Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016 : MatinitiativetDela
  1. Han heter Mark Watts
    och är chef för C40.

  2. C40 är ett nätverk megastäder
    som bryr sig om klimatförändringar.

  3. Berätta om det helt nya EAT-initiativet.

  4. Tack, Femi.

  5. Jag ska alltså tala om ett spännande
    nytt initiativ som C40 och EAT startar.

  6. Men först lite bakgrund om C40-

  7. -och varför ett klimatbaserat initiativ
    fokuserar på mat.

  8. Namnet till trots är vi 84 städer,
    vi var 40, men växer hela tiden.

  9. De flesta har fler än
    tre miljoner invånare-

  10. -men vi har även "innovator cities"-

  11. -aningen mindre städer
    som ses som klimatinnovatörer.

  12. Däribland Stockholm
    samt Oslo och Köpenhamn.

  13. Vår organisation fokuserar på att
    borgmästare tacklar klimatförändringar.

  14. Det är viktigt, för de här 84 städerna
    representerar 650 miljoner invånare.

  15. En fjärdedel av BNP genereras där-

  16. -och de städerna står för
    20 % av världens växthusgasutsläpp.

  17. Men kanske ännu viktigare framöver
    är att vår forskning visar-

  18. -att en tredjedel av världens kolbudget-

  19. -den totala mängd koldioxid som vi kan
    riskera att släppa ut under hela seklet-

  20. -en tredjedel av den budgeten
    kan låsas om städer fattar fel beslut-

  21. -enbart fram till år 2020.

  22. Att fortsätta med utbredda städer
    med många bilar skapar ohälsa.

  23. Men den goda nyheten är att vi ser
    en helt ny stadsutvecklingsmodell:

  24. Täta städer där rörlighet sker med
    kollektivtrafik, cykel och till fots-

  25. -med allt större fokus på
    att främja hälsosammare livsstilar.

  26. C40 är en ledarskapsklubb.
    Man betalar ingen medlemsavgift-

  27. -men alla borgmästare måste ge oss
    data så att vi kan mäta deras framsteg-

  28. -och mäta dem mot deras jämlikar,
    vilket sporrar dem att vara ambitiösare.

  29. Vår princip är
    att en ledare inspireras att vara djärv-

  30. -om någon annan har löst problemet.

  31. Så städerna tävlar mot varann.

  32. När nationer tävlar mot varann
    slutar det i krig och handelshinder-

  33. -men städerna tävlar om att nå toppen.

  34. De investerar i infrastrukturen och gör
    städerna attraktiva att bo och verka i.

  35. Det ger oss renare och grönare städer.

  36. Och det sker genom att dela,
    samarbeta, eller kopiera bra idéer.

  37. Vi är organiserade i sexton olika
    nätverk som ni ser på skärmen.

  38. Där kan stadens styrande byta idéer
    och få möjlighet att lära av varandra.

  39. Det gläder mig att kunna berätta
    att vi inför ett sjuttonde nätverk:

  40. Ett nätverk för livsmedelssystem
    i samarbete med EAT-

  41. -och förhoppningsvis även med stöd av
    Svenska Postkodlotteriet.

  42. Vi har redan hört i dag varför mat är
    en så stor fråga för städer-

  43. -som borgmästare bör fokusera på.

  44. En fråga som jag ofta får är:

  45. "Varför ska en klimatförändings-
    organisation fokusera på mat?"

  46. Vi har hört några av svaren.

  47. En fjärdedel, kanske till och med
    en tredjedel av växthusgasutsläppen-

  48. -härrör från matproduktion
    och matkonsumtion.

  49. Även om maten produceras på
    landsbygden så äts den i städer.

  50. Vi ser fyra olika områden
    som nätverket kan fokusera på.

  51. 25 av våra medlemmar har redan
    entusiastiskt anmält sitt deltagande.

  52. Det första området är matupphandling.
    Borgmästare har en markant köpkraft.

  53. Tänk bara på skolor, sjukhus,
    äldreboenden och stadens anställda.

  54. Vi hörde av Oslos och Köpenhamns
    borgmästare hur de använder kraften-

  55. -till att uppmuntra till produktion av
    lokala och ekologiska livsmedel-

  56. -vilket även bäddar för bättre hälsa.

  57. Det andra är matproduktion.
    Möjligheterna för stadsodling växer.

  58. Det kan förbättra stadens kapacitet att
    sörja för delar av stadens matbehov-

  59. -inom stadens egna gränser-

  60. -men även skapa
    nya marknader och nya jobb.

  61. Jag är nyss hemkommen från Beijing-

  62. -som har en fantastisk ny plan för
    omfattande stadsodling i hela staden.

  63. Femton procent av grönsakerna-

  64. -som äts i den utbredda, förorenade
    staden odlas redan nu i själva staden.

  65. Paris gör något liknande.

  66. Det tredje är matdistribution.
    Borgmästarna har makt att främja-

  67. -att lokalt odlade varor når ut
    på marknaden och in i städerna.

  68. Det kan även minska matmilen,
    utsläpp från fordon inne i staden-

  69. -samt att främja
    en marknad för närproducerad mat.

  70. Den sista är kanske mest självklar. Vi
    ser sophantering som stadens ansvar-

  71. -men här finns ett matrelaterat
    problem, Naoko Ishii nämnde det:

  72. I vissa städer i utvecklingsländer
    är 70 % av avfallet organiskt-

  73. -alltså mat- eller matrelaterat.

  74. När den maten kastas på en tipp
    bildas metan, en stark växthusgas.

  75. Så att fokusera på hur matavfall sköts,
    och att minska det enorma matsvinnet-

  76. -en tredjedel av maten som produceras
    världen över slängs-

  77. -är något för borgmästare att ta tag i.

  78. Det här nya nätverket drar i gång
    i veckan. När ni åker hem i morgon-

  79. -stannar sexton av våra städer kvar
    för att sjösätta nätverket-

  80. -och sätta samman en samarbetsplan.

  81. Jag upprepar Gunhilds
    starka inledning:

  82. Jag uppmanar er att hjälpa oss
    att stärka nätverket-

  83. -och att få fler städer
    engagerade i mat- och klimatfrågor.

  84. Det var ett nöje att få tala här i dag-

  85. -och det gläder mig att jag avslutar med
    39 sekunder kvar! Tack ska ni ha.

  86. Översättning: Maria Isacsson
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Matinitiativet

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Miljö > Avfall och återvinning
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelsindustri, Miljöfrågor, Teknik
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Så tänder vi gnistan

Moralen och kapitalet i samma båt?

Mats Andersson som är VD för Fjärde AP-fonden och Christian Tengblad som är campaigner på Fossil Free Sverige talar här om att divestera. Att divestera handlar framför allt om att göra sig av med aktier från fossilbolag, något som enligt dem är både moraliskt rätt och lönsamt. Moderator: Ingemar Tigerberg, Camino. Inspelat den 7 mars 2016 på Artipelag, Gustavsberg. Arrangör: Camino.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Gretas skolstrejk

Femtonåriga Greta Thunberg är orolig för klimatet och framtiden för allt levande på jorden. Därför bestämde hon sig för att skolstrejka utanför Riksdagen, för att uppmärksamma och framförallt få politikerna att lyfta klimatfrågan. Hon påbörjade sin aktion tre veckor innan valet 2018. Varför sitter Greta där och vad vill hon ska hända? Och kommer hon kunna påverka politikerna så att klimatfrågan sätts främst?