Kemi
(15 program)
- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Frances H Arnold, kemi
Frances H Arnold, Nobelpristagare i kemi 2018, har genom så kallad riktad evolution tagit fram enzymer som bland annat används för att tillverka biobränsle och läkemedel. Inspelat den 8 december 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.
- Produktionsår:
- 2018
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Gregory P Winter, kemi
Gregory P Winter, Nobelpristagare i kemi 2018, beskriver hur han genom riktad evolution av antikroppar har tagit fram läkemedel mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar. Inspelat den 8 december 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.
- Produktionsår:
- 2018
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
George P Smith, kemi
George P Smith, Nobelpristagare i kemi 2018, ligger bakom metoden fagdisplay, som bland annat kan användas för att utveckla antikroppar mot autoimmuna sjukdomar. Inspelat den 8 december 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien.
- Produktionsår:
- 2018
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Forskning och mänskliga rättigheter
Är framgångsrika forskare känslokalla genier? Eller är det en myt? I den här föreläsningen berättar nobelpristagaren i kemi 2008, Martin Chalfie, om sina usla skolbetyg, seglivade myter om forskningsvärlden och vad som driver honom. Inspelat den 5 oktober 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör: Nobel center.
- Produktionsår:
- 2018
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Att få gamers att hjälpa forskningen
Emma Lundberg, docent på Kungliga Tekniska Högskolan, arbetar med "Human protein atlas"-projektet, en enorm kartläggning för att förstå hur kroppens proteiner reagerar med varandra. Här berättar hon om arbetet och hur forskningen använt gamers för att få hjälp med kartläggningen. Inspelat den 14 september 2018 på Nobelberget, Stockholm. Arrangör: Gather.
- Produktionsår:
- 2018
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Cellulärt jordbruk - möjligheter och realiteter
New harvest är ett icke vinstdrivande forskningsinstitut som arbetar med att försöka framställa mjölk, ägg och kött genom att odla celler och skapa konstgjorda produkter utan att cellerna befinner sig i en djurkropp. Här berättar Erin Kim om organisationers vision och var de befinner sig i nuläget. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2018
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Därför är fosfor viktigt
Anita Pettersson, Högskolan i Borås, berättar om sin forskning kring hur fosfor kan återvinnas ur avloppsvattnet. Det råder brist på ren fosfor i världen, och de flesta processer för att återvinna fosfor är dyra. Men genom att förbränna avloppsslam kan man separera fosfor ur slammet på ett relativt billigt sätt för att få fram gödsel och värme. Inspelat den 29 november 2016 på Nalen, Stockholm. Arrangör: Vetenskap & Allmänhet.
- Produktionsår:
- 2017
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Glass för kemister
Professor i bioorganisk kemi Ulf Ellervik berättar om kemin bakom glassdrinkar. Varför fungerar vissa smaker ihop och andra inte? Ellervik forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en engagerad kunskapsspridare inom kemins område. Här kombinerar han glass med sprit och kemi. Inspelat den 4 maj 2017 på Playhouseteatern i Stockholm. Arrangör: Fri tanke förlag.
- Produktionsår:
- 2017
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Hållbart material för en grön framtid
Sunil Kumar Ramamoorthy forskar inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås. Han berättar om sin forskning kring alternativ till traditionella plaster. Varje år produceras 300 miljoner ton plast och det tar ungefär 1000 år för oljebaserade plaster att brytas ner. De alternativa plasterna kan bestå av soja, linfrö och majs som bryts ner mycket fortare. Inspelat den 26 november 2015 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & allmänhet, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Att läka ben med metall som försvinner
Silvia Galli forskar inom odontologi och berättar här om magnesiumets fördelar om det används som skruvar vid ett benbrott. När magnesium används behöver en andra operation för att ta bort skruvarna inte genomföras. Magnesiumet löser upp sig och ombildas till ben. Inspelat den 26 november 2015 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & allmänhet, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Sex, drugs and rock'n'roll
Varför kan sex och förälskelse kännas så bra och mat smaka så gott? Vad är det egentligen som händer i kroppen, och varför söker vi oss till olika typer av njutning? Den amerikanska vetenskapsjournalisten Zoe Cormier och den svenska professorn Ulf Ellervik förklarar här de evolutionära fördelarna, de kemiska aspekterna och varför vi människor är skapta för att njuta. Moderator: Lisa Kirsebom. Inspelat på Bokmässan i Göteborg den 24 september 2016. Plats: Svenska Mässan. Arrangör: Fri tanke förlag.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Du är vad du äter
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tror sig veta vad snabba kolhydrater gör med vår kropp. Hon har skrivit boken ”Ett sötare blod”. Har industrimaten ett oförtjänt rykte? Matproducenten Magnus Dafgård ställs till svars. Ulf Ellervik är professor i organisk kemi och berättar om njutningens kemi.
- Produktionsår:
- 2014
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Plast och galon
Avsnitt 15
Året är 1953. På utställningen "Allt om plast" i Stockholm visas allt det senaste inom plast och galon.
- Produktionsår:
- 2010
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Ulf Ellervik
I "Ond kemi: berättelser om människor, mord och molekyler" skriver Ulf Ellervik om den mörka sidan av kemin - den där vi hittar gifter, droger och sprängämnen. Intervjuare: Mattias Österlund.
- Produktionsår:
- 2011
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Myter om mat
Sanning eller skröna? Möt experterna som bland annat hävdar att bantning kan göra dig fet och att smörgåstårta före konditionslopp kan vara bättre uppladdning än pasta. Vad är myt och vad är beprövad verklighet? Med bland andra extremsportaren Rune Larsson, dietisten Anna Ottosson och riskforskaren Misse Wester. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.
- Produktionsår:
- 2010
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande