Titta

UR Samtiden - EAT 2018

UR Samtiden - EAT 2018

Om UR Samtiden - EAT 2018

Vilken betydelse har matproduktionen för vårt ekosystem och hur kan vi producera mat på ett hållbart sätt så att vi mättar människor samtidigt som vi inte gör för stora ekologiska fotavtryck? Vilka utmaningar står vår matproduktion inför? Och hur påverkar klimatförändringar, överfiske och storskalig jordbruksproduktion vår tillgång och vårt behov av mat? Visionärer, forskare och klimatkämpar behandlar alla dessa viktiga frågor på EAT 2018. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11-12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2018 : Kommer storföretagen att ändra sig?

Du måste logga in för att nå programmet!

Du behöver logga in via till exempel en mediecentral för att kunna titta eller lyssna på det här programmet.

Se programmet via din mediecentral

Kommer storföretagen att ändra sig?

Produktionsår:
Längd:

Maktbalansen har förändrats genom de sociala medierna och den digitala revolutionen, säger entreprenören Lisa MacCallum. Det är nu konsumenterna, företagens anställda och civilsamhället som avgör om ett företag kommer att lyckas eller misslyckas. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Ämnen:
Information och media, Miljö
Ämnesord:
Företagsekonomi, Hållbar utveckling, Informationssamhället, Informationsteknik, Konsumentinflytande, Masskommunikation, Massmedia, Miljöfrågor, Naturvetenskap, Sociala medier, Storföretag
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2018

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Välkommen till EAT 2018

Vad betyder mat för oss? Och hur ser framtidens mat ut? Gunhild A Stordalen, grundare av EAT, hälsar välkommen och berättar om sin barndoms matminnen. Hon pratar också om vad i vår matkonsumtion och produktion som måste förändras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Klimatet och maten - hur står det till?

Vad kan vi göra för att minska klimatförändringarna samtidigt som vi ser till att alla människor och andra levande varelser på planeten får ett hållbart liv? Och vilka utmaningar finns när det gäller människors hälsa? Johan Rockström, professor i miljövetenskap och Sania Nishtar, ordförande i WHO, om de utmaningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Mat och klimat - oupplösligt sammanbundna

Christiana Figueres, samordnare för Mission 2020, om hur vi kan producera mat utan att förstöra vårt klimat och vår jord. Hur påverkar vårt finansiella system hur vi brukar jorden och producerar vår mat? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Tillsammans för planeten, människor och hälsan

Fabrice DeClerk, vetenskapschef på EAT, menar att det i debatten om klimatförändringar har fokuserats för mycket på enskilda frågor. Nu när den mänskliga påverkan på vår jord och vårt klimat blivit så akut så måste vi se helheten, våra utmaningar och vilka lösningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hållbarhet för land och hav

Hur kan vi ta hand om vår natur och se till att klimatförändringarna stoppas? Jan Eliasson, styrelseordförande på SIRPI, menar att vi måste ha en ödmjuk inställning till vår jord och ta bort gränserna mellan internationellt och nationellt för att åstadkomma förändringar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Matförsörjning inom miljögränser

Hur kan vi producera mat till hela jordens befolkning på ett hållbart sätt? Och hur kan vi odla, fiska och producera råvaror utan att vi utarmar jordens resurser? Sunny Verghese, grundare Olam International Limited, och Ajay Vir Jakhar, styrelseordförande Bharat Krishak Samaj, om hur det går att odla och fiska ansvarsfullt och samtidigt mätta många. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att sammanfoga punkterna bakom kurvan

Hur produceras vår energi, hur odlar vi vår mat och vilka effekter får vårt finansiella system på vår planet? Marco Lambertini, generaldirektör på WWF International, om våra ekologiska fotavtryck och hur det påverkar annat liv på jorden. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att stärka kustområden

Gilbert F Houngbo, chef IFAD, föreläser om småskalig fiskproduktion och småskaligt jordbruk. Hur kan vi hitta rätt balans i vad vi behöver för att ge mat till oss människor och samtidigt bara ta det som jorden mäktar med? Går det att ha en småskalig produktion som tar tillvara på de resurser som finns och samtidigt ger mat till många? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hur mättar vi världen utan att förstöra hav och land?

En panel pratar om matproduktion, transporter och småskalig produktion. Går det att producera mer mat utan att skada våra ekosystem och hur kan jordbruket förändras? Och hur kan vi lära av historien? Medverkar gör Ayana Elizabeth Johnson, grundare av Ocean Collectiv, Izabella Koziell, direktör på CGIAR samt Ruth Kimmelshue, vice vd på Cargill. Corby Kummer är moderator. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Våra hav och nedskräpningen

Minst 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år. En stor del är mikroplast och det är ett allvarligt problem för havsmiljön. Nikolai Astrup (H), utvecklingsminister i Norge, om hur Norge skapat initiativ för att begränsa mängden plast i våra hav. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ojämn fördelning av världens mat

Samtidigt som 815 miljoner människor i världen är undernärda så är 2,3 miljarder överviktiga. Och 1,3 miljarder ton mat slängs eller tappas bort varje år. Jessica Fanzo, professor i etik vid bland annat Johns Hopkins Berman institute of bioethics, om varför ser det ut så här och vad kan vi göra för att stoppa matsvinnet. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ett liv utan avfall - är det möjligt?

För fem år sedan beslutade sig Lauren Singer för att minska sitt avfall. Efter att hon sett i sin kyl hur allt var förpackat i plast blev hon medveten om sina val som konsument. Nu väljer hon annorlunda för att minska avfallet och leva mer miljövänligt. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Nödvändiga lösningar för storskaligt matsvinn

Vad kan hotell och andra företag göra för att minska matsvinnet? Och hur ser arbetet ut för att minska att mat slängs eller tappas bort i transportkedjan? En panel bestående av Bjørn Arild Wisth, vice vd på Nordic choice hotels, Annica Bresky, chef på consumer board Stora Enso, och Mark Watts, vd C40, pratar om matavfall och konsumentbeteende. Bernice Lee modererar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Minska matsvinn och öka användningen

Mycket av den mat vi producerar används aldrig eftersom den försvinner i producentkedjan. Michiel Kernkamp, koncernchef på Nestlé nordic, menar att hela kedjan som är involverad i matproduktion måste bli bättre på att ta vara på den mat som produceras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Lagen i Frankrike som förbjöd affärer att slänga mat

Arash Derambarsh, kommunalråd i Corbevoie i Frankrike, startade en kampanj för att få affärer att sluta slänga mat. Hans kampanjarbete ledde till att en lag instiftades i landet där affärer kan få dryga böter om mat slängs. Arash Derambarsh berättar om varför han startade kampanjen och vad lagen fått för effekter. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & information och media

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Berätta rätt om samer

Mediebilden av samerna

Går det att känna igen sig den bild som medierna målar upp av samerna? Ol-Ánte Sikku, journalist och politiskt engagerad i Sáminuorra, ger sin syn på saken och deltar i en panel tillsammans med Kenneth Haetta, journalist, Göran Hedemalm, VD för Massa Media, Anna Sunna, journalist vid Sveriges Radio Norrbotten och Gunilla Larsson, researcher för Utbildningsradions tv-serie Samernas tid. Moderatorer: Åsa Lindstrand och Victoria Harnesk. Inspelat under den samiska jubileumsveckan Staare 2018 den 8 februari 2018 på Mittuniversitetet i Östersund. Arrangör: Stiftelsen Samefolket.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barnen på Darknet

På sitt pojkrum tar 14-årige Toxic psykedeliska droger som han beställt på det mörka nätet, "Darknet". Han surfar med webbläsaren TOR för att vara anonym och nå gömda platser på nätet. Tillsammans med 16-årige V1tal (som jagas av FBI) och 17-årige Erik hackar han hemsidor och jävlas med privatpersoner och myndigheter.