Titta

Odens rike - albanska

Odens rike - albanska

Om Odens rike - albanska

Animerade berättelser av de fornnordiska gudasagorna - om Asgård, Yggdrasil, Tors hammare, jätten Ymer och världens undergång Ragnarök. Följ den vise guden Oden när han försöker hålla ordning bland sina egna och bland jättar och odjur, samt hur bråkmakaren Loke hela tiden ställer till det. På albanska. Berättare: Shuquri Sejdijaj.

Till första programmet

Odens rike - albanska : Balders dödDela
 1. Njëri nga djemtë
  e Oden-it quhej Balder-

 2. -dhe ishte i martuar me mbretëreshën
  e luleve Nana.

 3. Balder-i ishte perëndi e dritës.

 4. Ai nuk ishte vetëm më i hijshmi
  në mes të perëndive-

 5. -ai ishte gjithashtu
  i mençur dhe i dashur.

 6. Balder-i ishte
  thjeshtë favoriti i perëndive.

 7. Edhe pse çdo gjë ishte
  në rregull me Balder-in-

 8. -ai shpesh ëndërronte
  ëndrra të këqija.

 9. Perënditë ishin të shqetësuara
  se këto ëndrra tregonin-

 10. -se atij mund ti ndodhte
  diçka e keqe.

 11. Perëndesha Frig
  ishte nëna e Balder-it-

 12. -dhe perënditë e dërguan atë
  në një udhëtim të gjatë.

 13. Misioni i saj ishte të bisedonte
  më të gjitha qeniet e gjalla-

 14. -dhe gjërat e vdekura në gjithë botën
  dhe të merr premtimin e tyre se-

 15. -kurrë nuk do ta lëndojnë Balder-in.

 16. Ajo takoi të gjitha kafshët dhe
  njerëzit, thikat, gurët dhe shpatat.

 17. Dhe të gjithë i premtuan
  se nuk do ta lëndojnë Balder-in.

 18. Ajo u prit me gëzim kur u kthye
  në shtëpi në Asgord.

 19. Duke iu falënderuar
  udhëtimit të Frig-es-

 20. -perënditë menduan se Balder-i
  ishte i pa lëndueshëm-

 21. -dhe zbaviteshin duke
  e gjuajtur atë me gurë dhe thika-

 22. -sepse ishin të bindur
  se ai nuk mund të lëndohej.

 23. Por Loke-ut
  kjo gjë nuk i dukej zbavitëse.

 24. Ai ishte i hidhëruar dhe i mërzitur-

 25. -ngase perënditë ia kushtonin
  gjithë vëmendjen vetëm Blader-it.

 26. Dhe vendosi që të gjente ndonjë gjë
  që do të mund ta lëndonte Balderin.

 27. Loke-u u vesh me rroba të grave
  dhe shkoi të perëndesha Frig-

 28. -në kështjellën e saj.

 29. Dinakërisht Loke-u e pyeti Frig-en
  nëse kishte ndonjë gjallesë të-

 30. -vetme në botë që nuk kishte premtuar
  ta ruaj Balder-in.

 31. Frig-a i tregoi atij se veshtulla nuk
  kishte dhënë ndonjë premtim-

 32. -por ajo ishte aq e parrezikshëm sa
  që kjo nuk paraqiste ndonjë rrezik.

 33. Por Loke-u kishte një ide.

 34. Ai shkoi menjëherë tek druri
  që rritej në anën e jashtme të murit-

 35. -dhe mblodhi veshtulla.

 36. Fshehurazi ia dha veshtullën
  perëndisë Hoder, që ishte i verbër.

 37. Hoderi mori harkun e tij dhe në lojë
  gjuajti degë në drejtim të Balder-it.

 38. Por, dega e veshtullës u shndërrua në
  një shigjetë që e shpoi Balder-in-

 39. -tejpërtej dhe e la të vdekur.

 40. Perënditë vajtuan Balderin e vdekur-

 41. -por më së shumti vajtoi
  babai i Balder-it, Oden-i-

 42. -që mund të shihte të ardhmen dhe
  e dinte për të gjitha fatkeqësitë-

 43. -që do të vinin
  pas vdekjes së Balder-it.

 44. Perëndite e quan trupin e Balder-it
  në breg të detit-

 45. -ku ishte anija e tij.

 46. Në anije perënditë e ndezën një zjarr
  të madh nga degët e drunjve.

 47. Anija u lëshua pastaj
  duke u djegur në det-

 48. -kurse perënditë dhe perëndeshat
  u tubuan ne breg.

 49. Nëna e Balder-it që ishte duke
  u çmendur nga mërzia-

 50. -i pyeti perënditë tjera nëse ndokush
  nga ta mund te shkonte në botën-

 51. -e te vdekurve dhe ta luste
  mbretëreshën që Balder-in të kthehej.

 52. Perëndia Hermod pranoi.
  Më kalin e Oden-it, Sleipner-

 53. -kalëroi në drejtim
  të mbretërisë së të vdekurve.

 54. Ai arriti të lumi që ruhej nga
  një grua me emrin Modgun.

 55. Kur i pa Hermod-in
  dhe kalin tetëkëmbësh-

 56. -pyeti se kush ishte ai që po
  shëtitej në rrugën e të vdekurve-

 57. -dhe që nuk kishte ngjyrën
  e lëkurës së tyre.

 58. Hermod-i i tregoi
  se ishte duke shkuar në Hel-

 59. -për ta kërkuar Balder-in.

 60. Modgunn i tha se Balderi posa kishte
  kaluar aty pari dhe ia tregoi rrugën-

 61. -që kalonte mbi një urë.

 62. Hermodi dhe Sleipneri arritën
  në sallën e madhe të mbretërisë-

 63. -vdekurve dhe aty takuan
  mbretëreshën Helë dhe Balder-in-

 64. -që ishte ulur në karrigen e lartë.

 65. Hermodi i tregoi Helës
  për pikëllimin-

 66. -e madh që kishte kapluar perënditë-

 67. -dhe e luti atë që ta lejonte
  Balder-in të kthehej në shtëpi-

 68. -dhe Hela pranoi, por më një kusht:

 69. Që të gjitha gjallesat dhe sendet
  tjera mbi tokë-

 70. -të gjalla dhe të vdekura,
  të qajnë për Balder-in!

 71. Nëse vetëm edhe një e vetme nuk do
  të pranonte të qajë-

 72. -Balderi do të mbetej në mbretërinë
  e të vdekurve përgjithmonë.

 73. Hermodi e falënderoi Helën
  dhe menjëherë u kthye në Asgord.

 74. Dhe Frig-a udhëtoi
  përsëri rreth gjithë botës-

 75. -kësaj radhe për t'i lutur
  të gjitha gjërat që të qajnë-

 76. -në mënyrë
  që Balderi të kthehej në shtëpi.

 77. Dhe të gjithë qanë:

 78. Të gjitha qeniet e gjalla dhe gjërat
  e vdekura qanë për Balder-in.

 79. Njerëzit dhe kafshët, gurët dhe
  metalet, dhe lotët rrjodhën si lum.

 80. Atëhere Frig-a arriti të një grua
  gjigante, që banonte në një shpellë.

 81. Dhe ajo tha papritur, jo!

 82. Ajo ishte e vetmja në terë botën
  që nuk pranoi të qante për Balderin.

 83. Gruaja gjigante i tha asaj: E gjallë
  apo i vdekur, nga biri i Oden-it-

 84. -kurrë nuk pata ndonjë gëzim.
  Le ta mbajë Hel në mbretërinë e vet.

 85. Dhe në Asgord arriti lajmi i hidhur:

 86. Balderi do të mbetej në mbretërinë
  e të vdekurve përgjithmonë.

 87. Por dhembja shpejt
  u kthye në zemërim në Asgord.

 88. Perënditë kishin kuptuar se gruaja
  gjigante nuk pranoi të qajë-

 89. -ishte në të vërtetë Loke-u-

 90. -që kishte përdorur mashtrimin
  e fundit që ta largonte Balderin.

 91. Loke-u iku për ta shpëtuar kokën.

 92. Ai u shndërrua në një peshk, salmon,
  dhe u strehua në lum.

 93. Por perënditë e zbuluan ku ishte
  fshehur dhe pas tri ditësh peshkim-

 94. -e zunë atë. Dhe perënditë
  tashmë ishin ngopur me Loke-un.

 95. Ato e lidhen atë në një gurë
  dhe mbi të varej një gjarpër-

 96. -që lëshonte pika helmi
  në fytyrën e tij.

 97. Dhe ai u dënua që të qëndroj
  ashtu i lidhur, gjithë jetën e tij-

 98. -deri në fund të kohës dhe të botës.

 99. Textning:
  www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Balder var den trevligaste, ärligaste och mest kärleksfulle av vikingarnas gudar. Den elake Loke var avundsjuk på Balder och lurade honom med en mistel som blev en farlig pil. Uppläsare: Shuquri Sejdijaj.

Ämnen:
Historia > Forntid och medeltid > Vikingatiden, Modersmål och minoritetsspråk > Albanska, Religionskunskap > Fornnordisk mytologi
Ämnesord:
Fornnordisk mytologi, Fornnordisk religion, Historia, Nordens historia, Nordiska gudasagor, Religion, Religionshistoria, Vikingar, Vikingatiden
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Odens rike - albanska

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Skapelsen

Avsnitt 1 av 10

Enligt vikingarnas skapelseberättelse föddes gudarna ur en sten som slickades av en ko.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Den stora muren

Avsnitt 2 av 10

Vikingarnas gudar var ganska luriga typer när allt kommer omkring. Om bedragna jättar, om Loke som föder monsterbarn och om gudarnas speciella djur.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Mimers brunn

Avsnitt 3 av 10

Om hur Oden blev av med sitt ena öga, om krigarna som samlas i Valhall och en gris som föds varje natt. Dessutom får vi se hur livet såg ut på en vikingagård.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor får sin hammare

Avsnitt 4 av 10

Vi får veta hur Tor fick sin magiska hammare och hur han nästan slog ihjäl den fruktade Midgårdsormen.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Freja vägrar gifta sig

Avsnitt 5 av 10

Om hur Tor får klä ut sig till kvinna när jätten Trym stjäl hans hammare.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Tor tävlar med jättarna

Avsnitt 6 av 10

Tor blir lurad av kungen över jättarna och lär sig att allt inte är vad det ser ut att vara.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Iduns magiska äpplen

Avsnitt 7 av 10

I Iduns trädgård växer äpplen av guld som gör gudarna odödliga.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Sigurd Drakdödaren

Avsnitt 8 av 10

Sagan om Sigurd som dödade en drake och vann en guldskatt var känd i hela vikingarnas värld.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Balders död

Avsnitt 9 av 10

Om den gode guden Balder som blir dödligt lurad av den elake Loke.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOdens rike - albanska

Ragnarök

Avsnitt 10 av 10

I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under för Ragnarök.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta En rolig historia - syntolkat

Kärlekens historia

Ann och Henrik ser ett historieprogram på tv och börjar fundera över det där med kärlek. Hur var det förr, fick man leva ihop med den man var kär i? Eller har man haft olika syn på kärleken under olika tider i historien? Ann och Henrik färdas till 1600-talets bondesamhälle där Henrik får prova hur det känns att bli bortgift mot sin vilja. De gör också nedslag i antikens Grekland där Ann inte alls trivs utan försvinner till vikingatiden. De provar också på medeltidens heroiska kärlek där man fick se men inte röra. Vi följer också familjens utveckling från bondesamhälle fram till industrisamhälle och som vanligt dyker historikern Greger upp och ger en del svar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Historiedepartementet

Karl IX och Gustav II Adolf

Anna och Johan hamnar i Linköping där den segrande Hertig Karl utropar sig till kung. De bevittnar en blodig avrättning och tvingas fly då de anklagas för att vara spioner. Lyckas de upptäcka någon historisk felaktighet i äventyret?