Miljö

(265 program)

Avfall och återvinningEnergiförsörjningFöroreningar och miljögifterHållbar utvecklingKlimatförändringar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaScientists for the future

The energizing sun

Avsnitt 11 av 22

I dagens tunna solceller används sällsynta och dyra ämnen som tellurium, indium och gallium. Men Charlotte Platzer Björkman och hennes forskargrupp vid Uppsala universitet arbetar med att utveckla solceller av vanligare ämnen som koppar, zink och tenn. Det gör att deras solceller blir billigare, mer hållbara och miljövänliga. De har redan kommit en bit på vägen, och om de lyckas kan det vara avgörande för jordens framtida energiförsörjning. Hon är övertygad om att solceller kommer att spela en avgörande roll i framtidens energisystem, och att vi ser början på en revolution.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Tillgång till vetenskap ger en mer hållbar livsstil

Många utmaningar måste lösas för att nå FN:s hållbarhetsmål till 2030. Vi behöver både producera mer, samtidigt som vi ska bevara och ta bättre hand om jordens resurser. Här berättar Karin Holmgren, rektor på SLU, om hur kunskapsdelande och kommunikation blir en viktig del av framtidens lösningar. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Mötet mellan öppenhet och Agenda 2030

En föreläsning med Ryan Merkley, vd på Creative Commons, om hur fri tillgång till kunskap och möjligheter att dela kunskap kan leda till innovation och mer jämlika resultat. Ett effektivare kunskapsdelande kan också hjälpa till att driva arbetet med Agenda 2030 framåt. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Dela din berättelse om Agenda 2030

Det pratas mycket om FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030, men det är lätt att diskussionen blir för abstrakt. Här berättar Michael Edson, medgrundare till ett nytt FN-museum i Köpenhamn, om hur Agenda 2030 kan bli mer personlig och hur du kan bidra. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Wikimania Stockholm 2019

Tusentals människor bidrar dagligen med att skriva artiklar, fotografera och dokumentera världen. Här berättar Wikipedias Sverigechef, John Andersson, om hur organisationen jobbar med FN:s hållbarhetsmål. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hirs och traditionell mat gör comeback i Ghana

Kocken Selassie Atadika berättar om sin kamp för att minska konsumtionen av importerat ris till förmån för lokalt odlad hirs i Ghana. Något som är bättre för miljön och dessutom gagnar lokalt jordbruk. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Avslutning Eat 2019

Miljöprofessorerna Johan Rockström och Jessicka Fanzo beskriver framgångar och kommande utmaningar när de sammanfattar livsmedelskonferensen Eat Stockholm Forum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

När miljön får styra politiken

Omställningen till hållbara livsmedelssystem världen över är en av vår tids största utmaningar. I Nya Zeeland tar man uppgiften på allvar. Miljöministern Vicky Robertson berättar om "Miljön först" och Maximo Torero från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har det ekonomiska perspektivet. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Den viktiga födan från våra hav

Haven är en mycket stor proteinkälla. Över tre miljarder människor är helt beroende av tillgången till fisk. Samtidigt är 90 procent av alla arter drabbade av överfiske eller befinner sig på gränsen. Beatrice Crona, forskningschef på Stockholm Resilience Centre, rapporterar om världsläget. Entreprenören och ekonomen Pawan Patil presenterar idéer och nyheter som kan komma att vända den negativa utvecklingen. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Det hotade livet i våra hav

I haven finns en mångfald av djurarter som är akut hotade till följd av människans påverkan. Om inget förändras kommer flertalet att vara utrotade inom en nära framtid. Prins Hussain Aga Khan vill med sina bilder få oss att vakna och agera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Storstäder i samarbete för klimatet

C40 är ett internationellt nätverk med storstäder som fokuserar på att bromsa klimatkrisen. Rådande matvanor, livsmedelsproduktion och matsvinn spelar en stor roll i sammanhanget. C40-chefen Mark Watts berättar. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Sund och hållbar mat i Stockholm

Stockholm vill gå i spetsen för miljöfrämjande insatser inom livsmedelsområdet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbara matvanor i Indien

Indien har enorma utmaningar att ta i tu med inom livsmedelssektorn. Ett litet antal regeringstjänstemän har till uppgift att få ett stort och tätbefolkat land med miljontals livsmedelsaktörer att tänka nytt. Rita Teaotia, ordförande i Food safety and standards authority of India (FSSAI), beskriver ett okonventionellt arbetssätt som tycks fungera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbar omställning hos storföretag

Många olika aktörer kräver att de stora företagen ska bli mer hållbara. Men det finns flera utmaningar både vid framställningen av hållbar mat och för att få kunderna att köpa de nya produkterna. Hör Jannicka Eriksson Jingryd, vd för TGI Fridays Scandinavia, och Freddy Storaker Bruu, vice vd för Hurtigruten mat och dryck, berätta om sitt hållbarhetsarbete. Moderator är Brent Loken.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Genvägen till hållbarhet

Det är lätt att fokusera på stora och svåra förändringar, men det finns faktiskt saker som skulle kunna göras redan i dag. Det berättar forskaren Navin Ramankutty som tittat på hur vi med relativt enkla medel skulle kunna uppnå ett mer hållbart livsmedelssystem. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Biologiska mångfaldens betydelse för klimatförändringarna

Miljontals djurarter riskerar att dö ut de närmaste decennierna om vi inte agerar. Panelsamtal med Cristiana Pasca-Palmer, representant för FN:s konvention, Juan Lucas Restrepo, generaldirektör för Bioversity international, Marie Haga, vd på Global Crop Diversity Trust och Zhou Jinfeng, generalsekreterare på China Biodiversity. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Perus arbete mot ett mer hållbart jordbruk

I Peru lider 4 av 10 barn av blodbrist på grund av undernäring, samtidigt är en fjärdedel av befolkningen överviktig. Dessutom är landets bönder de som är allra fattigast trots att deras roll är att förse befolkningen med mat. Mercedes Aráoz, Perus vice president, berättar om hur regeringen arbetar med att lösa dessa frågor. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vad kommer krävas?

Vad vi äter handlar lika mycket om kultur som tillgänglighet. De företag som nu måste ställa om för att bli mer hållbara har flera utmaningar att ta itu med. Hör konsulten Shay Eliaz om vad som kommer krävas. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Spännande möjligheter för modiga företag

Många av de sanningar som företagsvärlden levt med, som fokus på ökad produktion och vinst till varje pris, går stick i stäv med dagens värderingar om hållbarhet och social rättvisa. Men det är en spännande framtid som väntar för de företag som vågar vara innovativa och tänka om, säger experten Lisa Maccallum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att rubba världsordningen och få dem med makt att agera

Hur får vi de med politisk och ekonomisk makt att agera? Panelsamtal med Kiran Rupakhetee, social utveckling och effektiv förvaltning i Nepal, Charlotte Salford, IFAD, Diane Holdorf, World Business council for Sustainable Development, Matt Kovac, Food Industry Asia, och Nancy Roman, Partnership for a healthier America. Moderator är Ertharin Cousin, Stanford University. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vårt livsmedelssystem är riggat

En ny och mer hållbar livsmedelsproduktion som dessutom levererar bättre hälsa och social rättvisa kräver också en förändring av dagens finansiella system. Jeremy Oppenheim, partner på Systemiq, berättar vad som krävs för att få finanssektorn ombord på klimattåget. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Gensaxen

Avsnitt 1 av 10

Ett barn dör ett varje minut i malaria. Om jordens temperatur stiger kan malaria sprida sig och drabba 50 procent av världens befolkning. Genom den senaste forskningen inom genteknik - gensaxen CRISPR CAS 9 - kan vi genmodifiera malariamyggan och utrota malarian. Ska vi skydda en insektsart, eller rädda människor från lidande?

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Fusionskraft

Avsnitt 4 av 10

Samhället och hela länder har gjort sig beroende av miljöfarlig energi. Hur kan vi hitta alternativ till fossila bränslen? En forskning som det satsas på är fusion. Genom fusion skulle all världens energiproblem lösas. Just nu byggs världens största fusionskraftverk och forskare över hela världen samverkar intensivt för att lösa energifrågan.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

CO2-dammsugaren

Avsnitt 5 av 10

Världen har feber. Vi måste bromsa de stora koldioxidutsläppen. Men det räcker inte med att minska koldioxidutsläppen, vi måste få bort koldioxiden från vår atmosfär. Framstående forskare på Island har upptäckt en CO2-dammsugare. Den kan suga ut koldioxid ur atmosfären och omvandla koldioxid till ett ofarligt mineral.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Plastcirkeln

Avsnitt 6 av 10

Nästan all plast som någonsin producerats finns kvar på jorden. Plasten hamnar i naturen och vattnet, kanske till slut i det vi äter. Hur kan vi börja ta hand om och förbättra situationen? Tack vare smart cirkulär återvinning kan vi återanvända smutsig plast från våra hav. På Chalmers finns ett nytt projekt där en 3D-skrivare kan skriva ut plast, som i sin tur kan användas långsiktigt.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Rymdskrot

Avsnitt 2 av 10

Rymden är fylld av skrot - trasiga satelliter, förbrukade raketer och annat skräp. Allt det här skräpet skulle kunna krocka med viktiga satelliter som vi behöver för vår kommunikation på jorden. På ett universitet i England forskas det på en satellit som ska hjälpa till att fånga in rymdskrotet.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tänk mer på näringsvärde, inte bara kalorier

För livsmedelsindustrin har det länge handlat om att producera så många kalorier som möjligt. Nu måste man tänka om och fokusera mer på näringsinnehåll och hållbarhet. Howard-Yana Sharpio, hållbarhetschef på Mars Inc, berättar om hur företaget använder sig av gaming för att lösa en av de stora utmaningarna - att få bort giftigt aflatoxin från maten. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Reformera jordbruket och återfå hoppet

Vi har skapat ett system där produktivitet är allt, men där 30 procent av all mat som produceras slängs. Hur ska vi reformera jordbruket för att förse jordens befolkning med mat inom planetens gränser? Panelsamtal med Assan Ng'ombe, chef för Alliance for a Green Revolution in Africa, Mariana Vasconcelos, vd på Agrismart och Eric Souberain, hållbarhetschef på Danone. Moderator är Corby Kummer, programansvarig på Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur skapar vi en hållbar köttindustri?

Köttindustrin, och framförallt nötköttsindustrin, har fått mycket kritik för sin klimatpåverkan. Men finns det ett sätt att framställa kött som inte har lika negativ klimatpåverkan som dagens massproduktion? Panelsamtal med Beth Robinette, Lazy R Ranch, Philip Lymbery, Compassion in World Farming, Ralf Kelle, Evonik Nutrition and Care. Moderator är Corby Kummer, Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Växtbaserat för köttätare

Istället för att få folk att ändra sitt beteende och äta mindre kött försöker Pat Brown, grundaren av Impossible Foods, göra växttbaserade alternativ. De ser ut och smakar precis som kött. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Politiska beslut och hållbar konsumtion

Många politiska beslut som påverkar hur väl vi kommer möta klimatutmaningarna sker bakom stängda dörrar, ofta påverkade av lobbyister och ekonomiska intressen. Kan mer transparens och ansvarsutkrävande vara en del av lösningen undrar Olivier de Schutter, ordförande för Ipes food. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur får vi företagen med på klimattåget?

Lagar, skatter eller nudging? Vilket är det bästa sättet att få matproducenter som Nestlé, Coca-Cola och Kraft med på klimattåget? Lyssna till experterna som har tre väldigt olika idéer: Greg Drescher, vice vd på The Culinary Institute of America, Dan Parker, vd på Living Loud och Mike Barry, hållbarhetschef på Marks & Spencer. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur kan vi ändra vår attityd till mat?

Vad vi äter är inte bara en fråga om tillgång och smak utan även bekvämlighet, kultur och kunskap. För att människor ska kunna förändra sina matvanor måste vi också ändra människors attityder till mat menar Najat Vallaud-Belkacem, vd för Global Affairs, Ipsos. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Kan insekter ersätta palmolja?

Den globala efterfrågan på palmolja har ökat kraftigt de senaste 30 åren. Men produktionen av palmolja innebär också negativa miljöeffekter, som skövlad regnskog och utsläpp. Men insekter kan vara ett bättre alternativ berättar Mush'ab Nursantio, vd för Biteback. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Alternativa proteinkällor

Labbodlad biff, andmat eller insekter. Vi måste alla se över våra matvanor och vara villiga att prova alternativ för att konsumera mer hållbart. Hör panelen diskutera vilka alternativ till kött som finns på marknaden och vad vi kommer få se i framtiden. Panelen består av Charles Godfray, Alexandra Sexton, Marcel Dicke och Ingrid van der Meer. Moderator är Modi Mwatsame. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Utvecklingsarbete som leder till hållbarhet

Bistånd har inte traditionellt fokuserat på hållbarhet men det är något som måste ändras. Norges biståndsminister Dag Inge Ulstein (KRF) redogör för landets nya filosofi kring internationellt bistånd. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur finanssektorn kan bidra till hållbar livsmedelsproduktion

För att hjälpa bönder och andra i näringskedjan att ställa om till ett mer hållbart livsmedelssystem behövs kapital. Här kommer finanssektorn in och det finns mycket att göra berättar Wiebe Draijer, styrelseordförande för Rabobank. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tryggad livsmedelsproduktion i Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten importerar i dag runt 90 procent av den mat som konsumeras i landet. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister med ansvar för att trygga livsmedelsproduktionen, berättar om hur man jobbar med att öka den nationella livsmedelsproduktionen och ändra matvanor för att skapa en större trygghet i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så uppnår vi hållbar matproduktion i praktiken

En hamburgerrestaurang lyckas minska sin försäljning av rött kött med över 25 procent på fyra år och en skola i Storbritannien har halverat försäljningen av ko- och lammkött. Det är några av de goda exempel som ges i denna paneldiskussion med fokus på hur den senaste forskningen ska omvandlas till praktik. Panelen består av Nigel Topping, Gerbrand Haverkamp, Daniel Vennard och Katrine Schjønning. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Mat för alla inom planetens gränser

Klimatforskaren Johan Rockström och mat- och livsmedelsexperten Jessica Fanzo presenterar en rapport från Eat och forskningstidsskriften Lancet. Rapporten handlar om den globala dieten och vad som behövs för att vi ska klara av att föda en växande befolkning inom planetens gränser. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Forskningen är tydlig - dags att agera

Vi har nu god kunskap om vad som kommer att krävas för att bekämpa klimatförändringarna. Det är dags att agera för att rädda planeten. Hör Gunhild Stordalens öppningstal på Eat Food Forum 2019. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så möter vi framtidens utmaningar

Dagens jordbruk och livsmedelsproduktion är en stor bidragande faktor till klimatförändringarna. Systemet måste bli mer effektivt och klimatsmart om vi ska klara hållbarhetsmålen. Här pratar Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, om vad som redan görs och vad som måste göras i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Ekotransport 2030 (2019)

Frankrike som förebild för omställning

Med sina 38 miljoner fordon i trafik står Frankrike inför enorm omställning som saknar motstycke i modern tid. Franska regeringen, 2030-seketariatet och franska företag i framkant ger en inblick i Frankrikes strategier för hållbar mobilitet: David Cvach, Frankrikes ambassadör i Sverige, Anna Lindén, 2030-sekretariatet, Jean-Philippe Hermine, Renault, Mathieu Dunant, RATP Group och Olivier Binet, Karos. Inspelat den 7 maj på Münchenbryggeriet, Stockholm. Arrangör: Aktuell hållbarhet och 2030-sekretariatet.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Plast och samhälle

Nationella plastförbud förändrar spelplanen

Flera länder har infört olika typer av plastförbud för att minska plastkonsumtionen och uppmuntra till mer återvinning. Här berättar FN:s expert Jost Dittkrist mer om vilken effekt plastförbuden har haft. Inspelat på 7A Odenplan den 5 september 2019. Arrangör: Aktuell hållbarhet.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Människans natur 2019

Vad gör det enklare att ställa om snabbare?

Paneldiskussion om vad som faktiskt fungerar inför behovet att ställa om snabbare. Medverkande: Björn Wiman, Johanna Lissinger Peitz, Cecilia Nyquist, Per Espen Stoknes. Moderator är Rebecka Carlsson. Inspelat den 9 april 2019 i Erik Erikssonhallen, Stockholm. Arrangör: Axfoundation.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Människans natur 2019

Personligt engagemang och klimatförändringarna

Vi behöver ändra hur vi kommunicerar riskerna med global uppvärmning och andra klimathot. Psykologen Per Espen Stoknes beskriver de försvarsmekanismer som hindrar oss från att agera på hoten såsom de vanligtvis framförs idag. Inspelat den 9 april 2019 i Erik Erikssonhallen, Stockholm. Arrangör: Axfoundation.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Människans natur 2019

Biodesign och biomimetik

Carole Collet visar hur det i skärningspunkten mellan design och biologi växer fram ny forskning och nya innovationer inom hållbara material och produktionssystem. Exempelvis har man tagit fram nya material utifrån mycena och alger. Inspelat den 9 april 2019 i Erik Erikssonhallen, Stockholm. Arrangör: Axfoundation.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Mobilitet och beteende

Mikromobilitet

Liridona Sopjani, doktorand vid KTH, föreläser om ny teknik för hållbar rörlighet. Både hur den används och hur den påverkar samhället. Hur ser till exempel kedjan ut i ett hyrsystem för elscootrar? Från uppladdning till möjlig nedskräpning. Inspelat den 6 mars 2019 på Elite Stadshotellet, Karlstad. Arrangör: Gröna bilister.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Mobilitet och beteende

Paris prioriterar fotgängare

Christophe Najdovski, vice borgmästare i Paris, beskriver det omfattande arbetet med att förändra gator och torg till platser för människor och inte enbart fordon. Inspelat den 6 mars 2019 på Elite Stadshotellet, Karlstad. Arrangör: Gröna bilister.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Klimatforum 2019

Var står klimatförändringarna idag?

Vad säger forskarna i FN:s klimatpanel IPCC om våra möjligheter att hålla temperaturökningen under 1,5 grader? Hur håller vi oss inom de planetära gränserna? Ett samtal med Will Steffen från Stockholm Resilience Center och Martin Hedberg, meteorolog och klimatanalytiker. Moderator: Fredrik Berling. Inspelat den 15 mars 2019 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning