Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Iduns magiska äpplenDela
 1. Oden-i, Loke-u dhe perëndia Honer
  dolën një ditë për të shëtitur në-

 2. -Utgordin e gjigantëve.

 3. Dhe ata udhëtuan gjatë mbi male,
  fusha dhe lugina.

 4. Ata arritën në një luginë të blertë
  ku kishte qe që po kullotnin.

 5. Oden-i dhe Loke-u morën
  një ka dhe e prenë.

 6. Ata e ndezën një zjarr
  dhe filluan ta pjekin kaun.

 7. Por pas shumë përpjekjeve, nuk ia
  dolën ne krye ta pjekin mishin.

 8. Mishi as që u poq.

 9. Perënditë filluan të dyshojnë se
  ishte dikush që po i mashtronte-

 10. -dhe kur shikuan përreth panë një
  shqiponje që po qëndronte-

 11. -mbi një degë të një lisi.

 12. Dhe ata kuptuan se ishte faji i
  shqiponjës që mishi nuk po piqej.

 13. Oden-i filloi ta pyeste shqiponjën
  se pse po grindej me ta.

 14. Ajo u përgjigj se mishi do të piqej
  shumë shpejtë nëse ata premtojnë-

 15. -se do ti japin mish.

 16. Shqiponja ishte në të vërtetë
  një gjigant me emrin Çace-

 17. -që ishte maskuar
  për ti ruajtur tokat e tij.

 18. Pastaj fluturoi dhe erdhi të ta dhe
  u ndihmoi që ta piqnin mishin.

 19. Dhe kur mishi ishte gati,
  ai e ndau mishin në katër pjesë

 20. Në sasi të ndryshme.

 21. Për ta ngacmuar Loke-un, Çace
  mori pjesën më të madhe për vete.

 22. Loke-u u zemërua dhe e goditi
  shqiponjën më një shkop.

 23. Shkopi ngeci nën krahun e shqiponjës-

 24. -dhe shqiponja fluturoi duke marre
  ne kthetrat e saj edhe Loke-un.

 25. Loke-u e luti shqiponjën
  që të ndalet-

 26. -por ajo vazhdoi të fluturoj
  lartë e më lartë.

 27. Çace i tha Loke-ut
  se nëse dëshiron të shpëtoj-

 28. -duhet të premtoj se do ti jepte atij
  një gjë që ai e dëshironte-

 29. -mbi të gjitha: ishte kjo përendesha
  Idun me mollën e saj magjike.

 30. Atje në Asgord, në kopshtin e Idun-ës
  rriteshin mollët e mrekullueshme-

 31. -nga floriri që i bënin perënditë të
  pavdekshëm dhe përjetësisht të rinj.

 32. Loke-u pranoi kërkesën e gjigantit-

 33. -dhe u lëshua nga
  ai të Oden-i dhe Honer-i.

 34. Pas disa ditësh ishte koha
  për Loke-un që të plotësonte-

 35. -premtimin e tij
  që i kishte dhënë Çace-ut.

 36. Loke-u shkoi të Idun-nja dhe e thirri
  që të dilte dhe të shihte disa molla-

 37. -shumë të bukura që gjendeshin në një
  pemishte afër mureve të Asgordit.

 38. E porosite që të merrte me vete
  edhe një shportë me mollët e saj-

 39. -t'arta që të mund
  ti krahasonte me të tiat.

 40. Idun-ja pa dyshuar
  asgjë shkoi me Loke-un.

 41. Por, sapo dolën jashtë mureve,
  i priti shqiponja-

 42. -që në të vërtetë ishte Çace-

 43. -dhe me kthetrat e saj rrëmbeu
  Idun-en dhe mollët e saj.

 44. Kaluan mbi botën e njerëzve
  dhe arritën në kështjellën e Çaces-

 45. -në Utgordin e gjigantëve.

 46. Perëndite vërejtën shume shpejtë
  mungesën e Idun-es-

 47. -dhe mollëve të saj dhe nuk kaloi
  shumë kohë dhe ata filluan të plakën-

 48. -dhe të dobësohen.

 49. Kur kuptuan se
  e gjithë kjo ishte faj i Lokeut-

 50. -iu kërcenuan atij se do ta vrisnin
  nëse nuk do kujdesej që mollët-

 51. -të ktheheshin prapë.

 52. Loke-u u nis menjëherë për në Utgord.

 53. Ai huazoi nga përendesha Freja
  kostumin e saj maskues-

 54. -të skifterit dhe fluturoi në drejtim
  të shtëpisë së Çace-ut.

 55. Për ta marrë me vete Idun-en, Lokeu
  e shndërroi atë në një arrë të vogël.

 56. Dhe fluturoi
  me arrën në kthetrat e tij.

 57. Çace-u i tërbuar
  e kuptoi se Idun-nja kishte ikur.

 58. Ai e mori me mend se çfarë po ndodhte
  dhe u shndërrua në shqiponjë-

 59. -dhe fluturoi shpejt pas Loke-ut.

 60. Por, kur Çace-u
  kaloi murin e Asgordit-

 61. -fluturoi drejtë në një zjarr të madh
  që perënditë kishin ndezur.

 62. Ai u rrezua në tokë
  dhe perënditë e vranë menjëherë.

 63. Por Çace kishte
  një vajzë me emrin Skade.

 64. Kur mori vesh se çfarë kishin
  bërë perënditë me të atin e saj-

 65. -e egërsuar u nis për në Asgord.

 66. Kur Skade kishte ngrehur harkun
  dhe ishte gati të lëshonte shigjetën-

 67. -e saj në drejtim të perëndive,
  i doli para Oden-i dhe e ndaloi.

 68. Oden-i donte ta zgjidhte ketë
  ngatërrese në mënyre paqësore.

 69. Dhe Freja propozoi që Skade
  të martohej me një nga perënditë-

 70. -si kompensim
  për babanë e sajt ë vrarë.

 71. Skade-s i ra në sy perëndia Balder,
  që ishte perëndia me i hijshëm-

 72. -dhe tha se ajo kishte dëshire
  të martohej me të.

 73. Por perënditë vendosen që nëse Skade
  do të martohej me një perëndi-

 74. -do të përzgjedh duke shikuar këmbët
  e tyre dhe jo fytyrën e perëndive.

 75. Skade zgjodhi këmbët më të bukura
  duke menduar se janë të Balder-it.

 76. Kur e ulen mbulesën, u pa se këmbët-

 77. -nuk ishin të Balder-it por të
  Njord-it, perëndisë së detit.

 78. Skade u zhgënjye por u martua
  megjithatë me Njord-in.

 79. Por për fat të keq,
  martesa e tyre nuk shkoi aq mirë.

 80. Skade nuk mundi
  ta përballonte jetën në bregdet-

 81. -dhe as Njord-i nuk mundi
  ta qonte jetën lartë në bjeshkë-

 82. -dhe në fund u ndanë dhe vazhduan
  të banojnë në vendet e tyre:

 83. Atëherë, tash dhe në të ardhmen.

 84. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

I gudinnan Iduns trädgård kunde gudarna plocka äpplen av guld som gjorde dem odödliga och evigt unga. Vi får se hur det gick till när jättarna försökte stjäla gudarnas äpplen och få Idun på köpet. Och så får vi veta hur svårt det är att välja rätt man när man bara kan se fötterna. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - teckenspråkstolkat

Tidens historia

Hur höll man reda på tiden innan man hade klocka? Och det där med att tid är pengar, när blev det så? Ann och Henrik färdas genom järnålder, medeltid och 1800-tal för att ta reda på hur synen på tiden har förändrats genom historien.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnen som förändrade världen

Glorias modigaste dag

I den amerikanska södern på 1950-talet var Gloria Ray Karlmark ett av de första svarta barnen som fick plats på en skola som tidigare bara tagit emot vita barn. De var nio svarta barn som började i samma skola den dagen och de kallades "Little Rock Nine". Händelsen väckte starka protester och blev en världsnyhet. Gloria blev utsatt för rasistiska trakasserier men tvekade inte att gå kvar i skolan. Gloria Ray Karlmark räknas som en av medborgarrättsrörelsens främsta kämpar.