Miljö

Hållbar utveckling

(117 program)
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Så tänder vi gnistan

Mobiltelefoner och konfliktmineraler i Kongo

Holländska aktivister startade företaget Fairphone med målet att skapa en rättvis telefon i alla led, från produktion till klimatpåverkan. Det visade sig vara svårare än vad de kunde tro. Loek van der Helm, säljchef på Fairphone berättar historien om hur det gick till. Inspelat den 7 mars 2016 på Artipelag, Gustavsberg. Arrangör: Camino.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Det finns ingen planet B

Vi måste se matkrisen genom linsen av möjligheter, menar Bjørn Haugland från DNV GL Group som vill inspirera om utvecklingsmöjligheterna för ett hållbart företagande. Här berättar han om vilka möjligheter som finns för investerare, om smart farming, aerofarms och appen Too good to go som kopplar ihop restauranger med företag som vill köpa dagens rester billigare. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Planeten Hav

Varför kallar vi vår planet jorden när den borde heta havet? Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet i Norge och styrelseledamot i Eat, talar om att vi måste bli bättre på att ta tillvara havens potential eftersom det är nyckeln för att vi ska kunna få en hållbar och säker matutveckling. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Behöver vi verkligen en plan?

Vad betyder hållbar matutveckling egentligen? Ruth Richardsson från the Global alliance for future of food talar här om att det finns ett uppdämt behov av att definiera dessa system eftersom den plan som finns idag inte håller. Hon menar att vi kan göra om systemet genom tre steg. Det handlar bara om att skapa ett nytt narrativ - en ny berättelse. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat för en hållbar framtid

UR Samtiden - Mat för en hållbar framtid

Line Gordon föreläser om att mat är nyckeln till en hållbar framtid. Gordon är vice forskningschef på Stockholm Resilience Centre. Hon berättar om att metoderna och teknologin som idag används för att producera mat inte är tillräckligt miljövänliga och effektiva för att möta framtidens krav och utmaningar. Gordon menar att vi måste hitta nya tekniskt innovativa lösningar. Inspelat den 23 februari 2017 på Folkuniversitetet i Stockholm. Arrangör: Folkuniversitetet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Håller vi?

Håller världen efter Trump?

Mats Karlsson på Utrikespolitiska institutet talar om hur vi kan dela upp vår tid i tre epoker: världsordningen vi skapade efter andra världskriget, vad som hände efter 1989 med murens fall, samt nu. Vilka är utmaningarna i den tid vi befinner oss i nu? Inspelat den 7 mars 2017 på Arkitektur- och designcentrum, Stockholm. Arrangör: Camino och Arkdes.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Håller vi?

Regeringens strategi för hållbar konsumtion

Per Bolund (MP), konsument- och finansmarknadsminister, menar att det just nu pågår en konsumentledd hållbarhetsrevolution. Det är inte alltid marknaden och politiken hänger med, menar Bolund. Här redogör han för hur regeringen jobbar för en hållbar framtid. Inspelat den 7 mars 2017 på Arkitektur- och designcentrum, Stockholm. Arrangör: Camino och Arkdes.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Håller vi?

Trump är klimatets räddning

Mattias Goldmann, vd på den liberala gröna tankesmejdan Fores, berättar om hur valet av Donald Trump till president har fått engagemanget att öka för hållbarhet och miljöfrågor. Inspelat den 7 mars 2017 på Arkitektur- och designcentrum, Stockholm. Arrangör: Camino och Arkdes.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Håller vi?

Hållbarhetstrender

Johanna Stål och Caroline Petersson, chefredaktör respektive marknadsansvarig på Camino, talar om hållbarhetstrender. Det handlar om allt från exempel på företag som ställer om till medborgarrörelser som peppar medmänniskor till hållbarhet. Inspelat den 7 mars 2017 på Arkitektur- och designcentrum, Stockholm. Arrangör: Camino och Arkdes.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Fortlevnad och mångfald i näringskedjan

Hur kan vi garantera att vi har mat för alltid? Panelsamtal med Nicolas Moreau, styrelseledamot vid Deutsche bank; Alejandro Argumendo, programdirektör på Andes; Ruben Echeverría, vd på Center for tropical agriculture och Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim. Moderator: Marie Haga, vd på Global crop diversity trust. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Klimatsmart matkultur i storstäder

I en storstad förväntar sig befolkningen att staden tar hand om vissa saker men i det ingår sällan krav på ansvar för hållbar matkultur. Det ville Milanos borgmästare Giuseppe Sala ändra på och han fick 120 andra stadsdirektörer och borgmästare att skriva under Milan urban food policy pact år 2015. Sudhvir Singh, som arbetat med dessa frågor i Nya Zeelands regering, representerar C40 Food Systems Network och berättar om samarbetet med att få städer att tänka klimatsmart kring matkonsumtion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Välkommen till EAT 2017

Matproduktionen är en gigantisk påfrestning på vår miljö. De globala hållbarhetsmålen från 2016 är närings- och matproduktionsrelaterade. Varje led i den globala näringskedjan måste bli mer hållbart. Eat:s grundare och president Dr. Gunhild A. Stordalen inleder konferensen EAT 2017. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De multinationella jättarna om den medvetna marknaden

Representanter från matproduktionsindustrin samtalar om hur de multinationella jättarna ska förhålla sig till den nya medvetna marknaden. Medverkande: Dr Mehmood Kahn, Pepsi Co, Emmanuelle Wargon, Danone, Dr Anne Roulin, Nestlé, och Diane Holdorf, Kellogg Company. Moderator: Corinna Hawkes. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

En vild planet

Fotograferna Uri Golman och Helle Olsen har rest runt i världen i sju år och dokumenterat vår vackra planet. Nu delar de med sig av historierna och bilderna i boken "One wild planet". Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Professor Johan Rockström - Vi ses nästa år

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, sammanfattar Eat-konferensen 2017 där forskare, politiker, innovatörer och andra har diskuterat hur vi kan nå de globala klimatmålen genom att förändra matproduktionskedjan och vårt förhållningssätt till mat. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vår diet som miljöpåverkare

Föreläsning om matens påverkan på miljön med miljöprofessor Johan Rockström och Walter Willett, professor vid Harvard university. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Matpolitiken i Brexit-land

"Vi är ett farligt land, vi startade den industriella revolutionen, vi är ett rikt land; England, men vi borde kallas Brexit-land." Så inleder Tim Lang, professor vid London City-universitetet, sitt anförande. Han föreläser om att vi tillsammans globalt måste arbeta för hållbarhet och säger att Brexit-liknande splittringar förstör samarbetet. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Stora datamängder, mobil teknologi och jordbruk

Rita Kimani, systemvetare från Nairobi, växte upp på som jordbrukardotter på den kenyanska landsbygden. Hon berättar om hur hon vill använda sin kunskap om mobil teknologi, stora datamängder och jordbruk för att göra livet enklare och jordbruket mer hållbart i sin hembygd. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar utveckling på landet och i stan

Vi måste undersöka utmaningarna som den globala näringskedjan står inför och identifiera hur man bäst praktiserar hållbar utveckling på landet och i stan, säger Dr Irene Mia, Global Editorial Director på Economist Intelligence Unit. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera i en miljövänlig livsmedelskedja

Ett panelsamtal om hur vi utvecklar framtidens miljövänliga näringskedja, både lokalt och globalt. Medverkande: Dr Nichola Dyer, Dr Klaus Heider, Charles Brand, Ajay Vir Jakhar och Kristian Østerling Eriknauer. Moderator: Bernice Lee. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

De nya makthavarna

Panelsamtal med Vanda Shiva, Helena Helmersson, Sania Nishtar, Sunita Narain och Corinna Hawkes om hur vi ska skapa ett hållbart samhälle med fokus på mat och hälsa. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

En ekoby i staden

Avsnitt 2 av 25

Efter att ha tröttnat på att bo i opersonliga lägenhetskomplex började arkitekten Harald Zenke planera en by med 20 ekologiska hus, en gemensam trädgård och ett samlingshus för aktiviteter. Bostadsprojektet ligger i Rundling i Berlin. Husen är i stor utsträckning självförsörjande på energi och byggda av invånarna själva med förnybara och återvinningsbara material. Alla har sin egen lägenhet, men man umgås, lagar mat och hjälper varandra i vardagen.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Uppfinnarverkstad för alla

Avsnitt 3 av 25

Allt fler fabriker och mycket produktion av varor flyttas till Asien. Därför har man i Hamburg startat ett fabikslabraorium (Fab Lab) som är öppet för allmänheten. Här finns tillgång till avancerade maskiner och dataprogram, som annars bara finns i fabriker och stora företag, till exempel 3D-skrivare och laserskärare. Här kan besökare bland annat bygga sina egna mobiltelefoner eller andra uppfinningar.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Flodbåt på framfart

Avsnitt 10 av 25

Trafikmiljön i Bangkok blir allt sämre och många människor tillbringar flera timmar i rusningstrafik varje dag. Anledningen är att tunnelbana och monorail inte räcker till för alla pendlare. Men floden som rinner genom Bangkok skulle kunna vara ett alternativ. Nu utvecklar man ett projekt med båttrafik och flera knutpunkter för tunnelbanans anslutning till floden.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Fiskodling i stan

Avsnitt 11 av 25

Farm market är en ekologisk odling av både grödor och fisk mitt i Berlin. Fisken odlas i noga framtagna tankar, och växter och grönsaker i ett stort växthus. Varorna säljs sedan i Farm markets egen butik eller levereras till lokala restauranger och andra köpare.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Kampen för en oas

Avsnitt 12 av 25

På en höjd ovanför Hongkong ligger ett stort grönområde. Området är dock hotat, eftersom det finns planer på att marken ska exploateras för bostadsbyggande. Men lokala politiker och boende i närområdet startar kampanjer och projekt för att rädda sin oas.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Naturreservatet

Avsnitt 15 av 25

Vissa delar av Buenos Aires har under senare tid drabbats hårt av översvämningar. För att få bukt med problemet har Graciela Capodoglio startat ett arbete med att bevara och vårda ett naturreservat med våtmarker nära staden.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Energihjälpen

Avsnitt 17 av 25

Belgien är Europas mest tätbefolkade land. Det ställer stora krav på en mer hållbar livsstil, Michaël Cotton och Damien Carnoy har förändrat sin vardag genom att minska sin egen energiförbrukning, men de har också utvecklat alternativa bostäder. Nu vill de sprida sina kunskaper och erfarenheter till andra medborgare.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Den vertikala byn

Avsnitt 18 av 25

Kooperativt boende utvecklas mer och mer i Frankrike. I kontrast till opersonliga höghuskomplex ses det som mer tillgängligt, miljövänligt och socialt. "Den vertikala byn" ligger i Lyon och är ett exempel på den här typen av boende.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

Trädgård på taket

Avsnitt 19 av 25

I Paris växer det urbana jordbruket och allt fler gemensamma trädgårdar skapas. Detta gynnar hela staden. Förutom de rent hållbarhetsmässiga aspekterna, skapas det sociala länkar mellan boende, föreningar och grannskap.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBig Cities

En stad full av trädgårdar

Avsnitt 22 av 25

I en stad av betong och asfalt förenas Yarledis Holguin, Guillermo Silva och Javier Burgos i kärleken till växter, plantering och miljöengagemang. En av dem tar initiativ till att förvandla offentliga platser till produktiva trädgårdar. Gemensamt engagemang kring stadsjordbruk har gjort att flera av stadens tidigare gråa betongområden förvandlats till blomstrande trädgårdar.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Social Innovation Summit 2017

Värde - vad betyder det?

Block chain, kollaborativ ekonomi, impact measurement, Global Happiness Index och socialt kapital. Alla dessa trender och fenomen är nya sätt att närma sig begreppet värde. I hållbarhetsbegreppet ingår värde i ekologisk, social och ekonomisk mening. Vi vill alla ha en hållbar utveckling men i slutändan så är det ändå "money talks" som gäller. Hur ska vi förhålla oss till detta? Hur kan vi värdera det omätbara som lycka, välmående och ren luft? Och vem ska betala? Klas Eklund, hålbarhetsekonom på SEB, inleder med en megatrendsbonanza, följt av ett samtal med Carlos Rojas, Johanna Giorgi och Lars Trägårdh. Moderator: Mia Odabas. Inspelat den 14 november 2017 på Slagthuset i Malmö. Arrangör: Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö högskola och Malmö stad.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Social Innovation Summit 2017

Nya finansieringsmodeller

Runt om i Sverige prövas och utvecklas finansieringsmodeller för att nå sociala och ekologiska värden. För att främja förebyggande insatser kring komplexa samhällsutmaningar - som inte låter sig hanteras under ett budgetår eller av en aktör oavsett från vilken sektor - behövs nya arbetssätt. Här ges en inblick i vad som är på gång. Medverkande: Andreas Anderholm Pedersen, Tomas Bokström och Trevor Graham. Moderator: Anna Balkfors. Inspelat den 14 november 2017 på Slagthuset i Malmö. Arrangör: Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö högskola och Malmö stad.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Social Innovation Summit 2017

Samarbeten skapar värde

Ett samtal om värdeskapande samarbeten mellan sociala organisationer och kommuner. Paneldeltagare: Admir Lukacevic, Fahrudin Zejnic, Helen Myslek, Maria Ståhl-Brolén, Natassia Fry och Richard Karlsson. Moderator: Golnaz Hashemzadeh Bonde. Gäster på scen är de inspirerande entreprenörerna bakom Kompis Sverige, Process Kedjan och Idrott Utan Gränser, tillsammans med sina samarbetsparter från Botkyrka, Ystad och Malmö kommun. Inspelat den 14 november 2017 på Slagthuset i Malmö. Arrangör: Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö högskola och Malmö stad.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Social Innovation Summit 2017

En framtidsspanande tillbakablick

För trettio år sedan skrev Charles Leadbeater den banbrytande boken "The rise of the social entrepreneur" där han slog fast att samhällsentreprenörer kommer att vara framtidens främsta skapare av social innovation. Blev det så? Vad har hänt och vad har inte hänt? Vilka milstolpar kan vi se? Här ger han en framtidsspanande tillbakablick. Inspelat den 14 november 2017 på Slagthuset i Malmö. Arrangör: Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö högskola och Malmö stad.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Börshaj på en dag

Miljöteknik - en framtidsbransch?

Det pratas mycket om cleantech-företag, men vad är cleantech egentligen? Går det att tjäna pengar och samtidigt rädda världen? En panel pratar om hur man kan investera i gröna företag. Medverkande: Katarina Bonde, styrelseordförande; Jörgen Lantto, styrelseledamot och rådgivare; Alexander Lindgren, vd; Björn Westerholm, vd. Inspelat den 5 maj 2018 på Hovet i Stockholm. Arrangör: Börshajen Academy.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Tillsammans för planeten, människor och hälsan

Fabrice DeClerk, vetenskapschef på EAT, menar att det i debatten om klimatförändringar har fokuserats för mycket på enskilda frågor. Nu när den mänskliga påverkan på vår jord och vårt klimat blivit så akut så måste vi se helheten, våra utmaningar och vilka lösningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Välkommen till EAT 2018

Vad betyder mat för oss? Och hur ser framtidens mat ut? Gunhild A Stordalen, grundare av EAT, hälsar välkommen och berättar om sin barndoms matminnen. Hon pratar också om vad i vår matkonsumtion och produktion som måste förändras. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hur mättar vi världen utan att förstöra hav och land?

En panel pratar om matproduktion, transporter och småskalig produktion. Går det att producera mer mat utan att skada våra ekosystem och hur kan jordbruket förändras? Och hur kan vi lära av historien? Medverkar gör Ayana Elizabeth Johnson, grundare av Ocean Collectiv, Izabella Koziell, direktör på CGIAR samt Ruth Kimmelshue, vice vd på Cargill. Corby Kummer är moderator. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning