Miljö

Hållbar utveckling

(110 program)
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Sund och hållbar mat i Stockholm

Stockholm vill gå i spetsen för miljöfrämjande insatser inom livsmedelsområdet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tänk mer på näringsvärde, inte bara kalorier

För livsmedelsindustrin har det länge handlat om att producera så många kalorier som möjligt. Nu måste man tänka om och fokusera mer på näringsinnehåll och hållbarhet. Howard-Yana Sharpio, hållbarhetschef på Mars Inc, berättar om hur företaget använder sig av gaming för att lösa en av de stora utmaningarna - att få bort giftigt aflatoxin från maten. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Reformera jordbruket och återfå hoppet

Vi har skapat ett system där produktivitet är allt, men där 30 procent av all mat som produceras slängs. Hur ska vi reformera jordbruket för att förse jordens befolkning med mat inom planetens gränser? Panelsamtal med Assan Ng'ombe, chef för Alliance for a Green Revolution in Africa, Mariana Vasconcelos, vd på Agrismart och Eric Souberain, hållbarhetschef på Danone. Moderator är Corby Kummer, programansvarig på Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur skapar vi en hållbar köttindustri?

Köttindustrin, och framförallt nötköttsindustrin, har fått mycket kritik för sin klimatpåverkan. Men finns det ett sätt att framställa kött som inte har lika negativ klimatpåverkan som dagens massproduktion? Panelsamtal med Beth Robinette, Lazy R Ranch, Philip Lymbery, Compassion in World Farming, Ralf Kelle, Evonik Nutrition and Care. Moderator är Corby Kummer, Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Växtbaserat för köttätare

Istället för att få folk att ändra sitt beteende och äta mindre kött försöker Pat Brown, grundaren av Impossible Foods, göra växttbaserade alternativ. De ser ut och smakar precis som kött. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur får vi företagen med på klimattåget?

Lagar, skatter eller nudging? Vilket är det bästa sättet att få matproducenter som Nestlé, Coca-Cola och Kraft med på klimattåget? Lyssna till experterna som har tre väldigt olika idéer: Greg Drescher, vice vd på The Culinary Institute of America, Dan Parker, vd på Living Loud och Mike Barry, hållbarhetschef på Marks & Spencer. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur kan vi ändra vår attityd till mat?

Vad vi äter är inte bara en fråga om tillgång och smak utan även bekvämlighet, kultur och kunskap. För att människor ska kunna förändra sina matvanor måste vi också ändra människors attityder till mat menar Najat Vallaud-Belkacem, vd för Global Affairs, Ipsos. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Kan insekter ersätta palmolja?

Den globala efterfrågan på palmolja har ökat kraftigt de senaste 30 åren. Men produktionen av palmolja innebär också negativa miljöeffekter, som skövlad regnskog och utsläpp. Men insekter kan vara ett bättre alternativ berättar Mush'ab Nursantio, vd för Biteback. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Alternativa proteinkällor

Labbodlad biff, andmat eller insekter. Vi måste alla se över våra matvanor och vara villiga att prova alternativ för att konsumera mer hållbart. Hör panelen diskutera vilka alternativ till kött som finns på marknaden och vad vi kommer få se i framtiden. Panelen består av Charles Godfray, Alexandra Sexton, Marcel Dicke och Ingrid van der Meer. Moderator är Modi Mwatsame. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Utvecklingsarbete som leder till hållbarhet

Bistånd har inte traditionellt fokuserat på hållbarhet men det är något som måste ändras. Norges biståndsminister Dag Inge Ulstein (KRF) redogör för landets nya filosofi kring internationellt bistånd. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur finanssektorn kan bidra till hållbar livsmedelsproduktion

För att hjälpa bönder och andra i näringskedjan att ställa om till ett mer hållbart livsmedelssystem behövs kapital. Här kommer finanssektorn in och det finns mycket att göra berättar Wiebe Draijer, styrelseordförande för Rabobank. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tryggad livsmedelsproduktion i Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten importerar i dag runt 90 procent av den mat som konsumeras i landet. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister med ansvar för att trygga livsmedelsproduktionen, berättar om hur man jobbar med att öka den nationella livsmedelsproduktionen och ändra matvanor för att skapa en större trygghet i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så uppnår vi hållbar matproduktion i praktiken

En hamburgerrestaurang lyckas minska sin försäljning av rött kött med över 25 procent på fyra år och en skola i Storbritannien har halverat försäljningen av ko- och lammkött. Det är några av de goda exempel som ges i denna paneldiskussion med fokus på hur den senaste forskningen ska omvandlas till praktik. Panelen består av Nigel Topping, Gerbrand Haverkamp, Daniel Vennard och Katrine Schjønning. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Mat för alla inom planetens gränser

Klimatforskaren Johan Rockström och mat- och livsmedelsexperten Jessica Fanzo presenterar en rapport från Eat och forskningstidsskriften Lancet. Rapporten handlar om den globala dieten och vad som behövs för att vi ska klara av att föda en växande befolkning inom planetens gränser. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Forskningen är tydlig - dags att agera

Vi har nu god kunskap om vad som kommer att krävas för att bekämpa klimatförändringarna. Det är dags att agera för att rädda planeten. Hör Gunhild Stordalens öppningstal på Eat Food Forum 2019. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så möter vi framtidens utmaningar

Dagens jordbruk och livsmedelsproduktion är en stor bidragande faktor till klimatförändringarna. Systemet måste bli mer effektivt och klimatsmart om vi ska klara hållbarhetsmålen. Här pratar Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, om vad som redan görs och vad som måste göras i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Tillgång till vetenskap ger en mer hållbar livsstil

Många utmaningar måste lösas för att nå FN:s hållbarhetsmål till 2030. Vi behöver både producera mer, samtidigt som vi ska bevara och ta bättre hand om jordens resurser. Här berättar Karin Holmgren, rektor på SLU, om hur kunskapsdelande och kommunikation blir en viktig del av framtidens lösningar. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Mötet mellan öppenhet och Agenda 2030

En föreläsning med Ryan Merkley, vd på Creative Commons, om hur fri tillgång till kunskap och möjligheter att dela kunskap kan leda till innovation och mer jämlika resultat. Ett effektivare kunskapsdelande kan också hjälpa till att driva arbetet med Agenda 2030 framåt. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Dela din berättelse om Agenda 2030

Det pratas mycket om FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030, men det är lätt att diskussionen blir för abstrakt. Här berättar Michael Edson, medgrundare till ett nytt FN-museum i Köpenhamn, om hur Agenda 2030 kan bli mer personlig och hur du kan bidra. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Wikimania Stockholm 2019

Tusentals människor bidrar dagligen med att skriva artiklar, fotografera och dokumentera världen. Här berättar Wikipedias Sverigechef, John Andersson, om hur organisationen jobbar med FN:s hållbarhetsmål. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hirs och traditionell mat gör comeback i Ghana

Kocken Selassie Atadika berättar om sin kamp för att minska konsumtionen av importerat ris till förmån för lokalt odlad hirs i Ghana. Något som är bättre för miljön och dessutom gagnar lokalt jordbruk. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Avslutning Eat 2019

Miljöprofessorerna Johan Rockström och Jessicka Fanzo beskriver framgångar och kommande utmaningar när de sammanfattar livsmedelskonferensen Eat Stockholm Forum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

När miljön får styra politiken

Omställningen till hållbara livsmedelssystem världen över är en av vår tids största utmaningar. I Nya Zeeland tar man uppgiften på allvar. Miljöministern Vicky Robertson berättar om "Miljön först" och Maximo Torero från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har det ekonomiska perspektivet. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Storstäder i samarbete för klimatet

C40 är ett internationellt nätverk med storstäder som fokuserar på att bromsa klimatkrisen. Rådande matvanor, livsmedelsproduktion och matsvinn spelar en stor roll i sammanhanget. C40-chefen Mark Watts berättar. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbara matvanor i Indien

Indien har enorma utmaningar att ta i tu med inom livsmedelssektorn. Ett litet antal regeringstjänstemän har till uppgift att få ett stort och tätbefolkat land med miljontals livsmedelsaktörer att tänka nytt. Rita Teaotia, ordförande i Food safety and standards authority of India (FSSAI), beskriver ett okonventionellt arbetssätt som tycks fungera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbar omställning hos storföretag

Många olika aktörer kräver att de stora företagen ska bli mer hållbara. Men det finns flera utmaningar både vid framställningen av hållbar mat och för att få kunderna att köpa de nya produkterna. Hör Jannicka Eriksson Jingryd, vd för TGI Fridays Scandinavia, och Freddy Storaker Bruu, vice vd för Hurtigruten mat och dryck, berätta om sitt hållbarhetsarbete. Moderator är Brent Loken.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Genvägen till hållbarhet

Det är lätt att fokusera på stora och svåra förändringar, men det finns faktiskt saker som skulle kunna göras redan i dag. Det berättar forskaren Navin Ramankutty som tittat på hur vi med relativt enkla medel skulle kunna uppnå ett mer hållbart livsmedelssystem. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Biologiska mångfaldens betydelse för klimatförändringarna

Miljontals djurarter riskerar att dö ut de närmaste decennierna om vi inte agerar. Panelsamtal med Cristiana Pasca-Palmer, representant för FN:s konvention, Juan Lucas Restrepo, generaldirektör för Bioversity international, Marie Haga, vd på Global Crop Diversity Trust och Zhou Jinfeng, generalsekreterare på China Biodiversity. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Perus arbete mot ett mer hållbart jordbruk

I Peru lider 4 av 10 barn av blodbrist på grund av undernäring, samtidigt är en fjärdedel av befolkningen överviktig. Dessutom är landets bönder de som är allra fattigast trots att deras roll är att förse befolkningen med mat. Mercedes Aráoz, Perus vice president, berättar om hur regeringen arbetar med att lösa dessa frågor. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vad kommer krävas?

Vad vi äter handlar lika mycket om kultur som tillgänglighet. De företag som nu måste ställa om för att bli mer hållbara har flera utmaningar att ta itu med. Hör konsulten Shay Eliaz om vad som kommer krävas. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Spännande möjligheter för modiga företag

Många av de sanningar som företagsvärlden levt med, som fokus på ökad produktion och vinst till varje pris, går stick i stäv med dagens värderingar om hållbarhet och social rättvisa. Men det är en spännande framtid som väntar för de företag som vågar vara innovativa och tänka om, säger experten Lisa Maccallum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att rubba världsordningen och få dem med makt att agera

Hur får vi de med politisk och ekonomisk makt att agera? Panelsamtal med Kiran Rupakhetee, social utveckling och effektiv förvaltning i Nepal, Charlotte Salford, IFAD, Diane Holdorf, World Business council for Sustainable Development, Matt Kovac, Food Industry Asia, och Nancy Roman, Partnership for a healthier America. Moderator är Ertharin Cousin, Stanford University. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vårt livsmedelssystem är riggat

En ny och mer hållbar livsmedelsproduktion som dessutom levererar bättre hälsa och social rättvisa kräver också en förändring av dagens finansiella system. Jeremy Oppenheim, partner på Systemiq, berättar vad som krävs för att få finanssektorn ombord på klimattåget. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Gensaxen

Avsnitt 1 av 10

Ett barn dör ett varje minut i malaria. Om jordens temperatur stiger kan malaria sprida sig och drabba 50 procent av världens befolkning. Genom den senaste forskningen inom genteknik - gensaxen CRISPR CAS 9 - kan vi genmodifiera malariamyggan och utrota malarian. Ska vi skydda en insektsart, eller rädda människor från lidande?

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Fusionskraft

Avsnitt 4 av 10

Samhället och hela länder har gjort sig beroende av miljöfarlig energi. Hur kan vi hitta alternativ till fossila bränslen? En forskning som det satsas på är fusion. Genom fusion skulle all världens energiproblem lösas. Just nu byggs världens största fusionskraftverk och forskare över hela världen samverkar intensivt för att lösa energifrågan.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

CO2-dammsugaren

Avsnitt 5 av 10

Världen har feber. Vi måste bromsa de stora koldioxidutsläppen. Men det räcker inte med att minska koldioxidutsläppen, vi måste få bort koldioxiden från vår atmosfär. Framstående forskare på Island har upptäckt en CO2-dammsugare. Den kan suga ut koldioxid ur atmosfären och omvandla koldioxid till ett ofarligt mineral.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Plastcirkeln

Avsnitt 6 av 10

Nästan all plast som någonsin producerats finns kvar på jorden. Plasten hamnar i naturen och vattnet, kanske till slut i det vi äter. Hur kan vi börja ta hand om och förbättra situationen? Tack vare smart cirkulär återvinning kan vi återanvända smutsig plast från våra hav. På Chalmers finns ett nytt projekt där en 3D-skrivare kan skriva ut plast, som i sin tur kan användas långsiktigt.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Människans natur 2019

Biodesign och biomimetik

Carole Collet visar hur det i skärningspunkten mellan design och biologi växer fram ny forskning och nya innovationer inom hållbara material och produktionssystem. Exempelvis har man tagit fram nya material utifrån mycena och alger. Inspelat den 9 april 2019 i Erik Erikssonhallen, Stockholm. Arrangör: Axfoundation.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att stärka kustområden

Gilbert F Houngbo, chef IFAD, föreläser om småskalig fiskproduktion och småskaligt jordbruk. Hur kan vi hitta rätt balans i vad vi behöver för att ge mat till oss människor och samtidigt bara ta det som jorden mäktar med? Går det att ha en småskalig produktion som tar tillvara på de resurser som finns och samtidigt ger mat till många? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Förändra ditt liv och rädda världen

Många känner sig oroade och pessimistiska inför klimatförändringarna och människans möjligheter att vända utvecklingen. Hållbarhetsexperten Solitaire Townsend menar att var och en av oss kan bidra till att uppfylla FN:s hållbarhetsmål - och dessutom bli lyckligare under tiden. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

Minskad tillgång till sötvatten

Nobelpristagaren Steven Chu och aktivisten Sandra Postel talar om vikten av att skapa ett hållbart system för vattenanvändning. Mycket tyder på att världens sötvattenreserver minskar, något som påverkar ekosystem världen över. Moderator: Adam Smith. Inspelat den 9 december 2018 på Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

Rätten till rent vatten kräver mer än ord

Det är lätt att fastna i retorik och stora ord men rätten till rent vatten och ett hållbart vattenanvändande kräver mer än bara ord, menar deltagarna i detta panelsamtal. Medverkande: Jan Eliasson, ordförande SIPRI, Beatrice Fihn, chef ICAN, och Gary White, vd Water.org och WaterEquity. Moderator: Maude Barlow. Inspelat den 9 december 2018 på Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

Vikten av vatten

Vatten är nyckeln till liv på jorden och spelar även en nyckelroll för hur planeten påverkas av klimatförändringarna. Klimatforskaren Johan Rockström ger här en bild av hur läget är i dag och vad som behövs för framtiden. Inspelat den 9 december 2018 på Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

En hållbar, hälsosam och human matproduktion

Organisationen The good food institute arbetar för att med hjälp av teknik och marknadskrafter skapa en hälsosammare, mer hållbar och human matproduktion i världen. Brad Barbera berättar om olika sätt att påverka människors val av mat som är bra för både hälsan och miljön. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Klimatfestivalen 2018

Hållbar utveckling - vad är det?

Världens befolkning växer i snabb takt och allt fler bor i städer. Hur påverkar det klimatet? Forskaren Zahra Kalantari ger förslag på vad varje enskild person kan göra för att bidra till en hållbar framtid. Inspelat den 23 maj 2018 i Geovetenskapens hus i Stockholm. Arrangör: Stockholms universitet.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Städer som motor för förändrad matkultur

Maten produceras inte i våra städer men det är där den konsumeras och mattrender oftast skapas. Ett panelsamtal om städernas möjligheter att påverka konsumenterna. Medverkar gör Eeva Furman, professor på finska miljöinstitutet, Niels Lund, vice ordfördande på Novo nordisk och Martin Palmer, generalsekreterare på Alliance of religions and conservation. Moderator: Vanessa Hauk. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Partnerskap för mat till alla

Trots att många förbättringar skett i världen de senaste 25 åren så lider 800 miljoner människor av hunger. Charlotte Petri Gornitzka är ordförande för OECD:s biståndskommitté och berättar här om arbetet för förändring. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Vad betyder bra mat för oss?

Entreprenören och stjärnkocken Marcus Samuelsson berättar om gemenskap, passion och sin syn på mat och hållbarhet. Och hur han tänkte som kock i Barack Obamas administration. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ekonomin och ett hållbart livsmedelssystem

Företag inte bara kan, utan måste, vara en del av lösningen på hur vi går över till ett hållbart livsmedelssystem. Det säger Mark Wilson, vd på Aviva. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hur ser framtiden ut för små jordbruk?

I dag finns 500 miljoner små jordbruk i världen. Dessa försörjer cirka 80% av världens befolkning så en förändring mot hållbar produktion skapar verkligen en global förändring. I detta panelsamtal med deltagare med olika bakgrunder inom forskning, välgörenhet och jordbruk diskuteras lösningar och idéer. Medverkar gör Ertharin Cousin, Bing Zhao, Norah Asiyo Ebukalin, Diana Horvath, William H Moore och John Cordaro. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning