Hem- och konsumentkunskap

(260 program)

Ekonomi och konsumtionHushåll och livsstilMat och hälsa

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbara matvanor i Indien

Indien har enorma utmaningar att ta i tu med inom livsmedelssektorn. Ett litet antal regeringstjänstemän har till uppgift att få ett stort och tätbefolkat land med miljontals livsmedelsaktörer att tänka nytt. Rita Teaotia, ordförande i Food safety and standards authority of India (FSSAI), beskriver ett okonventionellt arbetssätt som tycks fungera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Avslutning Eat 2019

Miljöprofessorerna Johan Rockström och Jessicka Fanzo beskriver framgångar och kommande utmaningar när de sammanfattar livsmedelskonferensen Eat Stockholm Forum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

När miljön får styra politiken

Omställningen till hållbara livsmedelssystem världen över är en av vår tids största utmaningar. I Nya Zeeland tar man uppgiften på allvar. Miljöministern Vicky Robertson berättar om "Miljön först" och Maximo Torero från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har det ekonomiska perspektivet. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Den viktiga födan från våra hav

Haven är en mycket stor proteinkälla. Över tre miljarder människor är helt beroende av tillgången till fisk. Samtidigt är 90 procent av alla arter drabbade av överfiske eller befinner sig på gränsen. Beatrice Crona, forskningschef på Stockholm Resilience Centre, rapporterar om världsläget. Entreprenören och ekonomen Pawan Patil presenterar idéer och nyheter som kan komma att vända den negativa utvecklingen. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Storstäder i samarbete för klimatet

C40 är ett internationellt nätverk med storstäder som fokuserar på att bromsa klimatkrisen. Rådande matvanor, livsmedelsproduktion och matsvinn spelar en stor roll i sammanhanget. C40-chefen Mark Watts berättar. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbar omställning hos storföretag

Många olika aktörer kräver att de stora företagen ska bli mer hållbara. Men det finns flera utmaningar både vid framställningen av hållbar mat och för att få kunderna att köpa de nya produkterna. Hör Jannicka Eriksson Jingryd, vd för TGI Fridays Scandinavia, och Freddy Storaker Bruu, vice vd för Hurtigruten mat och dryck, berätta om sitt hållbarhetsarbete. Moderator är Brent Loken.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hirs och traditionell mat gör comeback i Ghana

Kocken Selassie Atadika berättar om sin kamp för att minska konsumtionen av importerat ris till förmån för lokalt odlad hirs i Ghana. Något som är bättre för miljön och dessutom gagnar lokalt jordbruk. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Genvägen till hållbarhet

Det är lätt att fokusera på stora och svåra förändringar, men det finns faktiskt saker som skulle kunna göras redan i dag. Det berättar forskaren Navin Ramankutty som tittat på hur vi med relativt enkla medel skulle kunna uppnå ett mer hållbart livsmedelssystem. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vad kommer krävas?

Vad vi äter handlar lika mycket om kultur som tillgänglighet. De företag som nu måste ställa om för att bli mer hållbara har flera utmaningar att ta itu med. Hör konsulten Shay Eliaz om vad som kommer krävas. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att rubba världsordningen och få dem med makt att agera

Hur får vi de med politisk och ekonomisk makt att agera? Panelsamtal med Kiran Rupakhetee, social utveckling och effektiv förvaltning i Nepal, Charlotte Salford, IFAD, Diane Holdorf, World Business council for Sustainable Development, Matt Kovac, Food Industry Asia, och Nancy Roman, Partnership for a healthier America. Moderator är Ertharin Cousin, Stanford University. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vårt livsmedelssystem är riggat

En ny och mer hållbar livsmedelsproduktion som dessutom levererar bättre hälsa och social rättvisa kräver också en förändring av dagens finansiella system. Jeremy Oppenheim, partner på Systemiq, berättar vad som krävs för att få finanssektorn ombord på klimattåget. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Sund och hållbar mat i Stockholm

Stockholm vill gå i spetsen för miljöfrämjande insatser inom livsmedelsområdet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tänk mer på näringsvärde, inte bara kalorier

För livsmedelsindustrin har det länge handlat om att producera så många kalorier som möjligt. Nu måste man tänka om och fokusera mer på näringsinnehåll och hållbarhet. Howard-Yana Sharpio, hållbarhetschef på Mars Inc, berättar om hur företaget använder sig av gaming för att lösa en av de stora utmaningarna - att få bort giftigt aflatoxin från maten. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Reformera jordbruket och återfå hoppet

Vi har skapat ett system där produktivitet är allt, men där 30 procent av all mat som produceras slängs. Hur ska vi reformera jordbruket för att förse jordens befolkning med mat inom planetens gränser? Panelsamtal med Assan Ng'ombe, chef för Alliance for a Green Revolution in Africa, Mariana Vasconcelos, vd på Agrismart och Eric Souberain, hållbarhetschef på Danone. Moderator är Corby Kummer, programansvarig på Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att ändra matvanor och attityder i Kina

Det kan vara mer effektivt att uppmuntra, än att skrämma människor till att äta mindre kött och mer grönt. Här berättar Jen Leung från organisationen Wildaid om deras arbete i Kina och hur man använder positiva och ungdomliga budskap för få fler att äta mer grönt. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Växtbaserat för köttätare

Istället för att få folk att ändra sitt beteende och äta mindre kött försöker Pat Brown, grundaren av Impossible Foods, göra växttbaserade alternativ. De ser ut och smakar precis som kött. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur kan vi ändra vår attityd till mat?

Vad vi äter är inte bara en fråga om tillgång och smak utan även bekvämlighet, kultur och kunskap. För att människor ska kunna förändra sina matvanor måste vi också ändra människors attityder till mat menar Najat Vallaud-Belkacem, vd för Global Affairs, Ipsos. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Kan insekter ersätta palmolja?

Den globala efterfrågan på palmolja har ökat kraftigt de senaste 30 åren. Men produktionen av palmolja innebär också negativa miljöeffekter, som skövlad regnskog och utsläpp. Men insekter kan vara ett bättre alternativ berättar Mush'ab Nursantio, vd för Biteback. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Alternativa proteinkällor

Labbodlad biff, andmat eller insekter. Vi måste alla se över våra matvanor och vara villiga att prova alternativ för att konsumera mer hållbart. Hör panelen diskutera vilka alternativ till kött som finns på marknaden och vad vi kommer få se i framtiden. Panelen består av Charles Godfray, Alexandra Sexton, Marcel Dicke och Ingrid van der Meer. Moderator är Modi Mwatsame. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur finanssektorn kan bidra till hållbar livsmedelsproduktion

För att hjälpa bönder och andra i näringskedjan att ställa om till ett mer hållbart livsmedelssystem behövs kapital. Här kommer finanssektorn in och det finns mycket att göra berättar Wiebe Draijer, styrelseordförande för Rabobank. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tryggad livsmedelsproduktion i Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten importerar i dag runt 90 procent av den mat som konsumeras i landet. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister med ansvar för att trygga livsmedelsproduktionen, berättar om hur man jobbar med att öka den nationella livsmedelsproduktionen och ändra matvanor för att skapa en större trygghet i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så uppnår vi hållbar matproduktion i praktiken

En hamburgerrestaurang lyckas minska sin försäljning av rött kött med över 25 procent på fyra år och en skola i Storbritannien har halverat försäljningen av ko- och lammkött. Det är några av de goda exempel som ges i denna paneldiskussion med fokus på hur den senaste forskningen ska omvandlas till praktik. Panelen består av Nigel Topping, Gerbrand Haverkamp, Daniel Vennard och Katrine Schjønning. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så möter vi framtidens utmaningar

Dagens jordbruk och livsmedelsproduktion är en stor bidragande faktor till klimatförändringarna. Systemet måste bli mer effektivt och klimatsmart om vi ska klara hållbarhetsmålen. Här pratar Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, om vad som redan görs och vad som måste göras i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaElin, Alvin och vuxenlivet

Göra hemmasysslor

Avsnitt 7 av 10

När man flyttar hemifrån är det massa grejer man plötsligt ska fixa helt själv, istället för att någon annan gör dem åt en. Tvätta till exempel.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasiesärskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Food Planning

Krisberedskap i Stockholms län

I Sverige är vi beroende av en fungerande livsmedelsinförsel. Inte minst i Stockholms län. Hur klarar vi oss i händelse av kris? Kristina Nigell och Staffan Forsell från Länsstyrelsen berättar om arbetet med en regional livsmedelsstrategi. Inspelat på Södertälje Science Park den 31 januari 2019. Arrangör: Projekt Matlust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaElin, Alvin och vuxenlivet

Laga mat

Avsnitt 2 av 10

Maten är ju människans bränsle. Elin och Alvin pratar om vad bra och dålig mat är. Alvin blir utmanad i att laga en god middag till Elin.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasiesärskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaVi förklarar!

Vegetarisk mat

Avsnitt 27 av 40

Vegetarisk mat påverkar kroppen och miljön. Men på vilka sätt? Vi förklarar!

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaElin, Alvin och vuxenlivet

Bo själva

Elin och Alvin testar vuxenlivet på riktigt. De bor själva ett dygn.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasiesärskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaElin, Alvin och vuxenlivet

Hygien

Att sköta sin hygien är viktigt för att må bra. Lika viktigt är att ha rent hemma. Elin och Alvin utmanar varandra i städning.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasiesärskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Klimatforum 2019

Ett matsystem inom planetens gränser

Line Gordon från Stockholm Resilience Centre berättar om hur det globala matsystemet står inför omfattande utmaningar som bland annat innebär nya kostvanor och att svinnet reducerats drastiskt genom hela värdekedjan. Den goda nyheten är att en klimatsmart kost är bra både för oss som individer och för vår planet. Men hur ser vägen dit ut? Vad krävs? Moderator: Fredrik Berling. Inspelat den 15 mars 2019 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaKayos krita

Platt bröd och en bakpulverbomb

Avsnitt 4 av 5

Kayos storasyster upptäcker att brödet är slut. Kayo bestämmer sig för att på egen hand baka nytt, men brödet blir platt och hårt. Hon inser att hon har glömt bakpulvret och gör en ny deg, denna gång med massor av bakpulver.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKlimatresan

Sverige koldioxidbantar

Avsnitt 5 av 5

De fyra familjerna har blivit inspirerade av sina klimatresor och ska koldioxidbanta. Deras fokus ligger på att resa, äta och konsumera klimatsmart. Tillsammans med familjerna lär vi oss hur köttkonsumtion, förbrukning av fossila bränslen och onödig konsumtion påverkar Sveriges koldioxidutsläpp. Vi får svar på klimatfrågor som rör vardagen, som varför vi ska återvinna och sopsortera. Och om det går att vara vegan samtidigt som man styrketränar.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaKayos krita

Fula fläckar och oljiga lampor

Avsnitt 2 av 5

Kayo råkar spilla juice på sin storasysters nya tröja. Den magiska vännen Glenn ger tips på hur man kan lösa fläcken. Kayo får också veta hur man gör en alldeles egen lavalampa.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOrka plugga

Förbered frukosten

Ala Abasi kom tvåa i tävlingen Mästerkocken 2014 och berättar om vikten av att äta frukost och ger förslag på olika sorters frukost. Grundtipset är att förbereda frukosten kvällen innan.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Food Planning

Strategier för odling och livsmedelsförsörjning

I ett krisläge är det viktigt att många har kunskap om odling och matlagning och se till att alla Sveriges skolkök är fullskaliga och tillgängliga om behov uppstår. Helena Nordlund, huvudförfattare till Södertälje kommuns livsmedelsförsörjningsstrategi, berättar. Inspelat på Södertälje Science Park den 31 januari 2019. Arrangör: Projekt Matlust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Food Planning

Livsmedelsförsörjning i kris

Hur kan vi säkerställa att alla medborgare har tillgång till mat i händelse av kris? Therese Frisell från Livsmedelsverket berättar om arbetet med den nationella livsmedelsstrategin. Inspelat på Södertälje Science Park den 31 januari 2019. Arrangör: Projekt Matlust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Food Planning

Livsmedelsplanering - trender och tendenser

Vilken plats tar maten i samhällsplaneringen idag och hur kan det komma att se ut i framtiden? Spaningar med Madeleine Granvik, forskare vid SLU och Uppsala universitet. Inspelat på Södertälje Science Park den 31 januari 2019. Arrangör: Projekt Matlust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Food Planning

Var finns maten i samhällsplaneringen?

Hur skapar och bibehåller man ett hållbart livsmedelssystem? Kevin Morgan, professor vid Cardiff University, delar med sig av sin breda erfarenhet av forskning för samhällsförändring. Inspelat på Södertälje Science Park den 31 januari 2019. Arrangör: Projekt Matlust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaVärlden i mina ögon

Florian, en nobel pojke

Avsnitt 4 av 15

Florian är 12 år, tycker om att ro båt och bor i staden Neuss i Tyskland. Florians förebild är hans storebror Max. Florians högsta dröm är att bli kung över hedersgossarna i den traditionella paraden i staden. Max var kung när han var 12 år och i år är Florians sista chans för att bli kung. Dessutom brukar Florian samla pengar till välgörenhet genom att sälja hembakade våfflor under paraden. Vad är viktigaste för Florian, att hjälpa andra eller att delta i stadens och familjens tradition?

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Food Planning

Livsmedelsförsörjning i ett förändrat klimat

Hos SMHI rustar man för kommande klimatförändringar. Jacob von Oelreich, sektorsansvarig inom klimatanpassning, berättar bland annat om gamla spannmålssorter, så kallade kulturspannmål, vars långa rötter har bättre förmåga att hämta vätska när det är torka. Inspelat på Södertälje Science Park den 31 januari 2019. Arrangör: Projekt Matlust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Våga chansa - byt kött mot grönt

Matinspiratören Sara Begner delar med sig av sina bästa tips för att äta grönare och mer klimatsmart. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Fyra planetvänliga principer

Matexperten Anna Richert presenterar fyra principer att följa om man vill äta mer klimatvänligt. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Rädda planeten från ditt kök

Maten är nyckeln till hur bra världen kommer att klara omställningen till ett mer hållbart klimat. Här berättar klimatforskaren Johan Rockström hur du kan påbörja omställningen i ditt eget kök. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - SingularityU Nordic Summit 2018

Framtidens mat

Behöver vi verkligen djur för att skapa kött? Det frågar sig matexperten Lauri Reuter, som konstaterar att dagens matproduktion behöver gå igenom en radikal förändring för att bli mer klimatsmart. Inspelat den 26 oktober 2018 på Waterfront, Stockholm. Arrangör: SingularityU Nordic.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Den stora invigningsfesten

Avsnitt 8 av 8

Nu är det bara timmar kvar till den stora invigningsfesten. Jens, Reshin och Dimitrios röjer ut all byggpapp och städar rummet. Elsa Billgren kommer förbi med lite extra pynt. Byggänget får personliga diplom av Zafire som de sätter upp på väggen. Efter spänd väntan är det äntligen dags att släppa in alla gästerna. De inviger rummet med tal och invigningsband som alla eleverna i byggänget klipper tillsammans.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundsärskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Ett tyg blir till

Avsnitt 6 av 8

Reshin, Jens och Sebastian trycker ett helt unikt mönster på tyg med hjälp av Zafire. De använder sig av screentryckteknik, vilket eleverna tycker är lite kladdigt men roligt. Tyget ska de använda till kuddar och dynor i soffhörnan. Sedan går eleverna på grillfest på skolan, medan Zafire får sy ihop alla dynor själv. Eftersom invigningen av rummet närmar sig är det tur att han kan sy snabbt. Vi får också veta vad tyg är gjort av.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundsärskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Vikten av återvinning

Avsnitt 5 av 8

Yohannes, Sebastian och Ahmed besöker Stockholms Stadsmission där man tar hand om gamla saker och säljer dem vidare så att de får ett nytt liv. De ska köpa bord och stolar till uppehållsrummet. Möblerna renoveras sedan och målas i olika färger. De får hjälp av Anna Braun från tv-serien "Fixa rummet". Vi hälsar också på hemma hos Sebastian som berättar om sin kärlek till dansbandsmusik.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundsärskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Mysig belysning och glittrigt besök

Avsnitt 4 av 8

Det behövs mysig belysning i soffhörnan. Ronja, Reshin och Jens syr en lampa av färgglad plast tillsammans med Zafire. De får samtidigt lära sig hur elektrisk ström färdas i en krets och vad man ska tänka på när det gäller el. Byggänget får också besök av Maria Montazami från dokumentärserien Svenska Hollywoodfruar. Hon är intresserad av inredning, och speciellt hur man kan göra det mysigt där tonåringar ska hänga.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundsärskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Konsten att bygga en bänk

Avsnitt 3 av 8

Dimitrios, Amanda och Fredrik ska bygga en hållfast bänk till uppehållsrummet. Det är viktigt att bygga på rätt sätt så att den håller för all tyngd. Dimitrios är inte van att snickra men Amanda och Fredrik kan redan snickra en del. Dimitrios tycker att det roligaste som finns är att borra. Fredrik är inte lika glad över Dimitrios borrande, men till slut lyckas de med gemensamma ansträngningar bygga klart bänken.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundsärskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Tapetsering och målarkrig

Avsnitt 2 av 8

Byggänget fortsätter att jobba med målaren Johnnie Krigström. Han visar Jens, Amanda och Sebastian hur man sätter upp en tapet, bland annat med hjälp av ett lod. Zafire, Ronja och Lisa väljer de rätta färgerna i måleributiken. Sedan är det bara att börja måla! Ronja tycker att det är lite tråkigt att måla en hel vägg, så hon startar målarkrig för att göra det lite roligare. Amanda visar hur hon bor och berättar varför hon började på en särskola.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundsärskola
Beskrivning