Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Att hålla havet rentDela
  1. Ett av mina tidigaste minnen är
    ljudet av snö som svischar förbi mig-

  2. -i takt till min mammas rörelser.
    Hon skidade över de norska vidderna-

  3. -och jag låg inbäddad i släden bakom
    henne och tittade upp på himlen.

  4. Tystnad och ljud
    har kommit att få stor betydelse-

  5. -för hur jag uppskattar olika platser.

  6. Jag växte upp vid havet, och havet
    innebär ljud för mig, mer än nåt annat.

  7. Ljudet av vågor, när jag som barn
    somnade ombord på segelbåten.

  8. Det dova ljudet av vatten
    som slår mot stenarna under bryggan.

  9. Och den fridfulla tystnaden
    när jag simmar under ytan.

  10. Alla har vi vår egen berättelse
    om vårt förhållande till naturen.

  11. I och med att jag växte upp vid havet
    är det en viktig del av min identitet.

  12. Ibland undrar jag om det inte är
    vid havet jag hör hemma som mest.

  13. Immanuel Kant sa en gång att det är
    i naturen som vi finner ro i oss själva.

  14. Vi känner oss hela när vi är i naturen,
    för där råder ingen diskrepans-

  15. -mellan människan som moralisk
    och som naturlig varelse.

  16. Mitt miljöengagemang
    började oavsiktligt-

  17. -då vi under min barndoms somrar
    till sjöss letade strandfynd på öarna.

  18. Vi hittade plastburkar,
    gamla fiskenät, rep-

  19. -och alla möjliga spännande skatter.

  20. Jag plockar fortfarande upp
    plast från stränderna-

  21. -men i dag är det inte lustfyllt.

  22. Jag återvänder ofta till ett stycke ur
    ett femton år gammalt tidningsurklipp:

  23. "Hör ni havet? Det säger: 'Rädda mig.'"

  24. Men under dessa två dagar kommer ni
    att få höra nån annans berättelse.

  25. Grundaren av EAT växte upp
    på en liten bondgård.

  26. Det är ingen slump
    att hon startade det här.

  27. Hon är läkare, bondflicka och miljövän-

  28. -och EAT är Gunhild Stordalens
    berättelse och en del av hennes själ.

  29. Vi lever på en planet
    som också säger: "Rädda mig."

  30. Jorden är ett finkalibrerat ekosystem
    som vi alla är en liten del av.

  31. Klimatförändringar hör som bekant
    till vår tids största utmaningar.

  32. Vi har fler forskningsrapporter om
    klimatförändringarna än nånsin förr.

  33. Konsekvenserna av förändringarna
    blir mer påtagliga i människors liv.

  34. Trots detta har allmänhetens oro för
    den globala uppvärmningen minskat-

  35. -de senaste 25 åren. Det är tydligt att
    vi har problem med kommunikationen.

  36. Min förståelse av miljöproblemen har
    vuxit, liksom viljan att lära mig mer.

  37. I år studerar jag grön tillväxt
    med Per Espen Stoknes som lärare.

  38. I boken What we think about when we
    try not to think about global warming-

  39. -menar han att klimatkommunikationen
    de senaste årtiondena har-

  40. -fått folk att känna sig hjälplösa och
    inte vilja ta till sig informationen.

  41. Det har blivit lika viktigt att förstå
    hur folk reagerar på klimatkrisen-

  42. -som det är
    att förstå själva klimatsystemet.

  43. En anledning
    till att vi inte agerar tycks vara-

  44. -att hela frågan har lagts fram som
    en avlägsen men hotfull domedag.

  45. Hot och rädsla triggar i gång
    vår flykt- och kamprespons.

  46. Om jag gör ett experiment här och
    säger koldioxidutsläpp, kolmonoxid-

  47. -global uppvärmning och katastrof,
    blir ni motiverade eller uppgivna då?

  48. Om jag säger bergsluft, vita vintrar,
    surrande bin och korallrev-

  49. -känns det lite bättre, eller hur?

  50. Men det löser inget såvida vi inte tror
    att debattens utformning kan påverka-

  51. -folks benägenhet
    att acceptera och agera.

  52. Traditionellt sett har diskursen
    innehållit få praktiska lösningar.

  53. Folk undrar gärna vad det spelar
    för roll om de cyklar till jobbet-

  54. -när folk världen över fortfarande har
    kol som huvudsaklig energikälla.

  55. Det är komplicerat. Konsekvensen blir-

  56. -att många, inklusive jag själv,
    väljer att undvika ämnet-

  57. -och att vi får oenighet
    och förnekelse i stället.

  58. Därför tror jag att vi måste
    prata om miljöfrågor på ett nytt sätt.

  59. Vi måste lyfta fram
    de gröna val folk kan göra till vardags-

  60. -och göra det enklare,
    meningsfullare och roligare.

  61. Vi behöver mindre undergång-

  62. -och fler berättelser om det samhälle
    och den värld vi så gärna vill bevara.

  63. Vi måste påminna oss om
    de naturupplevelser vi håller så högt.

  64. Vi måste framför allt
    ingjuta hopp om att vi kan och ska-

  65. -välja att vara en del av de långsiktiga
    lösningarna, och inte av problemet.

  66. För att klimatfrågorna ska kännas
    angelägna för folk i deras vardag-

  67. -måste vi koppla dem
    till nåt som folk kan relatera till.

  68. Genom maten kommer vi dagligen
    i kontakt med naturen.

  69. Den mat vi äter påverkar hur vi mår.

  70. Mat håller oss vid liv.

  71. EAT är inte bara en konferens. Det är
    ett nytt sätt att berätta om klimatet.

  72. Det hjälper oss att ta in överväldigande
    och komplicerad information.

  73. Det visar hur klimatet hänger samman-

  74. -med matproduktion
    och biologisk mångfald.

  75. Det visar att vi måste tillämpa hållbara
    jordbruksmetoder om maten ska räcka-

  76. -och att vi måste kämpa
    för mitt älskade hav.

  77. Jag vänder mig
    till konsumtionsvaruindustrin:

  78. Var snälla och använd mindre plast.
    Förbjud mikroplaster i era produkter.

  79. Hitta mer hållbara sätt
    att förpacka vår mat.

  80. Snälla, bedriv en säker fiskodling.

  81. Jag ska inte gå djupare in på det här,
    för då kommer jag aldrig att sluta.

  82. EAT är en berättelse som hjälper oss
    att förstå det här invecklade ämnet-

  83. -och gör det mer gripbart.

  84. EAT är ett fortgående initiativ som har
    sammanfört institutioner och personer-

  85. -som kommer att påverka hur vi
    beforskar, framställer och saluför mat.

  86. Det är minst sagt imponerande.

  87. Det är en vacker eftermiddag
    här i Stockholm.

  88. Jag vill rikta ett varmt tack
    till den svenska kungafamiljen.

  89. Hans Majestät Kung Carl Gustaf
    har länge arbetat för miljön.

  90. Hans dotter har gått i hans fotspår
    och studerat klimatfrågor-

  91. -bland annat för Johan Rockström.

  92. Jag vill främst tacka Gunhild Stordalen,
    som hjälper oss att se sambanden.

  93. Jag är stolt över hur du förändrar vårt
    sätt att tala om mat och hållbarhet.

  94. Du har visat
    att Margaret Meads ord stämmer:

  95. "Betvivla aldrig att en liten grupp
    tänkande, bestämda medborgare"-

  96. -"kan förändra världen."

  97. Avslutningsvis vill jag säga
    att vi behöver er.

  98. Vi behöver alla er forskare,
    aktivister och företagsledare-

  99. -filantroper och politiker
    som är här i dag.

  100. Vi behöver er hjälp
    för att förstå dessa invecklade frågor.

  101. Vi behöver få höra att det är möjligt
    och att vi alla har en roll i detta.

  102. Ni behöver visa oss hur vi tillsammans
    kan rädda vår planet - och oss själva.

  103. I februari i år besökte min svärfar
    en forskningsstation i Antarktis.

  104. Han sa: "Våra barn kommer att vara
    mycket förnuftigare än vi har varit."

  105. Jag hoppas verkligen att han har rätt,
    och att vi visar oss mogna uppgiften.

  106. Det är de små vattendropparna
    som gör ett hav. Tack.

  107. Översättning: Elin Lindén
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Att hålla havet rent

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Miljö > Föroreningar och miljögifter
Ämnesord:
Föroreningsfrågor, Havsföroreningar, Miljöfrågor, Naturvetenskap
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Gretas skolstrejk

Femtonåriga Greta Thunberg är orolig för klimatet och framtiden för allt levande på jorden. Därför bestämde hon sig för att skolstrejka utanför Riksdagen, för att uppmärksamma och framförallt få politikerna att lyfta klimatfrågan. Hon påbörjade sin aktion tre veckor innan valet 2018. Varför sitter Greta där och vad vill hon ska hända? Och kommer hon kunna påverka politikerna så att klimatfrågan sätts främst?