Hem- och konsumentkunskap

(136 program)

Ekonomi och konsumtionHushåll och livsstilMat och hälsa

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbara matvanor i Indien

Indien har enorma utmaningar att ta i tu med inom livsmedelssektorn. Ett litet antal regeringstjänstemän har till uppgift att få ett stort och tätbefolkat land med miljontals livsmedelsaktörer att tänka nytt. Rita Teaotia, ordförande i Food safety and standards authority of India (FSSAI), beskriver ett okonventionellt arbetssätt som tycks fungera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Avslutning Eat 2019

Miljöprofessorerna Johan Rockström och Jessicka Fanzo beskriver framgångar och kommande utmaningar när de sammanfattar livsmedelskonferensen Eat Stockholm Forum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

När miljön får styra politiken

Omställningen till hållbara livsmedelssystem världen över är en av vår tids största utmaningar. I Nya Zeeland tar man uppgiften på allvar. Miljöministern Vicky Robertson berättar om "Miljön först" och Maximo Torero från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har det ekonomiska perspektivet. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Den viktiga födan från våra hav

Haven är en mycket stor proteinkälla. Över tre miljarder människor är helt beroende av tillgången till fisk. Samtidigt är 90 procent av alla arter drabbade av överfiske eller befinner sig på gränsen. Beatrice Crona, forskningschef på Stockholm Resilience Centre, rapporterar om världsläget. Entreprenören och ekonomen Pawan Patil presenterar idéer och nyheter som kan komma att vända den negativa utvecklingen. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Storstäder i samarbete för klimatet

C40 är ett internationellt nätverk med storstäder som fokuserar på att bromsa klimatkrisen. Rådande matvanor, livsmedelsproduktion och matsvinn spelar en stor roll i sammanhanget. C40-chefen Mark Watts berättar. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbar omställning hos storföretag

Många olika aktörer kräver att de stora företagen ska bli mer hållbara. Men det finns flera utmaningar både vid framställningen av hållbar mat och för att få kunderna att köpa de nya produkterna. Hör Jannicka Eriksson Jingryd, vd för TGI Fridays Scandinavia, och Freddy Storaker Bruu, vice vd för Hurtigruten mat och dryck, berätta om sitt hållbarhetsarbete. Moderator är Brent Loken.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hirs och traditionell mat gör comeback i Ghana

Kocken Selassie Atadika berättar om sin kamp för att minska konsumtionen av importerat ris till förmån för lokalt odlad hirs i Ghana. Något som är bättre för miljön och dessutom gagnar lokalt jordbruk. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Genvägen till hållbarhet

Det är lätt att fokusera på stora och svåra förändringar, men det finns faktiskt saker som skulle kunna göras redan i dag. Det berättar forskaren Navin Ramankutty som tittat på hur vi med relativt enkla medel skulle kunna uppnå ett mer hållbart livsmedelssystem. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vad kommer krävas?

Vad vi äter handlar lika mycket om kultur som tillgänglighet. De företag som nu måste ställa om för att bli mer hållbara har flera utmaningar att ta itu med. Hör konsulten Shay Eliaz om vad som kommer krävas. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att rubba världsordningen och få dem med makt att agera

Hur får vi de med politisk och ekonomisk makt att agera? Panelsamtal med Kiran Rupakhetee, social utveckling och effektiv förvaltning i Nepal, Charlotte Salford, IFAD, Diane Holdorf, World Business council for Sustainable Development, Matt Kovac, Food Industry Asia, och Nancy Roman, Partnership for a healthier America. Moderator är Ertharin Cousin, Stanford University. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vårt livsmedelssystem är riggat

En ny och mer hållbar livsmedelsproduktion som dessutom levererar bättre hälsa och social rättvisa kräver också en förändring av dagens finansiella system. Jeremy Oppenheim, partner på Systemiq, berättar vad som krävs för att få finanssektorn ombord på klimattåget. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Sund och hållbar mat i Stockholm

Stockholm vill gå i spetsen för miljöfrämjande insatser inom livsmedelsområdet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tänk mer på näringsvärde, inte bara kalorier

För livsmedelsindustrin har det länge handlat om att producera så många kalorier som möjligt. Nu måste man tänka om och fokusera mer på näringsinnehåll och hållbarhet. Howard-Yana Sharpio, hållbarhetschef på Mars Inc, berättar om hur företaget använder sig av gaming för att lösa en av de stora utmaningarna - att få bort giftigt aflatoxin från maten. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Reformera jordbruket och återfå hoppet

Vi har skapat ett system där produktivitet är allt, men där 30 procent av all mat som produceras slängs. Hur ska vi reformera jordbruket för att förse jordens befolkning med mat inom planetens gränser? Panelsamtal med Assan Ng'ombe, chef för Alliance for a Green Revolution in Africa, Mariana Vasconcelos, vd på Agrismart och Eric Souberain, hållbarhetschef på Danone. Moderator är Corby Kummer, programansvarig på Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att ändra matvanor och attityder i Kina

Det kan vara mer effektivt att uppmuntra, än att skrämma människor till att äta mindre kött och mer grönt. Här berättar Jen Leung från organisationen Wildaid om deras arbete i Kina och hur man använder positiva och ungdomliga budskap för få fler att äta mer grönt. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Växtbaserat för köttätare

Istället för att få folk att ändra sitt beteende och äta mindre kött försöker Pat Brown, grundaren av Impossible Foods, göra växttbaserade alternativ. De ser ut och smakar precis som kött. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur kan vi ändra vår attityd till mat?

Vad vi äter är inte bara en fråga om tillgång och smak utan även bekvämlighet, kultur och kunskap. För att människor ska kunna förändra sina matvanor måste vi också ändra människors attityder till mat menar Najat Vallaud-Belkacem, vd för Global Affairs, Ipsos. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Kan insekter ersätta palmolja?

Den globala efterfrågan på palmolja har ökat kraftigt de senaste 30 åren. Men produktionen av palmolja innebär också negativa miljöeffekter, som skövlad regnskog och utsläpp. Men insekter kan vara ett bättre alternativ berättar Mush'ab Nursantio, vd för Biteback. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Alternativa proteinkällor

Labbodlad biff, andmat eller insekter. Vi måste alla se över våra matvanor och vara villiga att prova alternativ för att konsumera mer hållbart. Hör panelen diskutera vilka alternativ till kött som finns på marknaden och vad vi kommer få se i framtiden. Panelen består av Charles Godfray, Alexandra Sexton, Marcel Dicke och Ingrid van der Meer. Moderator är Modi Mwatsame. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur finanssektorn kan bidra till hållbar livsmedelsproduktion

För att hjälpa bönder och andra i näringskedjan att ställa om till ett mer hållbart livsmedelssystem behövs kapital. Här kommer finanssektorn in och det finns mycket att göra berättar Wiebe Draijer, styrelseordförande för Rabobank. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tryggad livsmedelsproduktion i Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten importerar i dag runt 90 procent av den mat som konsumeras i landet. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister med ansvar för att trygga livsmedelsproduktionen, berättar om hur man jobbar med att öka den nationella livsmedelsproduktionen och ändra matvanor för att skapa en större trygghet i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så uppnår vi hållbar matproduktion i praktiken

En hamburgerrestaurang lyckas minska sin försäljning av rött kött med över 25 procent på fyra år och en skola i Storbritannien har halverat försäljningen av ko- och lammkött. Det är några av de goda exempel som ges i denna paneldiskussion med fokus på hur den senaste forskningen ska omvandlas till praktik. Panelen består av Nigel Topping, Gerbrand Haverkamp, Daniel Vennard och Katrine Schjønning. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Så möter vi framtidens utmaningar

Dagens jordbruk och livsmedelsproduktion är en stor bidragande faktor till klimatförändringarna. Systemet måste bli mer effektivt och klimatsmart om vi ska klara hållbarhetsmålen. Här pratar Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, om vad som redan görs och vad som måste göras i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Klimatforum 2019

Ett matsystem inom planetens gränser

Line Gordon från Stockholm Resilience Centre berättar om hur det globala matsystemet står inför omfattande utmaningar som bland annat innebär nya kostvanor och att svinnet reducerats drastiskt genom hela värdekedjan. Den goda nyheten är att en klimatsmart kost är bra både för oss som individer och för vår planet. Men hur ser vägen dit ut? Vad krävs? Moderator: Fredrik Berling. Inspelat den 15 mars 2019 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Våga chansa - byt kött mot grönt

Matinspiratören Sara Begner delar med sig av sina bästa tips för att äta grönare och mer klimatsmart. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Fyra planetvänliga principer

Matexperten Anna Richert presenterar fyra principer att följa om man vill äta mer klimatvänligt. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Maten, hälsan och klimatet

Rädda planeten från ditt kök

Maten är nyckeln till hur bra världen kommer att klara omställningen till ett mer hållbart klimat. Här berättar klimatforskaren Johan Rockström hur du kan påbörja omställningen i ditt eget kök. Inspelat den 22 oktober 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - SingularityU Nordic Summit 2018

Framtidens mat

Behöver vi verkligen djur för att skapa kött? Det frågar sig matexperten Lauri Reuter, som konstaterar att dagens matproduktion behöver gå igenom en radikal förändring för att bli mer klimatsmart. Inspelat den 26 oktober 2018 på Waterfront, Stockholm. Arrangör: SingularityU Nordic.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Vad betyder bra mat för oss?

Entreprenören och stjärnkocken Marcus Samuelsson berättar om gemenskap, passion och sin syn på mat och hållbarhet. Och hur han tänkte som kock i Barack Obamas administration. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Cellulärt jordbruk - möjligheter och realiteter

New harvest är ett icke vinstdrivande forskningsinstitut som arbetar med att försöka framställa mjölk, ägg och kött genom att odla celler och skapa konstgjorda produkter utan att cellerna befinner sig i en djurkropp. Här berättar Erin Kim om organisationers vision och var de befinner sig i nuläget. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Kockars ansvar att minska matsvinnet

Vilken roll kan kockar spela i att minska matsvinnet och hur kan de själva bli medvetna om sin roll som utbildare i mat? Mary Sue Milliken, kock och restaurantägare, om hur kockar kan ha en roll i att se till att den mat de använder tas tillvara. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Välkommen till EAT 2018

Vad betyder mat för oss? Och hur ser framtidens mat ut? Gunhild A Stordalen, grundare av EAT, hälsar välkommen och berättar om sin barndoms matminnen. Hon pratar också om vad i vår matkonsumtion och produktion som måste förändras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vem har råd att äta nyttigt?

Hälsosam kost har blivit en klassfråga. Hur tacklar vi orättvisorna? Kan vi hitta nya vägar för att öka efterfrågan av hälsosamma dieter? Dr Lawrence Haddad, vd för Gain (Global alliance for improved nutrition), berättar. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaKjellsorterat

Restavfall och papper

Avsnitt 8 av 8

Papper kan återvinnas upp till sju gånger! Det får vår reporter Kjell Eriksson lära sig av Anna Fråne på IVL Svenska miljöinstitutet. Han träffar också bloggaren Anna Rydne som använder tygblöjor på sina barn för att minska på sitt avfall. Vad händer egentligen med vårt restavfall? Kjell besöker Tekniska verken i Linköping och får se hur en enorm klo lyfter fem ton sopor rakt in i ugnen där de förbränns.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaKjellsorterat

Matavfall

Avsnitt 5 av 8

Mycket av maten som produceras i världen når aldrig tallriken, utan slängs. Eftersom det tär på jordens resurser att producera mat, ger det en stor klimatpåverkan i alla led. Kjell Eriksson träffar Anna Richert som är matexpert på WWF. Hon ger hållbara tips hur man kan tänka kring mat. I Högdalen visas Kjell runt i underjorden och får smaka på rymdsallad. Och på Tekniska verken i Linköping gör man biogas av matavfallet.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaKjellsorterat

Textil

Avsnitt 2 av 8

Att tillverka kläder och textil påverkar klimatet och tär på jordens resurser. Processen släpper ut koldioxid, mikroplaster och kemikalier, och kräver mängder av vatten. Kjell Eriksson möter Maria Elander på IVL Svenska miljöinstitutet, som berättar om ett projekt med att återvinna textil. Han besöker också Nina Adler på Myrorna och pratar datummärkning på kläder i garderoben. Avslutningsvis tar sig Staffan Lindberg, känd som koldioxidbantaren, an den svåra uppgiften att rädda jorden på 60 sekunder.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Avsnitt 16

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De multinationella jättarna om den medvetna marknaden

Representanter från matproduktionsindustrin samtalar om hur de multinationella jättarna ska förhålla sig till den nya medvetna marknaden. Medverkande: Dr Mehmood Kahn, Pepsi Co, Emmanuelle Wargon, Danone, Dr Anne Roulin, Nestlé, och Diane Holdorf, Kellogg Company. Moderator: Corinna Hawkes. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Att ändra konsumtionsvanor

Klimatsmart, etiskt, miljövänligt och smaskigt. Våra konsumtionsvanor är i förändring och de stora globala varumärkena behöver följa med. Hållbarhet måste gå före stora vinster. Matthew Freud är vd för och grundare av marknadsföringsfirman Freud som är involverade i flera kända välgörenhetssatsningar i Storbritannien. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar näringskedja och mätbara framgångar

Ett panelsamtal om hur vi kan mäta framgången med arbetet mot en mer hållbar näringskedja. Medverkande: Luca Virginio, vice ordförande Barilla Center for foods and nutrition, Dr Shenggen Fan, generaldirektör IFPRI, och Dr Irene Mia, global editorial director på Economist Intelligent Unit. Moderator: Lee Howell. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa? Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Olika kostråd till olika människor

Varje individ har olika kostbehov - ändå får vi alla samma råd. Det som fungerar för en människa fungerar inte för en annan. Andrew Steele är före detta olympisk atlet som tävlade för Storbritannien i tolv år. Här berättar han om sitt arbete med att hjälpa människor att anpassa diet och motion till de förutsättningar var och en har. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. "Millennierna" kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Mod och kärlek i matproduktionen

Vi måste leda matproduktionsförändringen med mod och kärlek, säger Danielle Gould, grundare av Food+Tech Connect. Medvetenhet ska vara ett bra försäljningsargument på matmarknaden. Med rätt inställning, rätt matkonsumtion och rätt teknik kan vem som helst göra skillnad. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera rätt. Investera hållbart.

Victor E Friedberg, grundare av S2G Ventures, åt en underbar persika som smakade himmelskt. Han undrade då varför alla persikor han ätit förut inte smakat någonting alls. Investera i framtiden och utveckla en näringskedja som är miljövänlig, klimatsmart och hållbar, uppmanar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hur undviker vi en hälsokatastrof?

Hur förändrar vi vårt beteende för att undvika en hälsokatastrof? Professor Dariush Mozaffarian talar om god policy, vetenskap och hälsosamma matvanor, och menar att vi bör peka ut och ta bort det som är dåligt för oss. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hälsosam mat till alla

Vad består näringsrik och hållbar kost av och hur kan alla få tillgång till sådan? Panelsamtal med dr. Walter Willett, Harvarduniversitetet; dr. Sunita Narain, Nationella hälsoinstitutet i Mexico, dr. Sonja Vermeulen, Climate change, agriculture and food security; dr. Jessica Fanzo, SAIS och The Bloomberg school of public health och dr. Tara Garnett, Oxfords universitet. Moderator: professor Anthony Costello, direktör för avdelningen mödra-, barn- och ungdomshälsa på WHO. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Ansvarsfull marknadsföring

Kate Hampton, vd för Children's Investment Fund Foundation, menar att vi måste investera i näringsrik mat för alla, så att alla barn får en bra start i livet. Det handlar om nästa generation och vi måste nå ut med budskapet till dem på ett ansvarsfullt sätt. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Förändra näringskedjan för att nå målen

Hur kan vi förändra mathanteringen och -produktionen för att nå de globala hållbarhetsutvecklingsmålen? Paneldebatt med Geir Molvik, vd på Cermaq; dr. Anna Lartney, vd för Nutrition and food system division och dr. Belay Begashaw, genrealdirektör för Sustainable development goals center for Africa. Moderator är journalisten Femi Oke. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning