Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Vikten av lokalt jordbrukDela
  1. God eftermiddag.

  2. God eftermiddag! Tack så mycket.

  3. Jag vill tacka organisatörerna-

  4. -för att de har bjudit in mig
    och därmed det afrikanska samhället.

  5. Jag representerar, som Femi sa-

  6. -Melca i Etiopien och
    Alliance for Food Sovereignty in Africa.

  7. Vi har 21 medlemmar och
    arbetar i 50 olika afrikanska länder.

  8. Vi representerar bönder, religiösa
    organisationer och ursprungsfolk.

  9. Vi försöker hitta en afrikansk lösning
    på afrikanska problem.

  10. Det är det vi förespråkar.

  11. Vi har tre arbetsgrupper i Afsa.
    En jobbar med landfrågor-

  12. -och en annan med vårt utsäde.

  13. Vi har problem med att stora företag
    försöker tillskansa sig vårt utsäde.

  14. Vi arbetar också med agroekologi.
    Jag återkommer till det.

  15. Tidigare talare har nämnt
    hållbara utvecklingsmål och COP 11-

  16. -men alla har glömt
    något väldigt viktigt.

  17. 2015 är det internationella jordåret.

  18. Jord är grunden för en lämplig kost.

  19. Vi får inte glömma det.
    Det är något levande.

  20. Vi säger att... Vad ser ni framför er
    när ni tänker på Afrika?

  21. De flesta ser en viss bild:

  22. Ett sjukdomsdrabbat, fattigt
    och miljömässigt förfallet Afrika.

  23. Det finns faktiskt mycket positivt
    i Afrika.

  24. Det afrikanska jordbrukets framtid
    omfattas av två paradigm.

  25. Ett paradigm handlar om produktivitet.

  26. Det handlar
    om att producera hybrider för utsäde-

  27. -och genmodifierade organismer
    för Afrika.

  28. I går sa en talare att Afrika vill ha
    genetiskt modifierade organismer.

  29. Möjligtvis är det så
    att eliterna i Afrika-

  30. -som tjänar på forskningen om GMO,
    skulle säga ja.

  31. Det afrikanska samhället vill inte
    ha genetiskt modifierade organismer.

  32. Vi kompromissar inte om det.

  33. Tillväxten är stark inom agrokemikalier,
    bevattning och nya sorters kunskap.

  34. Det har pratats om den här
    sortens jordbruk tidigare under dagen.

  35. Det har orsakat klimatförändringarna,
    som påverkar Afrika kraftigt.

  36. Vi förespråkar och stöder agroekologi.

  37. Agroekologi tar hänsyn
    till den kunskapsbas vi har i Afrika.

  38. Det finns kunskap i Afrika.

  39. I mitt hemland Etiopien har vi
    sysslat med jordbruk i tusentals år.

  40. Mer än 3 000 år,
    så våra jordbrukare har kunskap.

  41. Dels går kunskapen i arv
    mellan generationerna-

  42. -och dels lär de sig av förändringarna
    i klimat och samhälle.

  43. De bemöter dem på sitt eget sätt,
    och lär sig under processens gång.

  44. Den kulturella kunskapen om jordbruk
    finns redan i Afrika.

  45. Vi har mer än hundra olika sorters vete
    i Etiopien.

  46. Mer än sextio olika sorter
    av både korn och durra.

  47. Jordbrukarna känner till alla sorter,
    och den kunskapen är väldigt viktig.

  48. Vi har också en egen ekonomi.
    Agroekologiskt jordbruk-

  49. -tar hänsyn till den kunskap
    som finns på vår kontinent.

  50. Vi stöder det. Jag har två exempel.

  51. Etiopien hade...problem.

  52. För 30 år var det svält och torka
    i Etiopien.

  53. Då kom det tre forskare från FAO
    och träffade etiopiska forskare.

  54. De sa: "Det är teff som är ert problem."

  55. "Om ni slutar odla teff och övergår
    till majs så slipper ni problemen."

  56. 30 år senare ses teff som hälsosamt.

  57. Det marknadsförs
    sida vid sida med quinoa i västvärlden.

  58. Vi vet att det är näringsrikt,
    och det ger inkomst till jordbrukarna.

  59. Hade vi gett upp teff för 30 år sen,
    så skulle vi inte ha haft någonting nu.

  60. Det finns ett annat exempel
    från Ghana.

  61. I Accra finns det
    kvinnor som säljer bönbiffar.

  62. Eliterna i Ghana-

  63. -brukade se bönbiffar
    som något för samhällets lägre skikt.

  64. Nyligen har man upptäckt
    hur näringsrika de är-

  65. -och nu räknas det som
    en av våra mest näringsrik maträtter.

  66. Nu för tiden är det svårt
    att hitta bönbiffar på Ghanas gator.

  67. Kvinnorna tjänar gott om pengar.

  68. Vi har mycket kulturell kunskap
    i Afrika, och utsädet är viktigt.

  69. Vi håller dock i snabb takt
    på att förlora vårt utsäde.

  70. I ett samhälle i Telecho-

  71. -nära Addis Abeba, där jag bor,
    hade man nitton olika sorters korn.

  72. På grund av lanseringen av
    förbättrat utsäde har man nu bara fem.

  73. Om man tvingar på bönderna
    industrialiserat jordbruk-

  74. -vilket vissa vill göra,
    så kommer vi att förlora allt utsäde.

  75. Som ni vet förutsätter en anpassning
    till klimatförändringarna mångfald.

  76. Mångfald sett till både utsäde
    och kunskap. Så vad föreslår vi?

  77. Vi föreslår att en del av den enorma
    mängd pengar och politisk makt-

  78. -som nu gagnar
    industrialiserat jordbruk-

  79. -ska gå
    till agroekologiskt jordbruk i Afrika.

  80. Vi måste förstå
    hur vårt folk brukar jorden.

  81. Vi måste stödja
    agroekologiskt jordbruk.

  82. Stödet saknas eftersom industrialiserat
    jordbruk framstår som så attraktivt.

  83. Det är enkelt, kraftfullt,
    välfinansierat och politiskt understött.

  84. Om agroekologi kan få politiskt stöd,
    så är en förändring möjlig.

  85. Alliance for Food Sovereignty in Africa
    samlar in fallstudier-

  86. -som rör agroekologiskt jordbruk
    i Afrika. Vi har fler än fyrtio studier.

  87. Vi ska utveckla en metasyntes
    över fallstudierna och forska vidare.

  88. Vi tänker erbjuda en annan bild
    av agroekologi i Afrika.

  89. Tack än en gång.
    - Tack för att du bjöd in mig, Gunhild.

  90. Översättning: Per Lundgren
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Vikten av lokalt jordbruk

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Kunskapen om jordbruk är god i Etiopien. Men under trycket från globala aktörer hotas såväl kunskap som den flora av grödor som finns idag. Million Belay, vd för organisationen Melca Etiopien som arbetar med lärlingskap och socialt kunskapsutbyte över generationsgränserna, talar här om vikten av lokal kunskap. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Biologi > Djur och natur > Naturbruk > Jordbruk
Ämnesord:
Etiopien, Jordbruk, Lantbruk
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Malin Ewerlöf om löpning och hälsa

Idrottaren och flerfaldiga medaljören Malin Ewerlöf berättar sin löpning och om sitt arbete som personlig tränare. I ett samtal med moderatorn Cecilia Garme talar hon om om vikten av att ha en sund inställning till löpning, träning och alkohol. Inspelat den 15 oktober 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Systembolaget.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet

Fulla vuxna och nyktra unga

Ett par glas vin till middagen gör väl inget? Inte heller snapsarna på midsommarafton. Eller? Hur påverkar egentligen vår dryckeskultur barnen runt bordet? Nuförtiden dricker ungdomar hälften så mycket som de gjorde för 20 år sedan och historiskt sett ligger vi på låga nivåer. Hur kommer det sig?