë diçka ra në grep.

 70. Por ky nuk ishte ndonjë peshk, ai që
  kafshoi grepin ishte vet gjarpri-

 71. -i Midgordit,
  mu ashtu si Tor-i kishte llogaritur.

 72. Tor-i u mundua më gjithë fuqinë që
  kishte ta nxirrte prenë nga uji-

 73. -por gjarpri ishte më i fuqishëm.

 74. Atëhere Tor-i e shtrëngoi edhe
  më shumë brezin e tij të forcës-

 75. -dhe tërhoqi me aq forcë sa fundi i
  barkës pëlciti.

 76. Pastaj i vendosi këmbët pas një
  shkëmbi në fund të detit-

 77. -dhe e nxori kokën e gjarprit.

 78. Tor-i dhe gjarpri vështruan
  të egërsuar njëri tjetrin në sy.

 79. Tor-i nxori Mjolner-in,
  çekanin e tij nga brezi-

 80. -duke e vërtitur atë mbi kokë që t'ia
  jepte gjarprit goditjen e fundit.

 81. Atëherë papritmas Hymer-i
  u ngrit në këmbë-

 82. -dhe më thikën e tij e këputi fillin
  që mbante gjarprin dhe grepin.

 83. Gjarpri i Midgordit me një ulërimë të
  madhe u fundos në detin e shkumuar.

 84. Hymer-i dinte një gjë
  që nuk e dinte Tor-i:

 85. Se nëse vdes gjarpri i Midgordit
  atëherë do të hapej fundi i detit-

 86. -dhe e gjithë bota
  dhe Midgordi do të zhdukeshin.

 87. Por Tor-i u zemërua aq shumë nga
  veprimi i Hymer-it-

 88. -sa që e hodhi Hymer-in në det.

 89. Dhe u kthye i zemëruar
  dhe i inatosur në breg të detit.

 90. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

När Loke är på dåligt humör kan både han och hans vänner råka riktigt illa ut. När han klippte flätorna av gudinnan Siv fick dvärgarna rädda hans liv. Om hur dvärgar kan smida en hel guldgris och om hur Tor fick sin supermagiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Historia, Nordens historia, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - teckenspråkstolkat

Tidens historia

Hur höll man reda på tiden innan man hade klocka? Och det där med att tid är pengar, när blev det så? Ann och Henrik färdas genom järnålder, medeltid och 1800-tal för att ta reda på hur synen på tiden har förändrats genom historien.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnen som förändrade världen

Glorias modigaste dag

I den amerikanska södern på 1950-talet var Gloria Ray Karlmark ett av de första svarta barnen som fick plats på en skola som tidigare bara tagit emot vita barn. De var nio svarta barn som började i samma skola den dagen och de kallades "Little Rock Nine". Händelsen väckte starka protester och blev en världsnyhet. Gloria blev utsatt för rasistiska trakasserier men tvekade inte att gå kvar i skolan. Gloria Ray Karlmark räknas som en av medborgarrättsrörelsens främsta kämpar.