Titta

UR Samtiden - EAT 2018

UR Samtiden - EAT 2018

Om UR Samtiden - EAT 2018

Vilken betydelse har matproduktionen för vårt ekosystem och hur kan vi producera mat på ett hållbart sätt så att vi mättar människor samtidigt som vi inte gör för stora ekologiska fotavtryck? Vilka utmaningar står vår matproduktion inför? Och hur påverkar klimatförändringar, överfiske och storskalig jordbruksproduktion vår tillgång och vårt behov av mat? Visionärer, forskare och klimatkämpar behandlar alla dessa viktiga frågor på EAT 2018. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11-12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Till första programmet

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Välkommen till EAT 2018

Vad betyder mat för oss? Och hur ser framtidens mat ut? Gunhild A Stordalen, grundare av EAT, hälsar välkommen och berättar om sin barndoms matminnen. Hon pratar också om vad i vår matkonsumtion och produktion som måste förändras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Klimatet och maten - hur står det till?

Vad kan vi göra för att minska klimatförändringarna samtidigt som vi ser till att alla människor och andra levande varelser på planeten får ett hållbart liv? Och vilka utmaningar finns när det gäller människors hälsa? Johan Rockström, professor i miljövetenskap och Sania Nishtar, ordförande i WHO, om de utmaningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Mat och klimat - oupplösligt sammanbundna

Christiana Figueres, samordnare för Mission 2020, om hur vi kan producera mat utan att förstöra vårt klimat och vår jord. Hur påverkar vårt finansiella system hur vi brukar jorden och producerar vår mat? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Tillsammans för planeten, människor och hälsan

Fabrice DeClerk, vetenskapschef på EAT, menar att det i debatten om klimatförändringar har fokuserats för mycket på enskilda frågor. Nu när den mänskliga påverkan på vår jord och vårt klimat blivit så akut så måste vi se helheten, våra utmaningar och vilka lösningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Hållbarhet för land och hav

Hur kan vi ta hand om vår natur och se till att klimatförändringarna stoppas? Jan Eliasson, styrelseordförande på SIRPI, menar att vi måste ha en ödmjuk inställning till vår jord och ta bort gränserna mellan internationellt och nationellt för att åstadkomma förändringar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Matförsörjning inom miljögränser

Hur kan vi producera mat till hela jordens befolkning på ett hållbart sätt? Och hur kan vi odla, fiska och producera råvaror utan att vi utarmar jordens resurser? Sunny Verghese, grundare Olam International Limited, och Ajay Vir Jakhar, styrelseordförande Bharat Krishak Samaj, om hur det går att odla och fiska ansvarsfullt och samtidigt mätta många. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Att sammanfoga punkterna bakom kurvan

Hur produceras vår energi, hur odlar vi vår mat och vilka effekter får vårt finansiella system på vår planet? Marco Lambertini, generaldirektör på WWF International, om våra ekologiska fotavtryck och hur det påverkar annat liv på jorden. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Att stärka kustområden

Gilbert F Houngbo, chef IFAD, föreläser om småskalig fiskproduktion och småskaligt jordbruk. Hur kan vi hitta rätt balans i vad vi behöver för att ge mat till oss människor och samtidigt bara ta det som jorden mäktar med? Går det att ha en småskalig produktion som tar tillvara på de resurser som finns och samtidigt ger mat till många? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Hur mättar vi världen utan att förstöra hav och land?

En panel pratar om matproduktion, transporter och småskalig produktion. Går det att producera mer mat utan att skada våra ekosystem och hur kan jordbruket förändras? Och hur kan vi lära av historien? Medverkar gör Ayana Elizabeth Johnson, grundare av Ocean Collectiv, Izabella Koziell, direktör på CGIAR samt Ruth Kimmelshue, vice vd på Cargill. Corby Kummer är moderator. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Våra hav och nedskräpningen

Minst 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år. En stor del är mikroplast och det är ett allvarligt problem för havsmiljön. Nikolai Astrup (H), utvecklingsminister i Norge, om hur Norge skapat initiativ för att begränsa mängden plast i våra hav. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Ojämn fördelning av världens mat

Samtidigt som 815 miljoner människor i världen är undernärda så är 2,3 miljarder överviktiga. Och 1,3 miljarder ton mat slängs eller tappas bort varje år. Jessica Fanzo, professor i etik vid bland annat Johns Hopkins Berman institute of bioethics, om varför ser det ut så här och vad kan vi göra för att stoppa matsvinnet. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Ett liv utan avfall - är det möjligt?

För fem år sedan beslutade sig Lauren Singer för att minska sitt avfall. Efter att hon sett i sin kyl hur allt var förpackat i plast blev hon medveten om sina val som konsument. Nu väljer hon annorlunda för att minska avfallet och leva mer miljövänligt. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Nödvändiga lösningar för storskaligt matsvinn

Vad kan hotell och andra företag göra för att minska matsvinnet? Och hur ser arbetet ut för att minska att mat slängs eller tappas bort i transportkedjan? En panel bestående av Bjørn Arild Wisth, vice vd på Nordic choice hotels, Annica Bresky, chef på consumer board Stora Enso, och Mark Watts, vd C40, pratar om matavfall och konsumentbeteende. Bernice Lee modererar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Minska matsvinn och öka användningen

Mycket av den mat vi producerar används aldrig eftersom den försvinner i producentkedjan. Michiel Kernkamp, koncernchef på Nestlé nordic, menar att hela kedjan som är involverad i matproduktion måste bli bättre på att ta vara på den mat som produceras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Lagen i Frankrike som förbjöd affärer att slänga mat

Arash Derambarsh, kommunalråd i Corbevoie i Frankrike, startade en kampanj för att få affärer att sluta slänga mat. Hans kampanjarbete ledde till att en lag instiftades i landet där affärer kan få dryga böter om mat slängs. Arash Derambarsh berättar om varför han startade kampanjen och vad lagen fått för effekter. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Kockars ansvar att minska matsvinnet

Vilken roll kan kockar spela i att minska matsvinnet och hur kan de själva bli medvetna om sin roll som utbildare i mat? Mary Sue Milliken, kock och restaurantägare, om hur kockar kan ha en roll i att se till att den mat de använder tas tillvara. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Forskning, teknologi och mat

Vad pågår inom vetenskapen och forskningen kring mat och teknologi? Caleb Harper är forskare på MIT och han menar att vi är mitt i en pågående revolution. Här berättar han om den och om de tre tidigare stora förändringarna inom jordbruk som har påverkat människans beteende och förutsättningar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Hur millennials påverkar synen på mat

Marco Gualtieri är entreprenör och expert inom nyskapande lösningar och matproduktion. Han är hoppfull inför framtiden därför att "millennials", alltså personer födda i slutet på 1980-talet och fram till mitten på 1990-talet, har både kunskap och en vilja att leva mer hållbart. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Faran med att inte göra något alls

Shafinaz Hossain är en av ledarna i Thought for food (TFF), en organisation som arbetar för att lösa världens livsmedelsproblem. Hon är också medgrundare till Foodfresh, ett företag som konstruerat ett enkelt kylskåp. Med hjälp av solenergi, vind och vatten förlänger kylskåpet livsmedlens hållbarhet. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Sälj överskottet i stället för att slänga

En tredjedel av all mat som produceras slängs. Om bortkastad mat var ett land skulle det vara det tredje största i världen efter Kina och USA, mätt i utsläpp av växthusgaser. Klaus B Pedersen berättar om en app som hjälper restauranger att sälja sitt matöverskott. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

En hållbar, hälsosam och human matproduktion

Organisationen The good food institute arbetar för att med hjälp av teknik och marknadskrafter skapa en hälsosammare, mer hållbar och human matproduktion i världen. Brad Barbera berättar om olika sätt att påverka människors val av mat som är bra för både hälsan och miljön. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Omvandla tekniken till en hållbar matproduktion

Ett panelsamtal om att skapa förutsättningar för hållbar matproduktion med hjälp av teknik och entreprenörskap. Hur ska man locka människor med stora talanger till mat- och jordbruksforskning? Och hur ska man få in kapital till denna utveckling? Medverkande är Caleb Harper, Sean de Cleene, Heather Tallis och Niklas Adalberth. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Lärdomar om mat, identitet och värdighet

Den norska kronprinsen Haakon berättar om sin relation till miljön och varför han anser att det är så viktigt att värna miljön och satsa på den. En viktig insikt han har gjort är att människor är en del av naturen och om vi inser det är det lättare att fatta rätt beslut. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Afrikas väg till egen matförsörjning

Ibrahim Assane Mayaki, vd på Afrikanska unionens ekonomiska utvecklingsprogram (NEPAD), berättar om Afrikas väg till en självförsörjande kontinent av egen matproduktion. Ett möte med Afrikanska unionen 2003 blev startskottet för en ekonomisk och politisk förändring som ledde till förändrad jordbrukspolitik. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Cellulärt jordbruk - möjligheter och realiteter

New harvest är ett icke vinstdrivande forskningsinstitut som arbetar med att försöka framställa mjölk, ägg och kött genom att odla celler och skapa konstgjorda produkter utan att cellerna befinner sig i en djurkropp. Här berättar Erin Kim om organisationers vision och var de befinner sig i nuläget. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Hur ser framtiden ut för små jordbruk?

I dag finns 500 miljoner små jordbruk i världen. Dessa försörjer cirka 80% av världens befolkning så en förändring mot hållbar produktion skapar verkligen en global förändring. I detta panelsamtal med deltagare med olika bakgrunder inom forskning, välgörenhet och jordbruk diskuteras lösningar och idéer. Medverkar gör Ertharin Cousin, Bing Zhao, Norah Asiyo Ebukalin, Diana Horvath, William H Moore och John Cordaro. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Ekonomin och ett hållbart livsmedelssystem

Företag inte bara kan, utan måste, vara en del av lösningen på hur vi går över till ett hållbart livsmedelssystem. Det säger Mark Wilson, vd på Aviva. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Vad betyder bra mat för oss?

Entreprenören och stjärnkocken Marcus Samuelsson berättar om gemenskap, passion och sin syn på mat och hållbarhet. Och hur han tänkte som kock i Barack Obamas administration. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Kulturell förändring för planetens hälsa

Hur gör man nyttigt och hållbart till det nya normala? Howard Frumkin är forskare och chef i den ideella organisationen Wellcome Trust. Han menar att det måste ske en kulturell förändring. Det handlar om attityder, beteende, historia, identitet och strävan. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Hälsosamma förändringar i Chile

Läkaren och senatorn Guido Girardi har gjort ett stort arbete för förbättrad folkhälsa i Chile. Landet har stora problem med övervikt. Lagstiftning och märkning på produkter informerar nu om innehållet och det är förbjudet att göra reklam för onyttiga produkter på tv eller internet. Undersökningar pekar på att förändringarna börjar ge resultat. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Partnerskap för mat till alla

Trots att många förbättringar skett i världen de senaste 25 åren så lider 800 miljoner människor av hunger. Charlotte Petri Gornitzka är ordförande för OECD:s biståndskommitté och berättar här om arbetet för förändring. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

En nordisk modell för folkhälsa

Dagens matsystem måste förändras, både för planetens invånare och för klimatets skull. Dagfinn Høybråten, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, berättar om rådets arbete för en hållbar livsmedelsproduktion. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Välgörenhet för förändring

Vad kan filantropin åstadkomma för att förändra världen? Melissa Stevens arbetar för Milken institute i USA och hon berättar om deras arbete och filosofi. Hon menar att filantropi kommer att spela en nyckelroll i att hjälpa oss till en kulturell hållbar förändring. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Mat för nästa generation

Vi måste omge våra barn med nyttig och hållbart producerad mat. Och skapa en kultur som gör att det är den maten de önskar. Mat är ett av våra djupaste uttryck för vår kultur, det säger vilka vi är, hur vi förstår oss själva, hur vi visar kärlek, säger Sam Kass, kock och tidigare rådgivare i Obama-administrationen. Här intervjuas han av Corinna Hawkes. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Städer som motor för förändrad matkultur

Maten produceras inte i våra städer men det är där den konsumeras och mattrender oftast skapas. Ett panelsamtal om städernas möjligheter att påverka konsumenterna. Medverkar gör Eeva Furman, professor på finska miljöinstitutet, Niels Lund, vice ordfördande på Novo nordisk och Martin Palmer, generalsekreterare på Alliance of religions and conservation. Moderator: Vanessa Hauk. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Kommer storföretagen att ändra sig?

Maktbalansen har förändrats genom de sociala medierna och den digitala revolutionen, säger entreprenören Lisa MacCallum. Det är nu konsumenterna, företagens anställda och civilsamhället som avgör om ett företag kommer att lyckas eller misslyckas. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Matsystemen i dag och i morgon

När vi pratar om mat pratar vi egentligen om människor, planeten och välstånd, säger Kristalina Georgieva, vd på Världsbanken. Hur ska en hållbar livsstil införlivas som skyddar planeten och mättar alla människor? På ena sidan finns minst 800 miljoner människor som svälter och lider av undernäring, på den andra övervikt och ohälsa. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
Titta UR Samtiden - EAT 2018

Samtal och lärdomar från Eat Food Forum

Ett panelsamtal som summerar två dagar av Eat Stockholm food forum 2018. Vad har präglat samtalen? Medverkar gör Naoko Ishii, ordförande och vd på Global environment facility, Carin Jämtin, generaldirektör på Sida, Anahita Dhondy, chefskock och David Nabarro från Curator food systems dialogues. Alessandro Demaio är moderator. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning