Titta

Mat är nya internet

Mat är nya internetDela
  1. I dag vet vi vad vi stoppar i oss.

  2. För tio år sedan kunde reklamen
    lätt ändra vår syn på mat-

  3. -men det går inte i dag
    när vi har internet.

  4. Jag är hedrad över att få vara med
    på detta viktiga matforum.

  5. Jag är en sydafrikansk entreprenör
    som bor i USA.

  6. Jag tänkte visa er akademiker,
    regeringspersoner och NGO:er-

  7. -hur jag som entreprenör
    ser på livsmedelsvärlden-

  8. -och vad jag ser i framtidens linda.

  9. Jag flyttade till USA 1995-

  10. -strax innan internetboomen.

  11. Den våg jag såg komma emot oss
    var överväldigande.

  12. De förändringar internet
    skulle medföra.

  13. Jag visste att jag bara måste
    bli en del av det.

  14. Jag ser nu samma sak
    inom livsmedelsvärlden.

  15. Innan jag drar informationen
    vill jag få en sak ur världen.

  16. Många personer berättar för oss
    att vårt svåraste problem-

  17. -är att skapa fler kalorier
    för att alla ska få mat.

  18. Det är rent skitsnack.

  19. Enligt hamburgerindex har vi skapat
    nog med kalorier sedan 60-talet.

  20. Vi har dock ett distributionsproblem,
    med alltför mycket i USA-

  21. -så att många barn och vuxna är feta.
    Det är en katastrof.

  22. Och så svälter folk på andra platser.

  23. Men vi löste problemet
    med kalorimängden för länge sedan.

  24. Det sker så små förbättringar
    att området är ointressant för företag.

  25. Problemet är industrimaten.

  26. Systemet med industrimat grundas på
    mängd och fossila bränslen.

  27. Michael Pollan sa att vi ska tänka på
    mat i förhållande till klimatförändring.

  28. Det ignorerar industrimaten. Den
    får ner priset med fossila bränslen-

  29. -och ökar kalorimängden
    utan hänsyn till hur närande den är.

  30. Men tack vare internet kommer det
    att bli annorlunda på 2000-talet.

  31. Vi kommer att ha riktig mat.

  32. Riktig mat är mat som är närande
    både för konsumenten-

  33. -samhället och bonden
    samt för vår planet.

  34. Mat som utgår från information.
    I dag vet vi vad vi stoppar i oss.

  35. För tio år sedan kunde reklamen
    lätt ändra vår syn på mat-

  36. -men det går inte i dag
    när vi har internet.

  37. Vi vet också mer om klimatförändringar
    och miljöpåverkan.

  38. Vi vet hur stor skada vi orsakar
    och kan inte ignorera det.

  39. De goda nyheterna är
    att förändringen är på väg.

  40. McDonald's fick stänga
    hundratals butiker förra året.

  41. Jag arbetar i restaurangbranschen,
    de har butiker.

  42. Försäljningen av mikrovågsugnar har
    stagnerat, fryst mat minskar drastiskt.

  43. Det beror på att folk förstår
    vilken mat de stoppar i sig-

  44. -och att bearbetade livsmedel är dåligt
    för dem. Det dödar dem långsamt.

  45. De goda nyheterna är
    att folk vill ha riktig mat.

  46. 45 % i USA vill ha det, men man odlar
    ekologiskt på knappt 1 % av marken.

  47. Otroligt, va? Då börjar man
    som entreprenör se en möjlighet.

  48. De som är födda på 80-00-talen
    väljer ekologisk mat-

  49. -två gånger så ofta
    som 40-60-talisterna.

  50. De älskar mat.

  51. Vad har jag då kommit fram till?
    Marknaden är enorm.

  52. Mjukvarumarknaden är nästan lika stor
    som fisk- och skaldjursmarknaden.

  53. Livsmedelsmarknaden är värd nästan
    fem biljoner dollar. Vilka möjligheter!

  54. Jag började titta på
    var det fanns affärsmöjligheter för mig.

  55. Jag letade efter den här killen i Iowa.

  56. Han är en typisk lantbrukare i USA.
    Så tror man att de ser ut.

  57. Jag letade efter just honom. Han var
    med i programmet "Bachelor" i USA.

  58. De tror att lantbrukarna ser ut så här.

  59. Jag frågade
    varför de inte odlade riktig mat.

  60. Då fick jag träffa de här personerna.

  61. De här fina, gamla damerna
    har de godaste intentioner-

  62. -men är 75-90 år gamla
    och äger 55 procent av Ohios åkerjord.

  63. Jävlar i min lilla låda.
    Det är därför ingenting förändras.

  64. Men de goda nyheterna är ändå
    att damerna kommer att dö-

  65. -och då får vi tillgång
    till en hel massa mark.

  66. Då lär vi se mycket jordbruksprodukter.

  67. Vi har ju också en otroligt dum teknik
    som kallas majsetanol.

  68. Man gör 3,5 liter etanol
    av 3,5 liter olja.

  69. Inte ens oljebolagen gillar metoden.

  70. Det innebär att tio miljoner hektar mark
    går till spillo.

  71. 40 procent av all majs i USA
    produceras till etanol.

  72. Tio miljoner hektar motsvarar
    Central Valley två gånger om.

  73. Vi blev så oroliga för Central Valley
    men brydde oss inte om marken i Iowa.

  74. Gödningsmedel med kväve
    påverkar klimatförändringen.

  75. Environmental Protection Agency
    i USA får inte reglera odlad mark.

  76. Men det kommer att förändras,
    precis som med företagen på 70-talet.

  77. Det här är inte längre acceptabelt
    när vi har information om att det sker.

  78. Några lösningar.

  79. Det här är en gård i Arkansas med
    en bomullsodling på 81 000 hektar.

  80. Ingen i USA tjänar på bomull i dag.

  81. Men de vet inte hur man odlar mat.

  82. Men den som äger den här gården
    blir tvungen att ta reda på det.

  83. Automatisering. Så här ser det tyvärr ut
    på traditionella lantbruk.

  84. Framåtböjd arbetskraft.
    Då har man arbetare-

  85. -som måste arbeta
    under mycket hårda omständigheter.

  86. Men det kan ändras med ett löpande
    band, så att de kan stå upprätt.

  87. Det här har just börjat införas
    på gårdar i USA.

  88. Det är som på medeltiden i jordbruket,
    så möjligheterna är enorma.

  89. Satellitbilder.
    Ett företag skickar upp satelliter-

  90. -som tar bilder av klorofyllet i växter.

  91. Man kan då fatta beslut
    om enorma odlingar-

  92. -baserat på för oss osynlig information
    om biomassa.

  93. Inomhusodling är ett av de mest
    spännande livsmedelsområdena.

  94. Då kan man producera färska råvaror
    lokalt i Stockholm mitt i januari.

  95. Det lär komma väldigt snart.

  96. Det är så kul att vara här
    bland alla er akademiker.

  97. Jag vet inte varför jag är här.
    Schyst att jag fick behålla hatten.

  98. Jag ser gärna mer av er
    i regeringar och NGO:er.

  99. Nu förändrar vi världen. Tack.

  100. Översättning: Karin Hellstadius
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Mat är nya internet

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Entreprenören Kimbal Musk revolutionerade USA med sina idéer om ekologiska matskolor. Här berättar han om urban självhushållning och andra spännande utvecklingsmöjligheter för företagande på en växande matmarknad. Musk menar att det vi idag går igenom i vår matkultur är lika revolutionerande som begynnelsen av nätet. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Ekologiska livsmedel, Förenta staterna, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskonsumtion, Livsmedelsproduktion, Teknik
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.