Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016 : Nu eller aldrig!Dela
  1. Under de kommande tio minuterna-

  2. -kommer världen
    att välkomna 2 500 nya medborgare.

  3. Nästan 300 av dem, över tio procent-

  4. -kommer inte att ha
    tillräckligt med mat för ett sunt liv.

  5. Nästan 1 000 av dem,
    hisnande fyrtio procent-

  6. -förväntas bli överviktiga som vuxna.

  7. Och gissa vad som kommer att bli
    den största dödsorsaken för dem.

  8. Inte tobak, inte alkohol...

  9. ...utan mat.

  10. Det är mat som är den största orsaken
    till vår globala hälsokris.

  11. Och det är mat som står i centrum-

  12. -för den miljökatastrof
    som håller på att drabba vår planet.

  13. Det är mat som bär ansvaret
    för nästan en tredjedel-

  14. -av alla växthusgasutsläpp.

  15. Och det är mat
    som är den största orsaken-

  16. -till minskad biologisk mångfald.

  17. Eftersom befolkningen
    ökar allt snabbare för varje minut-

  18. -blir insatserna bara högre och högre.

  19. Ändå är det här
    det enda globala forumet-

  20. -där man försöker
    få ihop det här pusslet.

  21. Vi har klimatkonferenser-

  22. -där ledare diskuterar
    och fattar beslut om miljön.

  23. Vi har konferenser
    för hälsa, ekonomi och invandring-

  24. -men allt sker var för sig.

  25. Alla de här frågorna
    påverkas av våra matvanor.

  26. Om vi inte fixar livsmedelssystemet
    kommer vi antagligen att misslyckas-

  27. -med nästan alla mål
    för hållbar utveckling.

  28. Eller, om vi ska vara mer positiva:

  29. Om vi ändrar på vad vi har på tallriken
    och hur det kommer dit, kan vi hantera-

  30. -nästintill alla dagens
    stora gemensamma utmaningar.

  31. Men i Paris och i New York förra året-

  32. -så fanns mat bara på tallrikarna,
    inte på agendan.

  33. Här är mat hela agendan.

  34. Jag är här i dag,
    mot mina läkares inrådan-

  35. -eftersom jag tror att det här är
    den viktigaste frågan för vår planet.

  36. Och ni är här för att hjälpa oss att
    förändra nio miljarder människors liv-

  37. -och för att ni
    redan har börjat med det.

  38. Ni är
    akademiska pionjärer, politiska ledare-

  39. -framgångsrika entreprenörer,
    tungviktare i det civila samhället-

  40. -och kockar med visioner.

  41. Väldigt imponerande!
    Men jag är ledsen, hör ni.

  42. Ensamma räcker ni inte till,
    ni kommer aldrig att räcka till.

  43. Ingen enskild regering,
    verksamhet, organisation eller individ-

  44. -kan förändra
    världens matvanor på egen hand.

  45. Hur klichéartat det än låter,
    så måste vi samarbeta.

  46. Vi behöver ingen toppstyrd lösning.

  47. Vi hinner inte vänta på svar underifrån.

  48. Vi behöver, eller världen behöver-

  49. -rundabordslösningar.

  50. Och, mina vänner,
    EAT är det runda bordet.

  51. Sen vi sågs förra året
    har EAT transformerats.

  52. Vi är mer inflytelserika,
    mer professionella, mer robusta-

  53. -och inte minst mer slagkraftiga.

  54. Ett bord som är byggt för att hålla,
    byggt för att skapa en ny agenda.

  55. Som ni ska få höra i mer detalj
    de kommande dagarna-

  56. -fokuserar EAT nu på fem olika teman.

  57. De stora fem k:na.
    Först har vi kommissioner.

  58. Experter från olika vetenskapsfält
    kan tillsammans skapa lösningar-

  59. -och upptäcka synergier, fakta om
    var vi är och var vi borde befinna oss-

  60. -och sen riktlinjer för att ta oss dit.

  61. K för kommuner.
    De flesta av de 2 500 nyfödda-

  62. -kommer att bo i tätortsområden.

  63. Vissa ledare
    har redan vidtagit åtgärder-

  64. -gällande klimat, energi och transport.

  65. I partnerskap med EAT
    går de nu vidare-

  66. -till kök, restauranger
    och hela livsmedelsvärdekedjan.

  67. K för kommers.

  68. Företag var, som ni alla vet,
    ett avgörande inslag i Paris.

  69. I partnerskap med EAT
    ska de nu investera-

  70. -i det som gynnar alla -
    människorna, planeten och dem själva-

  71. -och i det som också ger
    långsiktig hållbarhet för aktieägarna.

  72. Affärer för i morgon och i dag.

  73. Vårt fjärde tema
    är en plattform för kockar-

  74. -så att de
    kan omforma världens menyer.

  75. Slutligen har vi vårt sista k,
    som dock är oerhört viktigt:

  76. Konsumenter.

  77. Vi ska dela med oss av insikter
    om hur vi kan informera och engagera-

  78. -och förändra deras matvanor.

  79. De här fem k:na
    är det vi tänker bidra med-

  80. -men till syvende och sist-

  81. -är det bara
    en hög med papper utan er.

  82. Så först vill jag välkomna
    alla forskare och akademiker.

  83. Ni sitter på kunskapen
    - den kunskap som är-

  84. -eller i alla fall borde vara
    grunden för allt beslutsfattande.

  85. Men som ni vet
    bygger ofta vetenskaplig framgång-

  86. -på förmågan
    att närstudera pyttesmå detaljer-

  87. -för att hitta svaret
    till en enda vital del av pusslet.

  88. Nu ber vi er att utmana er själva
    och se bortom mikroperspektivet-

  89. -och studera makrosambanden.

  90. I världen finns många genier,
    och jag ser ett par av dem här i dag.

  91. Det vi behöver nu, först och främst-

  92. -är fler partner, fler forskarkolleger.

  93. Sen har vi politiker.
    Välkomna, ni också.

  94. Ja, er tid vid makten är temporär-

  95. -så jag kan inte eller tänker inte
    skuldbelägga er för det förflutna.

  96. Men alltför ofta
    har era föregångare blivit avskräckta-

  97. -på grund av rädsla för
    att förlora snabbmatsälskares röster-

  98. -eller stödet från trångsynta företag.

  99. Ni vet att de rösterna har ett pris.

  100. Ett pris för människor,
    för hälsan och för miljön.

  101. Så nu måste ni hitta modet att leda-

  102. -att lotsa era väljare
    dit de behöver komma-

  103. -och få industrin att hjälpa dem dit.

  104. Fatta beslut som gynnar
    alla generationer, inklusive er egen.

  105. Och så har vi
    alla företagsledare som är här i dag.

  106. Välkomna till EAT-bordet!

  107. Ni är ledande inom er bransch.

  108. Ni har förstått att den sockerstinna,
    föräldrafria festen är slut-

  109. -eller i alla fall mindre tilltalande
    för kunder, investerare och anställda.

  110. Men många företag tillverkar
    fortfarande produkter på sätt som är-

  111. -dåliga för miljön,
    dåliga för konsumenterna-

  112. -dåliga för lantbrukare
    eller lantbruksarbetare-

  113. -eller som helt enkelt
    bara gynnar kortsiktiga vinster.

  114. Nu måste vi göra mer
    än bara rätta till recept.

  115. Vi måste börja utveckla
    nya, hållbara affärsmodeller-

  116. -vilket många av er redan arbetar med.

  117. Sist men inte minst,
    välkomna, alla kockar!

  118. Ni är matvärldens rockstjärnor!

  119. Förr i tiden såg ni ut som Meat Loaf-

  120. -men ni är ni alla Avicii!

  121. Ni kommunicerar
    med konsumenter dagligen.

  122. Börja använda ert inflytande
    till att få oss att vilja ha rätt saker-

  123. -till att befria oss
    från hur vi brukade äta-

  124. -och till att lära oss hur
    en sund, hållbar framtid kan smaka.

  125. Det finns ett bra gammalt uttryck-

  126. -som mestadels
    har använts av elaka gubbar.

  127. Tillsammans utgör ni inte bara
    en 'koalition av villiga'-

  128. -utan även en koalition
    av modiga, djärva och framåtblickande.

  129. En koalition som världen
    behöver nu mer än nånsin.

  130. Jag hoppas att ni inser att EAT inte
    är en snabbkurs i den globala krisen.

  131. Det är inte heller
    en två dagar lång cocktailfest.

  132. Ni är inte här för att luta er tillbaka,
    se flotta presentationer-

  133. -och utbyta visitkort.

  134. Vi vill inte bestämma vad ni ska göra,
    vem ni ska prata med eller lyssna på.

  135. Vi förväntar oss
    att ni ska bidra med era egna idéer-

  136. -och vi hoppas att ni
    får med er en dignande doggy bag-

  137. -med nya, ännu större idéer,
    partnerskap och fantastiska planer.

  138. I det här rummet
    sitter femhundra ledare-

  139. -från alla delar
    av det globala livsmedelssystemet.

  140. Ett livsmedelssystem
    som kommer att forma livet-

  141. -för de här 2 500 nya medborgarna.

  142. Genom att samarbeta
    så kan vi, så måste vi-

  143. -så kommer vi
    att ändra det där systemet-

  144. -så att vår planet kan blomstra.

  145. Och med den kan också
    de 2 500 nya medborgarna blomstra.

  146. Så vi har ingen tid att förlora.
    Nu sätter vi i gång! Tack!

  147. Översättning: Malin Kärnebro
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Nu eller aldrig!

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Ekonomi, Ekonomiska förhållanden, Finansväsen, Hälsa, Livsmedelskonsumtion, Miljöfrågor, Nationalekonomi, Naturvetenskap
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Den svenska modellen

Folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström talar om vad som krävs av en regering för att förbättra människors livsvillkor. Han berättar om vad Sverige försöker att göra för att förebygga kroniska sjukdomar kopplade till matvanor, klimat och hållbarhet. Nyckeln är att arbeta över politiska gränser och över en längre tid, menar han. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?