Hem- och konsumentkunskap

(14 program)

Ekonomi och konsumtionMat och hälsa

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaDidaktorn

Aktiva elever äter för lite

Avsnitt 88 av 100

Många elever lider av näringsbrist. Det påverkar kroppen och inlärningen negativt på flera sätt. På idrottsgymnasierna handlar det om 30 procent av eleverna som ständigt är skadade för att de äter för dåligt och sover för lite. Det säger Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté. En orsak till näringsbristen är att många av de mest aktiva familjerna, med flera fysiska aktiviteter, följer kostråd som gäller för den del av befolkningen som är överviktig och inte rör på sig. Man tror att man äter nyttigt men äter helt fel, säger Linda Bakkman. Näringsbrist kan bland annat ge benskörhet, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter och kan också försena puberteten.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Lärarfortbildning
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Byt och sälj

Avsnitt 2 av 10

Tidigare har det varit fult att köpa avlagda kläder, men i dag stoltserar vi med våra senaste second hand-fynd. Vi besöker ett ”klädotek” i Sundsvall där man kan låna kläder och följer plagg från insamlingsboxen till galgen i butiken. Vi får också material- och tvättips och får lära oss mer om att reklamera.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Byta grejer med varann

Avsnitt 9 av 10

Sitter vår identitet i klädstilen? Programledare Sagal Omar Hussein är på klädbytardag och funderar på det här med kläder som identitet. Det blir även materiallära och tvättips med Mats Johansson och Monik Nyrén från Borås textilhögskola.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Fritidskläder

Avsnitt 7 av 10

Programledaren Sagal Hussein Omar ger sig in i friskvårdsgarderoben. Flera av våra nya fritids- och idrottskläder är gjorda av så kallade "smarta" material. Men vad finns egentligen i träningsbyxan, och vad innebär smarta kläder?

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Från topp till tå

Avsnitt 5 av 10

Vad signalerar vi med det vi har på knoppen och hur gör man en vacker schaluppsättning? Skor har varit en statussymbol genom tiderna. Vi kollar upp hur länge de ska hålla och var gränsen går för att få lämna tillbaka skorna till försäljaren.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Högtidskläder

Avsnitt 8 av 10

Tänk om man blev bjuden till Nobelmiddagen. Sagal Hussein Omar letar i secondhandbutiker efter kläder som skulle passa att ha på till en Nobelmiddag. Konsumentverkets jurist Peter Gustavsson ger tips om vad man bör tänka på när man ska hyra högtidskläder.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Kläder av mjölk

Avsnitt 10 av 10

Programledaren Sagal Hussein Omar reser till Textilhögskolan i Borås. Tillsammans med designstudenter undersöker hon hur framtidens kläder och textila material kan komma att se ut.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Märkeskläder

Avsnitt 4 av 10

Kläder kan ha hög status och kosta en förmögenhet. Vi undersöker vilka faktorer som skapar ett märke och får veta vilka märken som blir mer långlivade än andra. Dessutom blir det materialkunskap, tvättips och vi får veta mer om vår konsumentlagstiftning.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaLärarrummet

Måltidspedagogik

Avsnitt 13

"Mat är en sinnlig upplevelse. Det vi stoppar i oss väcker känslor på olika sätt. Därför är det viktigt att vi känner nyfikenhet och lust vid matbordet." Det säger Sofia Lönnquist, en av landets första diplomerade måltidspedagoger. Hennes vision är att sprida tankar kring hälsa och hållbar utveckling med maten som verktyg. Vi besöker Möllebackens förskola i Malmö, där Sophia Lönnquist jobbar, för att ta reda på mer om vad måltidspedagogik går ut på.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Lärarfortbildning
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Näthandel

Avsnitt 6 av 10

Hur gör man om man vill köpa eller sälja kläder på nätet? Sagal Hussein Omar lär oss hur man lägger upp en profil. Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket, talar om vad man ska vara uppmärksam på när man handlar via nätet.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Provhytten

Avsnitt 1 av 10

Programledaren Sagal Hussein Omar tar med oss in i provrummet i jakten på en hållbar garderob. Vi lär oss tyda lappen som sitter på insidan av plagget med tvättips och materialkännedom. Vi får också lära oss vilka rättigheter vi som konsumenter har när vi reklamerar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaSkolministeriet

Trendiga matvanor sätter press på skolköken

Avsnitt 5

Glutenfritt, laktosfritt, svenskt kött och kanske helst ekologiskt? De mat-trender som kommer och går i samhället märks i kraven på specialkost som skolmatsköken får ta emot. Skolmatsansvariga vittnar om att kraven har skjutit i höjden på senare år. En större andel portioner med specialkost leder till ökade kostnader och besvärligare hantering. Var går egentligen gränsen för vad man kan begära av skolmaten?

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Lärarfortbildning
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBäst klädd

Underkläder

Avsnitt 3 av 10

Vad är det som gäller angående plaggen vi bär allra närmast kroppen? Har man rätt att byta underkläder? Och hur länge bör de egentligen hålla? Camilla Thulin, som har designat underkläder i många år, berättar vad man ska tänka på när det gäller underkläder.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaSkolministeriet

Varför är vi inte nöjda med skolmaten?

Avsnitt 29 av 37

När en gymnasieskola i Nyköping började att servera helvegetarisk mat på onsdagar hösten 2013, ledde det till protester i form av hamburgergrillning utanför skolan. Sedan dess har vegetarisk mat blivit vanligare, men förändringar i skolmaten väcker alltjämt starka känslor i de breda folkdjupen. Trots att Sverige är ett av få länder i världen där elever serveras varm mat avgiftsfritt, så kännetecknas vår inställning till skolmaten av individuella krav och allmänt missnöje. Varför är det så?

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Lärarfortbildning
Beskrivning