Titta

UR Samtiden - En vetenskapskväll

UR Samtiden - En vetenskapskväll

Om UR Samtiden - En vetenskapskväll

PI-symposium 2013. En vetenskapskväll arrangerad av Fri tanke förlag och Kungliga Vetenskapsakademien. Inspelat den 14 oktober 2013 på Hotell Rival i Stockholm.

Till första programmet

UR Samtiden - En vetenskapskväll : Njutning - kemins ljusa sida

Programmet är inte tillgängligt

Det här programmet saknar just nu rättigheter för att spelas upp på UR Skola.

Njutning - kemins ljusa sida

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, berättar om kemi och njutning med exempel ur vardagen. Hur påverkar kemin våra känslor? Varför njuter vi av god mat? Hur länge vara en förälskelse? Genom berättande bilder förklarar han hur vårt luktsinne fungerar, samt vad fotsvett och emmentalerost har gemensamt. En komplex vetenskap förklaras med humor och vardagsassociation. Från PI-symposium 2013. Inspelat den 14 oktober på Hotell Rival i Stockholm. Arrangör: Fri tanke förlag och Kungliga Vetenskapsakademien.

Ämnen:
Kemi > Kemiska processer i kroppen, Kemi > Maten och hälsan, Kemi > Materiens uppbyggnad och kretslopp
Ämnesord:
Biokemi, Kemi, Medicin, Naturvetenskap, Njutning, Organisk kemi
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - En vetenskapskväll

Mer högskola & kemi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Nobelföreläsningar 2014

Stefan W Hell, Kemi

Stefan W Hell tilldelades tillsammans med Eric Betzig och William E Moerner 2014 års Nobelpris i kemi. Här berättar han om utvecklingen av STED-mikroskopet som kan göra att man får upp till tio gånger högre upplösning än med ett vanligt ljusmikroskop. Inspelat den 8 december 2014 vid Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Nanopartiklar och vår hälsa

Susana Cristobal, professor i biomedicin vid Linköpings universitet, undersöker möjligheterna att minimera negativa hälsoeffekter av nanopartiklar. Nanopartiklar finns runtom oss i miljön och är så små att de kan påverka våra celler och tränga in i cellkärnorna. Små förändringar av nanopartiklar kan helt förändra deras egenskaper, vilket gör det svårt att avgöra hur farlig varje nanopartikel är med vanliga toxikologiska metoder. Inspelat den 21 maj 2015 på Linköpings universitet. Arrangör: Linköpings universitet.

Fråga oss