Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Sigurd DrakdödarenDela
 1. Ishte një ditë e zakonshme
  në botën e njerëzve, në Midgord.

 2. Oden-i dhe Loke-u
  kishin dal në shëtitje në pyll.

 3. Afër një ujëvare vërejtën një vidër
  që ishte ulur mbi një gur-

 4. -dhe po hante peshk.

 5. Loke-ut i pëlqeu lëkura e bukur
  e vidrës dhe menjëherë e zuri-

 6. -dhe e vrau vidrën
  dhe ia mori lëkurën.

 7. Në mbrëmje
  arritën të një shtëpi në pyll.

 8. Ata vendosen që ta kalojnë natën aty
  dhe trokitën në derën e shtëpisë.

 9. Burri që hapi derën quhej Hreidman.

 10. Kur e pa lëkuren e vidrës
  në dorën e Loke-ut, u tërbua fare

 11. Tani ata kuptuan se vidrën
  që kishte vrarë Loke-u-

 12. -ishte në të vërtetë biri i atij
  burri që kishte qenë i maskuar.

 13. Heidmar-i ishte
  nga një familje mbretërore.

 14. Ai dhe bijtë e tij, Fafner-i
  dhe Regin-i kërcënuan perëndite-

 15. -se do ti vrasin ata nëse nuk do të
  paguanin për vëllanë e vrarë.

 16. Dënimi që
  ata morën ishte që të gjenin-

 17. -aq flori sa të mbulonin
  lëkurën e vidrës.

 18. Loke-ut i lindi një ide.

 19. Atij iu kujtua një xhuxh i pasur
  me emrin Andvare-

 20. -që ishte shndërruar në peshk
  dhe banonte në lumin aty afër.

 21. Perënditë shkuan te ai që t'ia
  merrnin gjithë thesarin e tij.

 22. Peshku, që në të vërtet ishte
  Andvare-

 23. -protestoi shumë dhe kërkoi që t'ia
  lenin të paktën një unazë të vogël-

 24. -që do ti ndihmonte për t'u bërë
  përsëri i pasur dhe veç kësaj-

 25. -do ti sillte fatkeqësi atij
  që do ta merrte unazën nga ai.

 26. Por perënditë ia morën edhe unazën.

 27. Atyre u nevojitej unaza, than ata-

 28. -që të mbulonin qimen e fundit
  të lëkurës së vidrës.

 29. Perëndite ia dorëzuan arin
  Hreidmar-it-

 30. -dhe u kthyen përsëri në Asgord.

 31. Në shtëpi, Hreidmar-i kënaqej duke
  parë thesarin e fituar-

 32. -kur njëri nga bijtë e tij; Fafner-i
  po bëhej gjithnjë e ma xheloz.

 33. Me një thikë e vrau babanë
  e tij dhe e mori-

 34. -gjithë arin dhe e fshehu
  në një shpellë në pyll.

 35. Për ta ruajtur arin, ai u shndërrua
  në një dragua.

 36. Djali tjetër, Regin-i
  i tërbuar nga ajo që ndodhi-

 37. -u nis që të kërkoj ndihmë.

 38. Regin-i ishte një
  farkëtar armësh shumë i zoti.

 39. Shegerti i tij ishte një princ
  me emrin Sigurd.

 40. Regin-i ia mbushi mendjen Sigurd-it-

 41. -që ishte më i madh
  dhe me i fuqishëm se ai-

 42. -që të luftoj kundër dragoit
  në vend të tij dhe ta marr thesarin.

 43. Për të pasur sukses, Sigurdi kishte
  nevojë për një armë të fuqishme.

 44. Regini farkëtoi shpatë pas shpate,
  por ato u thyen njëra pas tjetrës-

 45. -kur Sigurd-i i provoj ato në kudhër.

 46. Sigurd-it i lindi një ide.

 47. Shkoi të nëna e tij dhe mori
  pjesët e armës së babait të tij:

 48. Gram-it, shpatës se ishte
  përdorur në shumë beteja-

 49. -dhe në një dyluftim me një perëndi
  ishte thyer.

 50. Regin-i e ndreqi shpatën Gram
  dhe Sigurd-i e provoi për kudhër.

 51. Shpata e ndau kudhrën në dy pjesë.
  Aq e mprehtë ishte ajo.

 52. Regin-i dhe Sigurd-i kalëruan
  në drejtim të vendit-

 53. -ku Fafneri e kishte fshehur
  thesarin.

 54. Rruga kalonte përmes një fushe
  me pamje të trishtueshme.

 55. Livadhe të shkreta të mbuluara
  me eshtra të luftëtarëve të vdekur.

 56. Kur panë shpellën në largësi,
  Regin-i ndaloj dhe i tha Sigurd-it:

 57. Atje larg shihet një liqen. Aty shkon
  Fafner-i çdo ditë për të pirë ujë.

 58. Vraje atë kur të del nga shpella dhe
  unë të pres në pyllin që gjendet-

 59. -në anën tjetër të livadhit.

 60. Regin-i e porositi Sigurd-in që t'ia
  nxirrte zemrën dragoit-

 61. -dhe ta merrte
  me vete kur të kthehej.

 62. Sigurd-it iu duk kjo
  një dëshirë e çuditshme-

 63. -por nuk kundërshtoi
  sepse Regin-i ishte mësuesi i tij.

 64. Sigurd-i u nis dhe pas një çasti
  takoi një udhëtar që e ndaloi atë.

 65. Ky ishte në të vërtetë
  Oden-i i maskuar.

 66. "Do ta jap një këshillë të mirë",
  tha udhëtari.

 67. "Hape një gropë në shtegun që qon
  nga shpella në liqen."

 68. "Futu në atë gropë dhe fshehu."

 69. "Dhe kur dragoi të kaloj mbi ty,
  shpatën ngulja në zemër."

 70. Sigurd-i e falënderoi për këshillën.

 71. Dhe Sigurd-i e hapi një gropë.

 72. Kur ishte gati, dëgjoi një zhurmë
  që vinte nga shpella.

 73. Ai u fut shpejtë në gropë
  dhe nxori shpatën e tij.

 74. Toka u dridh kur Fafner-i po afrohej-

 75. -dhe një kundërmim i padurueshëm
  si i një mijë fushëbetejave-

 76. -u shpërnda në ajër.

 77. Trupi i rëndë i dragoit lëvizte
  ngadalë mbi Sigurd-in-

 78. -dhe kur zemra e tij ishte drejtë mbi
  gropë, Sigurd-i e goditi me shpatë!

 79. Fafner-i e lëshoi
  një ulërimë trishtuese!

 80. Sigrud-i iu afrua përbindëshit
  të vdekur-

 81. -dhe ia nxori zemrën të cilën ia
  dha Regin-it, që priste me padurim.

 82. Regin-i e luti pastaj Sigurd-in
  që ta pjek-

 83. -dhe servoj zemrën kur të jetë gati.
  Sigurdi u bind përsëri-

 84. -edhe pse mendonte se idetë
  e Regin-it ishin të çuditshme.

 85. Por, kur Sigurd-i u ul afër zjarrit-

 86. -e dogji gishtin në zemrën
  e nxehtë të dragoit...

 87. Dhe kur e futi në gojë gishtin
  me gjak të Fafner-it-

 88. -ndodhi diçka e çuditshme.

 89. Ai filloi të kuptonte gjuhën e
  zogjve. Dhe i dëgjoi çka flisnin ata.

 90. Në një degë aty afër kishte dy zogj.
  Njëri zog tha:

 91. "Sa gjynah që Sigurd-i nuk
  po e han zemrën e dragoit."

 92. "Ai do të bëhej njeriu
  më i mençur në botë."

 93. "E di", u përgjigj zogu tjetër.

 94. "Dhe nuk e din se Regin-i
  do ta vrasë atë."

 95. "Ai do të duhej ta vriste Regin-in
  dhe ta merrte arin për vete."

 96. Dhe Sigurd-i u ngrit shpejtë,
  u kthye dhe ia preu kokën Regin-it.

 97. Pastaj e hëngri zemrën e dragoit.

 98. Dhe kalëroi në drejtim të shpellës së
  Fafner-it për ta marrë thesarin.

 99. Në këtë mënyrë Sigurd-i u bë pronar
  edhe i unazës së xhuxhit Andvares-

 100. -që më vonë u bë shkas
  i vdekjes së tij-

 101. -dhe shumë fatkeqësive
  dhe pikëllimeve tjera.

 102. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Sagan om Sigurd Fafnesbane, eller Drakdödaren, var känd i hela vikingavärlden. Den handlar om en snäll och duktig prins som hamnar i fel sällskap, slår ihjäl en drake och får en guldskatt som stulits från en fisk. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Historia, Nordens historia, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Romernas nittonhundratal

Dolly Andersen och Dusan Marinkovic berättar om romernas historia i Sverige under 1900-talet. Många romer fick flytta från plats till plats och bo i tält och husvagn. En av dem som bodde i tältläger ända in på 1960-talet är Allan Demeter, som delar med sig av hur det var att bo i läger året om. Mirelle Gyllenbäck berättar minnen från sin skoltid och de fördomar hon mött på grund av sin härkomst. Hör också hur de rasbiologiska tankegångarna kom att drabba resandegruppen hårt. Kurt Magnusson berättar om hur han tvångsomhändertogs från sina föräldrar på grund av att de tillhörde gruppen resande.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Historiedepartementet

Kristina och Maria Eleonora

Anna och Johan är fast i historien. De jobbar i köket på Stockholms slott. Barnen får bevittna den märkliga historien om hur änkedrottning Maria Eleonora låter balsamera den döde Gustav II Adolf. Hon förvarar honom i sitt sovrum i nästan två år. Lyckas barnen upptäcka någon historisk felaktighet i äventyret?