Kemi

(15 program)

Kemiska processer i kroppenMaten och hälsanMateriens uppbyggnad och kretslopp

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobelföreläsningar 2018

George P Smith, kemi

George P Smith, Nobelpristagare i kemi 2018, ligger bakom metoden fagdisplay, som bland annat kan användas för att utveckla antikroppar mot autoimmuna sjukdomar. Inspelat den 8 december 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobelföreläsningar 2018

Frances H Arnold, kemi

Frances H Arnold, Nobelpristagare i kemi 2018, har genom så kallad riktad evolution tagit fram enzymer som bland annat används för att tillverka biobränsle och läkemedel. Inspelat den 8 december 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobelföreläsningar 2018

Gregory P Winter, kemi

Gregory P Winter, Nobelpristagare i kemi 2018, beskriver hur han genom riktad evolution av antikroppar har tagit fram läkemedel mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar. Inspelat den 8 december 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Pi-symposium våren 2017

Glass för kemister

Professor i bioorganisk kemi Ulf Ellervik berättar om kemin bakom glassdrinkar. Varför fungerar vissa smaker ihop och andra inte? Ellervik forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en engagerad kunskapsspridare inom kemins område. Här kombinerar han glass med sprit och kemi. Inspelat den 4 maj 2017 på Playhouseteatern i Stockholm. Arrangör: Fri tanke förlag.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Bokmässan 2016

Sex, drugs and rock'n'roll

Varför kan sex och förälskelse kännas så bra och mat smaka så gott? Vad är det egentligen som händer i kroppen, och varför söker vi oss till olika typer av njutning? Den amerikanska vetenskapsjournalisten Zoe Cormier och den svenska professorn Ulf Ellervik förklarar här de evolutionära fördelarna, de kemiska aspekterna och varför vi människor är skapta för att njuta. Moderator: Lisa Kirsebom. Inspelat på Bokmässan i Göteborg den 24 september 2016. Plats: Svenska Mässan. Arrangör: Fri tanke förlag.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2015

Hållbart material för en grön framtid

Sunil Kumar Ramamoorthy forskar inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås. Han berättar om sin forskning kring alternativ till traditionella plaster. Varje år produceras 300 miljoner ton plast och det tar ungefär 1000 år för oljebaserade plaster att brytas ner. De alternativa plasterna kan bestå av soja, linfrö och majs som bryts ner mycket fortare. Inspelat den 26 november 2015 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & allmänhet, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2015

Att läka ben med metall som försvinner

Silvia Galli forskar inom odontologi och berättar här om magnesiumets fördelar om det används som skruvar vid ett benbrott. När magnesium används behöver en andra operation för att ta bort skruvarna inte genomföras. Magnesiumet löser upp sig och ombildas till ben. Inspelat den 26 november 2015 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & allmänhet, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden Tema

Du är vad du äter

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tror sig veta vad snabba kolhydrater gör med vår kropp. Hon har skrivit boken ”Ett sötare blod”. Har industrimaten ett oförtjänt rykte? Matproducenten Magnus Dafgård ställs till svars. Ulf Ellervik är professor i organisk kemi och berättar om njutningens kemi.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden Tema

Myter om mat

Sanning eller skröna? Möt experterna som bland annat hävdar att bantning kan göra dig fet och att smörgåstårta före konditionslopp kan vara bättre uppladdning än pasta. Vad är myt och vad är beprövad verklighet? Med bland andra extremsportaren Rune Larsson, dietisten Anna Ottosson och riskforskaren Misse Wester. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2016

Därför är fosfor viktigt

Anita Pettersson, Högskolan i Borås, berättar om sin forskning kring hur fosfor kan återvinnas ur avloppsvattnet. Det råder brist på ren fosfor i världen, och de flesta processer för att återvinna fosfor är dyra. Men genom att förbränna avloppsslam kan man separera fosfor ur slammet på ett relativt billigt sätt för att få fram gödsel och värme. Inspelat den 29 november 2016 på Nalen, Stockholm. Arrangör: Vetenskap & Allmänhet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Gather 2018

Att få gamers att hjälpa forskningen

Emma Lundberg, docent på Kungliga Tekniska Högskolan, arbetar med "Human protein atlas"-projektet, en enorm kartläggning för att förstå hur kroppens proteiner reagerar med varandra. Här berättar hon om arbetet och hur forskningen använt gamers för att få hjälp med kartläggningen. Inspelat den 14 september 2018 på Nobelberget, Stockholm. Arrangör: Gather.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Prize Teacher Summit 2018

Forskning och mänskliga rättigheter

Är framgångsrika forskare känslokalla genier? Eller är det en myt? I den här föreläsningen berättar nobelpristagaren i kemi 2008, Martin Chalfie, om sina usla skolbetyg, seglivade myter om forskningsvärlden och vad som driver honom. Inspelat den 5 oktober 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör: Nobel center.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaTidsresor i modets värld

Plast och galon

Avsnitt 15

Året är 1953. På utställningen "Allt om plast" i Stockholm visas allt det senaste inom plast och galon.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaEn bok, en författare

Ulf Ellervik

I "Ond kemi: berättelser om människor, mord och molekyler" skriver Ulf Ellervik om den mörka sidan av kemin - den där vi hittar gifter, droger och sprängämnen. Intervjuare: Mattias Österlund.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Cellulärt jordbruk - möjligheter och realiteter

New harvest är ett icke vinstdrivande forskningsinstitut som arbetar med att försöka framställa mjölk, ägg och kött genom att odla celler och skapa konstgjorda produkter utan att cellerna befinner sig i en djurkropp. Här berättar Erin Kim om organisationers vision och var de befinner sig i nuläget. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning