Titta

UR Samtiden - EAT 2018

UR Samtiden - EAT 2018

Om UR Samtiden - EAT 2018

Vilken betydelse har matproduktionen för vårt ekosystem och hur kan vi producera mat på ett hållbart sätt så att vi mättar människor samtidigt som vi inte gör för stora ekologiska fotavtryck? Vilka utmaningar står vår matproduktion inför? Och hur påverkar klimatförändringar, överfiske och storskalig jordbruksproduktion vår tillgång och vårt behov av mat? Visionärer, forskare och klimatkämpar behandlar alla dessa viktiga frågor på EAT 2018. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11-12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2018 : Partnerskap för mat till alla

Du måste logga in för att nå programmet!

Du behöver logga in via till exempel en mediecentral för att kunna titta eller lyssna på det här programmet.

Se programmet via din mediecentral

Partnerskap för mat till alla

Produktionsår:
Längd:

Trots att många förbättringar skett i världen de senaste 25 åren så lider 800 miljoner människor av hunger. Charlotte Petri Gornitzka är ordförande för OECD:s biståndskommitté och berättar här om arbetet för förändring. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Ämnen:
Miljö > Hållbar utveckling, Samhällskunskap
Ämnesord:
Hungersnöd, Mänskliga rättigheter, Samhällsvetenskap, Social omsorg, Sociala frågor
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2018

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Välkommen till EAT 2018

Vad betyder mat för oss? Och hur ser framtidens mat ut? Gunhild A Stordalen, grundare av EAT, hälsar välkommen och berättar om sin barndoms matminnen. Hon pratar också om vad i vår matkonsumtion och produktion som måste förändras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Klimatet och maten - hur står det till?

Vad kan vi göra för att minska klimatförändringarna samtidigt som vi ser till att alla människor och andra levande varelser på planeten får ett hållbart liv? Och vilka utmaningar finns när det gäller människors hälsa? Johan Rockström, professor i miljövetenskap och Sania Nishtar, ordförande i WHO, om de utmaningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Mat och klimat - oupplösligt sammanbundna

Christiana Figueres, samordnare för Mission 2020, om hur vi kan producera mat utan att förstöra vårt klimat och vår jord. Hur påverkar vårt finansiella system hur vi brukar jorden och producerar vår mat? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Tillsammans för planeten, människor och hälsan

Fabrice DeClerk, vetenskapschef på EAT, menar att det i debatten om klimatförändringar har fokuserats för mycket på enskilda frågor. Nu när den mänskliga påverkan på vår jord och vårt klimat blivit så akut så måste vi se helheten, våra utmaningar och vilka lösningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hållbarhet för land och hav

Hur kan vi ta hand om vår natur och se till att klimatförändringarna stoppas? Jan Eliasson, styrelseordförande på SIRPI, menar att vi måste ha en ödmjuk inställning till vår jord och ta bort gränserna mellan internationellt och nationellt för att åstadkomma förändringar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Matförsörjning inom miljögränser

Hur kan vi producera mat till hela jordens befolkning på ett hållbart sätt? Och hur kan vi odla, fiska och producera råvaror utan att vi utarmar jordens resurser? Sunny Verghese, grundare Olam International Limited, och Ajay Vir Jakhar, styrelseordförande Bharat Krishak Samaj, om hur det går att odla och fiska ansvarsfullt och samtidigt mätta många. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att sammanfoga punkterna bakom kurvan

Hur produceras vår energi, hur odlar vi vår mat och vilka effekter får vårt finansiella system på vår planet? Marco Lambertini, generaldirektör på WWF International, om våra ekologiska fotavtryck och hur det påverkar annat liv på jorden. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att stärka kustområden

Gilbert F Houngbo, chef IFAD, föreläser om småskalig fiskproduktion och småskaligt jordbruk. Hur kan vi hitta rätt balans i vad vi behöver för att ge mat till oss människor och samtidigt bara ta det som jorden mäktar med? Går det att ha en småskalig produktion som tar tillvara på de resurser som finns och samtidigt ger mat till många? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hur mättar vi världen utan att förstöra hav och land?

En panel pratar om matproduktion, transporter och småskalig produktion. Går det att producera mer mat utan att skada våra ekosystem och hur kan jordbruket förändras? Och hur kan vi lära av historien? Medverkar gör Ayana Elizabeth Johnson, grundare av Ocean Collectiv, Izabella Koziell, direktör på CGIAR samt Ruth Kimmelshue, vice vd på Cargill. Corby Kummer är moderator. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Våra hav och nedskräpningen

Minst 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år. En stor del är mikroplast och det är ett allvarligt problem för havsmiljön. Nikolai Astrup (H), utvecklingsminister i Norge, om hur Norge skapat initiativ för att begränsa mängden plast i våra hav. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ojämn fördelning av världens mat

Samtidigt som 815 miljoner människor i världen är undernärda så är 2,3 miljarder överviktiga. Och 1,3 miljarder ton mat slängs eller tappas bort varje år. Jessica Fanzo, professor i etik vid bland annat Johns Hopkins Berman institute of bioethics, om varför ser det ut så här och vad kan vi göra för att stoppa matsvinnet. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ett liv utan avfall - är det möjligt?

För fem år sedan beslutade sig Lauren Singer för att minska sitt avfall. Efter att hon sett i sin kyl hur allt var förpackat i plast blev hon medveten om sina val som konsument. Nu väljer hon annorlunda för att minska avfallet och leva mer miljövänligt. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Nödvändiga lösningar för storskaligt matsvinn

Vad kan hotell och andra företag göra för att minska matsvinnet? Och hur ser arbetet ut för att minska att mat slängs eller tappas bort i transportkedjan? En panel bestående av Bjørn Arild Wisth, vice vd på Nordic choice hotels, Annica Bresky, chef på consumer board Stora Enso, och Mark Watts, vd C40, pratar om matavfall och konsumentbeteende. Bernice Lee modererar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Minska matsvinn och öka användningen

Mycket av den mat vi producerar används aldrig eftersom den försvinner i producentkedjan. Michiel Kernkamp, koncernchef på Nestlé nordic, menar att hela kedjan som är involverad i matproduktion måste bli bättre på att ta vara på den mat som produceras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Lagen i Frankrike som förbjöd affärer att slänga mat

Arash Derambarsh, kommunalråd i Corbevoie i Frankrike, startade en kampanj för att få affärer att sluta slänga mat. Hans kampanjarbete ledde till att en lag instiftades i landet där affärer kan få dryga böter om mat slängs. Arash Derambarsh berättar om varför han startade kampanjen och vad lagen fått för effekter. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Så tänder vi gnistan

Företagen som förtrupp för klimatet

Vad krävs för att klimatarbetet ska bli en avgörande konkurrensfördel? Mattias Goldmann, VD på Fores, diskuterar med Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation och Nina Ekelund, programdirektör på Hagainitiativet, om antibiotika i köttindustrin och hur vår tillväxt kan öka trots att Sveriges koldioxidskatt är en av världens högsta. Moderator: Ingemar Tigerberg, tf chefredaktör Camino. Inspelat den 7 mars 2016 på Artipelag, Gustavsberg. Arrangör: Camino.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Gretas skolstrejk

Femtonåriga Greta Thunberg är orolig för klimatet och framtiden för allt levande på jorden. Därför bestämde hon sig för att skolstrejka utanför Riksdagen, för att uppmärksamma och framförallt få politikerna att lyfta klimatfrågan. Hon påbörjade sin aktion tre veckor innan valet 2018. Varför sitter Greta där och vad vill hon ska hända? Och kommer hon kunna påverka politikerna så att klimatfrågan sätts främst?