Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Freja vägrar gifta sigDela
 1. Ishte mëngjes në Asgord.

 2. Tor-i u zgjua
  ngadalë nga shtrati i tij.

 3. Atëherë i tmerruar vërejti se
  Mjolneri, çekani i tij ishte zhdukur.

 4. Ai i egërsuar u nis me nxitim për të
  kuptuar se ku kishte mbetur çekani.

 5. Tor-i i kërkoj ndihmë Loke-ut
  për ta këshilluar se-

 6. -ku mund ta gjente çekanin
  e tij të dashur.

 7. Loke-u kishte një ide.

 8. Jo shumë larg nga shtëpia e Tor-it,
  banonte Freja...

 9. ...dhe perënditë u nisen atje me një
  propozim.

 10. Loke-u iu lut Frejës që t'ia huazonte
  përparësen e saj speciale:

 11. Një rrobë që bënte që njeriu
  të dukej si një skifter.

 12. Kur Loke-u e veshi rrobën, fluturoi
  në drejtim të Utgordit të gjiganteve.

 13. Duke rrahur krahët
  u drejtua kah kështjella-

 14. -që ishte pronë e gjigantit Trym.

 15. Dhe skifteri, që ishte Loke-u,
  zbriti në oborrin e Trym-it.

 16. Skifteri duke hapur
  sqepin pyeti nëse ishte Trym-i-

 17. -ai që ia kishte marre çekanin
  Tor-it.

 18. Trym-i duke shikuar skifterin
  që dinte të fliste, tha:

 19. Si jo, unë e kam atë.

 20. Çekani është i fshehur 8 milje nën
  tokë dhe askush nuk mund ta nxjerrë-

 21. -atë para se unë të martohem me
  perëndeshën e bukur Freja.

 22. Loke-u u gëzua që kishte pasur të
  drejtë. Ai u kthye në Asgord-

 23. -për tu treguar perëndive
  për atë qe i kishte thënë gjiganti.

 24. Ai i tha Frejës që të vishej si nuse
  se do ta dërgonte në dasmë-

 25. -në vendin e gjigantëve.

 26. Por Freja u zemërua aq shumë
  nga propozimi i Loke-ut-

 27. -sa vlonte nga inati.

 28. Ajo merrte frymë aq fuqishëm
  sa gjerdani i saj i madh-

 29. -u këput në njëmijë pjesë.

 30. Atëherë u mblodhën perënditë
  dhe perëndeshat për një konsultim.

 31. Pas shumë diskutimeve të gjata,
  perëndia Heimdal e ngriti zërin.

 32. Heimdal-i është perëndia që bën roje
  në kufirin me vendin e gjigantëve-

 33. -në skajin e ylberit të madh.

 34. Ai i bie bririt Gjallar
  që dëgjohet në gjithë botën-

 35. -dhe ka një shqisë
  dëgjimi shumë të zhvilluar.

 36. Ai mund të dëgjoj
  barin duke u rritur mbi tokë-

 37. -dhe të dëgjoj leshin duke
  u rritur në lëkurën e deles.

 38. Perendia Heimdal kishte një plan
  për ta kthyer çekanin.

 39. Plani ishte që Tor-i
  të vishej si një nuse-

 40. -dhe të shkonte në dasmë
  në vend të Frejës-

 41. -dhe Loke-u të shkonte
  i veshur si krushkë e parë.

 42. Tor-i u zemërua dhe nuk i pëlqente
  fare plani por kur Loke-u-

 43. -e përkujtoi se pa çekanin e tij do
  të shkatërrohej Asgordi i perëndive.

 44. Tori-t iu mbush mendja.

 45. Pasi që Tor-i dhe Loke-u
  u maskuan më rroba-

 46. -i lidhen cjapet
  në karrocën e Tor-it-

 47. -dhe u nisën për
  në Utgordin e gjigantëve.

 48. Gjiganti Trym
  që ishte duke pritur nusen e tij-

 49. -pa nga larg
  se po afrohej një karrocë.

 50. Ai i urdhëroi shërbëtorët e tij që të
  stolisin sallën e festës, sepse tash-

 51. -thirri ai i gëzuar, më në fund po më
  vjen nusja ime: perëndesha Freja!

 52. Ushqime dhe pije të shumta u
  vendosen në sallën e dasmës.

 53. Ndonëse që në fillim të festës,
  Tor-i gati sa e zbuloi vetën-

 54. -sepse nuk mund të përmbahej pranë
  tryezës së ushqimit.

 55. Ai hëngri një ka dhe tetë salmonë
  dhe një mori ushqimesh tjera.

 56. Gjiganti Trym filloi të dyshoj
  në oreksin e madh të nuses.

 57. Dhe krushkës Loke iu deshtë të ngutej
  për ti sqaruar gjigantit se Freja-

 58. -nuk kishte ngrënë që tetë ditë-

 59. -pasi që kishte shumë dëshirë
  të vinte në vendin e gjigantëve.

 60. Trym-i u gëzua aq shumë
  nga ky sqarim-

 61. -sa që ishte duke ia ngritur duvakun
  Frejës për ta puthur.

 62. Por këtë nuk e dëshironte Tor-i.

 63. Ai ia hodhi një vështrim zhbirues
  Trym-it sa ai u ndal menjëherë.

 64. Dhe Trym-i e pyeti krushkën Loke se
  perse sytë e Frejës ishin aq të egër?

 65. Sërish Loke-u u përgjigj shpejtë:

 66. Freja nuk ka fjetur
  që tetë net tha ai-

 67. -pasi që ajo kishte shumë mall për
  Trym-in dhe vendin e gjigantëve.

 68. Trym-i ishte shumë
  i kënaqur më përgjigjen.

 69. Dhe i ngazëllyer urdhëroi
  që çekani Mjolner i Tor-it-

 70. -të nxirrej nga nëntoka
  dhe të vendosej në prehrin e nuses-

 71. -dhe që ata të kurorëzohen me të.

 72. Kur Tor-i më në fund e mori çekanin
  në dorën e tij-

 73. -u bë i qetë dhe i vendosur.

 74. Tani ai ishte i lodhur nga dasma
  dhe u ngrit në këmbë-

 75. -dhe më çekanin e tij në dorë vrau
  gjigantin Trym-

 76. -dhe pastaj edhe gjithë
  farefisin e tij.

 77. Pastaj Tor-i dhe Loke-u, me çekan-

 78. -u kthyen me triumf
  në Asgordin e Perëndive.

 79. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Freja var den vackraste i hela Asgård. Jätten Trym stjäl Tors hammare för att tvinga Freja att gifta sig med honom. Med Loke som tärna klär sig Tor i Frejas bruddräkt och beger sig till Utgård. Det ska bli bröllop men det går inte riktigt som Trym planerat. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Samisk historia med Ailo - syntolkat

Ailo är 17 år, född i Norge och uppvuxen i Sverige. Själv beskriver sig Ailo som en same i Sápmi. Den samiska identiteten har alltid funnits där för honom, liksom språket och traditionerna. Ailo är programledaren och han inramar berättelser om hur historien har lämnat spår i andra unga samers liv: Sara-Elvira och hennes familj har blivit påverkad av tvångsförflyttningar. För renskötaren Helena pågår kolonisationen fortfarande och hon blir påmind om det i sin vardag. Lars Levi gick på nomadskolan som barn och detta har präglat hans liv.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Historiedepartementet

Johan III

Anna och Johan är fast i 1500-talet. Kung Johan III undrar hur de tog sig in i fängelsetornet där hans bror Erik XIV är fånge. Där är det dödsstraff att vara utan tillstånd. Lyckas barnen upptäcka någon historisk felaktighet i äventyret?