Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Tor tävlar med jättarnaDela
 1. Një ditë Tor-i u nis për në Utgord
  që ti vizitoj gjigantët.

 2. Ai mori me vete edhe Loke-un,
  pasi që ai, si zakonisht-

 3. -do të shkaktonte shumë telashe
  po ta lente vetëm ne Asgord.

 4. Ata udhëtuan me karrocën e Torit
  që tërhiqej nga dy cjep magjik.

 5. Pas një kohe, ata ishin të uritur
  dhe zbriten në fermën-

 6. -e një fshatari për të ngrenë.

 7. Tor-i i theri dy cjeptë e tij dhe
  përgatiti darkën me mishin e tyre.

 8. Ai e ftoi edhe fshatarin dhe fëmijët
  e tij për të ngrënë darkë-

 9. -por i paralajmëroi ata
  që të kenë kujdes-

 10. -dhe të mos e dëmtojnë ashtin në
  mishin e cjapit.

 11. Të gjithë hëngrën me shumë oreks.

 12. Djali që quhej Tjalve
  po brente një kockë.

 13. Dhe kur e pa këtë Loke-u-

 14. -e mashtroi djalin që ta thyente
  kockën dhe ta hante palcën e kockës.

 15. Djali u mashtrua dhe e theu ashtin.

 16. Kur u mbaruan së ngrëni,
  i tubuan kockat e cjepve-

 17. -në lëkurën e tyre
  dhe Tor-i i bekoi ato.

 18. Cjeptë u gjalluan përsëri sikurse
  asgjë mos të kishte ndodhur.

 19. Atëherë Tor-i vërejti se njëri cjap
  po shqeponte.

 20. Ai u tërbua kur kuptoi se Tjalve
  e kishte thyer ashtin e cjapit.

 21. Fshatari u frikësua
  aq shumë sa i ofroi Tori-t-

 22. -gjithë pasurinë
  e tij si dëmshpërblim.

 23. Por Tor-i vendosi
  që ti marr të dy fëmijët e fshatarit-

 24. -për ti ndihmuar
  në udhëtimin e tij të gjatë.

 25. Dhe ata vazhduan
  udhëtimin në këmbë.

 26. Dalëngadalë arritën në Utgord. Ecën
  gjithë ditën në një pyll të madh.

 27. Në mbrëmje u detyruan të kërkonin një
  vend për të fjetur.

 28. Arritën të një vend
  që dukej si shpellë.

 29. U futën në të,
  u shtrinë dhe i zuri gjumi.

 30. Në mes të natës u zgjuan nga një
  tërmet i fuqishëm që e dridhi tokën.

 31. Tori u ul në hyrje
  të shpellës për të bërë roje.

 32. Në mëngjes kur doli drita dolën
  nga shpella.

 33. Atëherë vërejtën se aty afër ishte
  shtrirë një gjigant dhe po flinte.

 34. Ishte gërhitja e gjigantit
  që dridhte tokën si tërmet.

 35. Dhe shpella ku ata kishin fjetur-

 36. -ishte në të vërtetë njëra nga
  dorëzat e gjigantit.

 37. Tor-i e qëlloi gjigantin
  më çekanin e tij në kokë.

 38. Por gjiganti vetëm i hapi sytë dhe
  pyeti nëse një gjethe i ra në kokë.

 39. Dhe fjeti përsëri.

 40. Tor-i e goditi edhe një here
  gjigantin në kokë-

 41. -por ai vetëm pyeti nëse i kishte
  rënë ndonjë lëndë dushku në kokë.

 42. Tor-i e goditi për të tretën herë
  gjigantin me aq fuqi sa çekani-

 43. -u ngulit në kokë.

 44. Atëherë gjiganti
  pyeti nëse ndonjë zog-

 45. -kishte lëshuar
  ndonjë gjë mbi kokën e tij.

 46. Atëherë Tor-i më shoqërinë
  e tij vazhduan rrugën.

 47. Ata arritën në një fushë të madhe-

 48. -dhe atje ndodhej kështjella kolosale
  e gjigantëve.

 49. Ajo ngrihej aq lartë në qiell sa ata
  u detyruan që të ngrinin shumë kokën-

 50. -për ti parë majat e kështjellës.

 51. Dhe u futun në kështjellë
  vrimat nëpër portës.

 52. Brenda në sallën e madhe
  u takuan me mbretin e gjiganteve-

 53. -që quhej Utgorda-Loke.

 54. Mbreti nuk i priti aq mirë
  dhe i sfidoi në gara me gjigantet.

 55. I pari që do të garonte ishte Loke-u
  që si kundërshtar-

 56. -do ta kishte
  një gjigant me emrin Loge.

 57. Do të garonin se kush do të hante më
  shumë dhe më shpejtë.

 58. Loke-u hëngri gjithë mishin që i
  qitën para-

 59. -por prapë se prapë mbeti pas
  gjigantit që kapërdiu gjithë mishin-

 60. -dhe kockat e në fund edhe pjatën.

 61. Pastaj Tjalve do të garonte në vrapim
  me një djalë që quhej Huge.

 62. As kjo garë nuk shkoi mirë.

 63. Huge ishte aq i shpejtë sa arriti
  në cak dhe u kthye pas deri-

 64. -kah mesi i rrugës derisa Tjalve
  arriti në cak.

 65. Tor-i do të tregonte se sa shpejtë
  mund të pinte një kupë.

 66. Por pasi piu aq shumë
  sa nuk mund të pinte më-

 67. -pa se kupa
  ende ishte pothuajse plotë.

 68. Pastaj Tor-i do të provonte ta
  ngrinte lartë macen-

 69. -e mbretit të gjigantëve.

 70. Tor-i kapi atë dhe u mundua me terë
  fuqinë që ta ngrinte-

 71. -por ia doli që t'ia ngrinte vetëm
  një këmbë nga toka.

 72. Në fund, Utgorda-Loke e thirri nënën
  plakë në duel me Tor-in.

 73. Edhe pse plaka dukej
  e vogël dhe e pafuqishme-

 74. -Tor-i nuk arriti ta rrezoi.

 75. Ishte plaka e vogël që në fund e
  rrezoi Torin në dysheme.

 76. Të nesërmen në mëngjes, Utgorda-
  Loke i përcolli ata deri të porta-

 77. -dhe iu tregoi se ai gjatë gjithë
  kohës kishte bërë magji.

 78. Ata kishin parë gjëra që nuk
  ekzistonin në realitet.

 79. Gjiganti që kishte gërhitur në pyll
  ishte në të vërtetë Utgorda-Loke-

 80. -i maskuar.

 81. Dhe goditjet e çekanit të Tor-it
  ishin aq të fuqishme-

 82. -sa kishin formuar tri lugina të
  mëdha në fushat e Utgordit.

 83. Ai që Loke-u kishte bërë gara
  në të ngrëne-

 84. -ishte në të vërtetë Zjarri
  që han çdo gjë që i del në rrugë.

 85. Ai që Tjalve kishte bërë gara në
  vrapim-

 86. -ishte në të vërtetë Mendimi
  që fluturon kur njeriu mendon.

 87. Uji në kupën e Tor-it ishte në të
  vërtetë Deti i madh-

 88. -dhe kur ai piu,
  u ul niveli i detit në gjithë botën.

 89. Macja ishte në të vërtetë gjarpri
  gjigant i Midgordit.

 90. Plaka me të cilën Tori garoi,
  s ishte askush tjetër pos Pleqërisë-

 91. -që asnjë gjallesë nuk
  mund të fitoj mbi të.

 92. Kur Tor-i kuptoi se kishte qenë i
  mashtruar, u hidhërua shumë!

 93. Ai ngriti çekanin e tij
  për të luftuar.

 94. Por atëherë u zhduken papritur mbreti
  dhe e gjithë kështjella.

 95. Dhe Tor-i dhe miqtë e tij mbeten
  vetëm në fushën e madhe.

 96. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Tor blir grundlurad av den listige kungen över jättarna och tillsammans med Loke får han kämpa mot jättar som på något konstigt sätt är både snabbare, starkare och till och med hungrigare än gudarna. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Historia, Nordens historia, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - syntolkat

Modets historia

Ann och Henrik ser ett historieprogram på tv och börjar fundera över kläder och mode. Hur blev kläder mer än bara något man har på sig för att slippa frysa? Har man alltid fått ha på sig vad man vill? Och varför har kvinnor ofta haft så opraktiska kläder? Henrik och Ann beger sig till stenåldern och uppfinner nålen. Var det nu det första modet uppstod? De reser sig vidare till medeltiden men har inte riktigt koll på lagarna som reglerade vad man fick ha på sig. Vid den franske kung Ludvig XIV:s hov betydde kläderna allt för hur man bedömdes. Ann och Henrik provar klänningar, smink och klackskor, och får också se hur klädindustrin växer fram på 1800-talet.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Hamnskiftarens resa

Halland, Västergötland, Bohuslän

Del 4 av 11: Gudens spjut. Med Bysens yxa och trollens ormskinn i ryggsäcken tar sig Jim och Ayla vidare. "Längst bort i väst" har trollen sagt att boken ska finnas. Efter en lång vandring når de havet. Jim förvandlar sig till en pilgrimsfalk, men flyger vilse och hamnar i klorna på fiskmåsar i Göteborgs hamn. Att vara hamnskiftare kan vara farligt, ingen vet ju hur länge förvandlingen sitter i.