Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Halverad miljöpåverkan som målDela
  1. Tack.

  2. En dålig nyhet är
    att världen blir alltmer obalanserad.

  3. Temperaturhöjningar, vattenbrist,
    dyr energi, osäker tillgång till föda.

  4. Dessa är inte teoretiska,
    framtida hot, utan en ny verklighet.

  5. Jordens befolkning ökar med 30 %
    till 2050, vilket förvärrar situationen.

  6. Det betyder nästan 3 miljarder fler
    medelklasskonsumenter 2050-

  7. -vilket är bra för Unilever.

  8. Mot den bakgrunden ser vi
    att vår matproduktion inte fungerar-

  9. -i sin påverkan
    på människor och planeten.

  10. Utan en kursändring
    klarar vi inte utmaningen.

  11. Miljoner människor saknar mat
    och miljarder har näringsbrist.

  12. FN:s livsmedelsorganisations rapport
    om livsmedelssäkerhet kom nyligen.

  13. Rapporten understryker
    att trots bevis på framsteg-

  14. -lider 805 miljoner, en på nio,
    fortfarande hungersnöd.

  15. Dålig mathållning hämmar
    162 miljoner barns tillväxt.

  16. Enligt WHO lider hela 2 miljarder
    människor av järnbrist.

  17. Mer än 250 miljoner barn
    lider av A-vitaminbrist.

  18. 1,3 miljarder människor klassas
    som överviktiga eller feta.

  19. Vårt nuvarande jordbruk
    är ineffektivt.

  20. Man förstör regnskog
    för att bygga ut jordbruket.

  21. Mycket mat slängs. Siffror från
    Institution of Mechanical Engineers-

  22. -visar att 2 miljarder ton mat-

  23. -50 % av det vi producerar,
    aldrig når en tallrik.

  24. Näringslivet ska utvecklas
    så att hållbarhet blir ett mål.

  25. Näringslivet ska vara
    en del av lösningen-

  26. -och inte bara en åskådare
    som väntar på att andra agerar.

  27. Vi tror på långsiktiga lösningar,
    där näringslivet har medansvar-

  28. -för hela värdekedjan.

  29. Därför har vi
    gjort om vår affärsmodell.

  30. Vår modell och strategi har förenats
    för att skapa hållbara värden.

  31. Den är väsentlig för våra affärer
    och vårt ansvar i värdekedjan.

  32. Vi tror att vi kan
    omdefiniera utvecklingens väg.

  33. Lägga om vår väg och våra ambitioner
    mot en grönare framtid för alla.

  34. Men det ligger inte bara på oss,
    utan på oss alla.

  35. För att lyckas måste vi hitta
    nya sätt att göra affärer-

  36. -och samarbeta och förenas i hela
    värdekedjan, för att skapa förändring.

  37. Näring är centralt i vår hållbara plan.
    Vi innefattar det i vår strategi-

  38. -då folk som får näring
    är viktiga för hållbar utveckling.

  39. Därför återfinns hälsa och näring
    som hållbarhetselement-

  40. -i våra affärer, samarbeten och folk.

  41. Och i mer än tio år har vi
    minskat på kalorier, salt, socker-

  42. -och mättat fett i våra produkter.

  43. 2014 uppfyllde vi vårt löfte-

  44. -att 100 % av vår barnglass-

  45. -skulle innehålla 110 kilokalorier
    eller mindre per portion.

  46. 60 % av våra matprodukter
    har den salthalt-

  47. -som motsvarar rekommenderade
    5 gram per dag.

  48. 20 % av all vår mat och dryck-

  49. -är berikad med jod, A-vitamin,
    D-vitamin, zink och järn.

  50. Vi har också
    en mer holistisk inställning-

  51. -för att förbättra utkomsten
    för våra småbrukare.

  52. Vi satsar på samarbete med flera
    parter för att nå 800 000 småbrukare-

  53. -och 2,5 miljoner familjemedlemmar.

  54. När vi har besökt jordbrukare,
    har vi förstått-

  55. -att fler ingripanden
    än bara jordbruksträning behövs.

  56. Därför fokuserar vi
    på näring, kvinnor och ekonomi-

  57. -samt att uppmuntra entreprenörer
    inom jordbruk, och hållbart jordbruk.

  58. Den holistiska metoden gör att vi kan
    utveckla upprepningsbara modeller-

  59. -som kan anpassas
    till lokala sammanhang.

  60. Vi har kartlagt vår belastning
    och har översikt över alla små gårdar.

  61. Vi ser var vi behöver ingripa.
    Genom våra affärer med leverantörer-

  62. -vet vi att mer än 1,5 miljoner bönder-

  63. -stödjer en grupp
    på mer än 7 miljoner människor.

  64. Vi har mest indirekta affärer med
    bönderna genom våra leverantörer.

  65. Men vi klarar det inte ensamma.

  66. För att ge våra bönder näring
    så att de håller sig friska-

  67. -måste våra experter ta fram
    rätt träning.

  68. Vi behöver kontakt
    med organisationer-

  69. -som har arbetat
    för social och miljömässig hållbarhet-

  70. -med producenter och andra
    i leverantörskedjan.

  71. En holistisk metod har många parter
    och innebär inneboende komplexitet.

  72. Men vi ska få det att fungera,
    lett av ett litet, globalt team.

  73. Vi har identifierat tre samarbeten
    som visar den nya inställningen.

  74. För att leva upp till efterfrågan måste
    matproduktionen öka med 50 % 2030.

  75. Stöd till småbrukare är avgörande
    för livsmedelssäkerheten.

  76. I utvecklingsländer är
    tre av fyra låginkomsttagare-

  77. -beroende av jordbruk för att överleva.

  78. Utan möjlighet
    till träning och utbildning-

  79. -saknar de kunskap om tekniker
    som skulle maximera deras inkomst.

  80. Näring är viktigt för utveckling-

  81. -av problem med mat,
    fattigdom, hälsa, kön och arbete.

  82. För varje dollar vi lägger på näring-

  83. -får vi minst 16 dollar tillbaka
    i ekonomisk vinst.

  84. Effekten märks i flera generationer.

  85. Välnärda barn
    når lättare sin fulla potential-

  86. -får friska familjer och hjälper till
    att säkra framtida generationer.

  87. Vi är vid en vändpunkt,
    och 2015 är det år-

  88. -under vilket vi kan
    omdefiniera utvecklingens väg-

  89. -och ställa kursen och ambitionerna
    mot en bättre, grönare framtid för alla.

  90. En ny affärsmodell
    med hållbarhet i centrum-

  91. -där bara företag som växer hållbart
    kommer att frodas. Tack.

  92. Översättning: Veronika Haraldson
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Halverad miljöpåverkan som mål

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Miljö
Ämnesord:
Företagens samhällsansvar, Företagsekonomi
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Det finns ingen planet B

Vi måste se matkrisen genom linsen av möjligheter, menar Bjørn Haugland från DNV GL Group som vill inspirera om utvecklingsmöjligheterna för ett hållbart företagande. Här berättar han om vilka möjligheter som finns för investerare, om smart farming, aerofarms och appen Too good to go som kopplar ihop restauranger med företag som vill köpa dagens rester billigare. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Gretas skolstrejk

Femtonåriga Greta Thunberg är orolig för klimatet och framtiden för allt levande på jorden. Därför bestämde hon sig för att skolstrejka utanför Riksdagen, för att uppmärksamma och framförallt få politikerna att lyfta klimatfrågan. Hon påbörjade sin aktion tre veckor innan valet 2018. Varför sitter Greta där och vad vill hon ska hända? Och kommer hon kunna påverka politikerna så att klimatfrågan sätts främst?