Miljö

(695 program)

Avfall och återvinningEnergiförsörjningFöroreningar och miljögifterHållbar utvecklingKlimatförändringar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Tillgång till vetenskap ger en mer hållbar livsstil

Många utmaningar måste lösas för att nå FN:s hållbarhetsmål till 2030. Vi behöver både producera mer, samtidigt som vi ska bevara och ta bättre hand om jordens resurser. Här berättar Karin Holmgren, rektor på SLU, om hur kunskapsdelande och kommunikation blir en viktig del av framtidens lösningar. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Mötet mellan öppenhet och Agenda 2030

En föreläsning med Ryan Merkley, vd på Creative Commons, om hur fri tillgång till kunskap och möjligheter att dela kunskap kan leda till innovation och mer jämlika resultat. Ett effektivare kunskapsdelande kan också hjälpa till att driva arbetet med Agenda 2030 framåt. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Dela din berättelse om Agenda 2030

Det pratas mycket om FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030, men det är lätt att diskussionen blir för abstrakt. Här berättar Michael Edson, medgrundare till ett nytt FN-museum i Köpenhamn, om hur Agenda 2030 kan bli mer personlig och hur du kan bidra. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Wikimania 2019

Wikimania Stockholm 2019

Tusentals människor bidrar dagligen med att skriva artiklar, fotografera och dokumentera världen. Här berättar Wikipedias Sverigechef, John Andersson, om hur organisationen jobbar med FN:s hållbarhetsmål. Inspelat den 16 augusti 2019 i Aula Magna, Stockholms universitet. Arrangörer: Wikimedia foundation och Wikimedia Sverige.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaScientists for the future

The energizing sun

Avsnitt 11 av 22

I dagens tunna solceller används sällsynta och dyra ämnen som tellurium, indium och gallium. Men Charlotte Platzer Björkman och hennes forskargrupp vid Uppsala universitet arbetar med att utveckla solceller av vanligare ämnen som koppar, zink och tenn. Det gör att deras solceller blir billigare, mer hållbara och miljövänliga. De har redan kommit en bit på vägen, och om de lyckas kan det vara avgörande för jordens framtida energiförsörjning. Hon är övertygad om att solceller kommer att spela en avgörande roll i framtidens energisystem, och att vi ser början på en revolution.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Boende

Avsnitt 4 av 10

Våra städer växer med varje år. I Norra Djurgårdsstaden i Stockholm försöker man bygga en hel stadsdel som är hållbar. Med hjälp av energisnåla lägenheter, solpaneler, och uppmuntran till kollektivtrafik och elbilar försöker man skapa en ny sorts stad. Men det går också att bygga hållbart i det lilla. Emilia Petersson har byggt sitt eget mikrohus med återanvänt material.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Prylar

Avsnitt 3 av 10

Vad händer om man tvingas skapa alla föremål som man behöver? Formgivaren Kristina Schultz tröttnade på att känna sig som en fånge i masskonsumtionen. Hon bestämde sig för att göra sig av med alla sina prylar. Vår konsumtion leder till stora växthusgasutsläpp, inte minst i låglöneländerna där många varor produceras.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Matsvinn

Avsnitt 2 av 10

Krögaren Jens Dolk har drastiskt minskat matsvinnet på sin restaurang. Hur har han gjort? Och vilka tips har han för att få oss att slänga mindre mat? Om man räknar resurserna som går åt till att producera en matvara förstår man vilket slöseri det är att kasta maten, istället för att äta upp den.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Omställning

Avsnitt 1 av 10

Patrik Olsson försöker ställa om till en mer hållbar livsstil. Han har anpassat maten, boendet, transporterna och sina inköp. Men påverkar hans val livskvaliteten? Vi träffar också Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör, som berättar om vikten av att skifta till en hållbar livsstil. Men när man ställer om bryter man också mot normen. Hur kan man skapa förändring och få med folk på nya idéer?

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Framtidens stad

Avsnitt 7 av 10

Samhällsutvecklaren Filip Kjellgren har tröttnat på alla larmrapporter om världens tillstånd. Han vill att vi i stället pratar lösningar. Filip har idéer om hur framtidens stad ska förändras för att bli hållbar. Vi måste byta ut alla vara fossildrivna transporter och i stället för att äga våra bilar ska vi samåka i fordon som kör sig själva. Maria Lantz jobbar med elbilar och visar hur pass långt tekniken har kommit.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Vattenbrist

Avsnitt 6 av 10

Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi har kommit på en dusch som går på tio liter vatten som renar sig självt. Kanske kan det här vara en lösning på vattenbristen som förutspås bli värre i spåren av klimatförändringen? Mahdjoubi diskuterar hur man tar en idé till produktion, och allt man lär sig på vägen om man inte är rädd för att ha fel.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Börja agera

Avsnitt 10 av 10

Jonas Lindh och William Bailey driver upp grönsaker på kajen i Göteborg. De reagerade på övergödningen och växthusgasutsläppen som det moderna jordbruket står för och bestämde sig för att odla eget. Nu cyklar de ut grönsakerna till lokala restauranger.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Människa och naturen

Avsnitt 9 av 10

Massproduktionen har tagit oss allt längre ifrån naturen och dess resurser. Vi ser bara slutresultaten i en lång produktionskedja. Det har påverkat hur vi värderar naturens tjänster. Jägaren Martin Kits anser att vi inte bör ta ut mer än vad naturen har i överskott. Men är det möjligt i ett masskonsumtionssamhälle? Pim Bendt beskriver ekosystemstjänster som påverkats negativt av våra stora produktionssystem. Pollineringen är nödvändig för att vi ska kunna odla mat. Men bin och humlor trivs inte i våra monokulturer.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Rättvisa

Avsnitt 8 av 10

För att ett samhälle ska vara hållbart måste det också vara rättvist. Men vilket land kan säga sig var det? Timimie Märak är samisk aktivist och kritisk till gruvdriften på samisk renbetesmark. Hon beskriver motsättningar mellan vinstintresse och jobbmöjligheter, och samernas rättigheter och traditioner. En konflikt som går igen på många andra platser på jorden.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Kläder

Avsnitt 5 av 10

Elin Larsson är hållbarhetschef på ett internationellt klädmärke. Genom att välja bort resurskrävande bomull, hyra ut plagg, sälja i andra hand, och återskapa kläder med hjälp av återvunna material, är företaget del av en ny kultur som håller på att växa fram i klädbranschen. Vi följer också med på en så kallad freeshop, där Farida al-Abani och hennes vänner byter kläder i stället för att köpa nytt.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hirs och traditionell mat gör comeback i Ghana

Kocken Selassie Atadika berättar om sin kamp för att minska konsumtionen av importerat ris till förmån för lokalt odlad hirs i Ghana. Något som är bättre för miljön och dessutom gagnar lokalt jordbruk. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Forskning om kommuners arbete med skogens sociala värden

Sara Holmgren, avdelningen för miljökommunikation vid SLU, presenterar ett projekt där man försökt kartlägga och undersöka hur svenska kommuner arbetar med skog och social hållbarhet. Föreläsningen avslutas med en paneldebatt med Sara Holmgren, Daniel Ottosson, samordnare för offentliga miljöer i Olofströms kommun, och Fredrik Bengtsson, Helsingborgs kommun. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Mångfunktionella ytor och urbana ekosystemtjänster

Ulrika Åkerlund från Boverket talar om grön struktur, friluftsliv, landskap, och klimatanpassning. Hon pratar om vikten av dessa olika perspektiv och hur mångfunktionella ytor kan stärka friluftsarbetet samt alternativa sätt att planera och arbeta med friluftsliv. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Hur utvecklar vi hållbar naturturism?

Ulrika Nisser, projektledare för Hållbar destinationsutveckling vid Tillväxtverket, redogör för hur man utvecklar hållbara turistdestinationer. Anders Nykvist, chef för Företagsutveckling Turistrådet Västsverige, berättar om hur man arbetar strategiskt och operativt för att skapa en hållbarare destination i Fjällbacka utifrån den kraftigt ökande besöksvolymen. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Plats för friluftsliv

Flera kommuner delar med sig av sina erfarenheter av att kartlägga värdefulla områden för friluftsliv och ta fram kommunala friluftslivsplaner. Tre vägledningar presenteras: "Kartlägga områden för friluftsliv", "Urbana ekosystemtjänster" och "Kommunal friluftslivsplanering". Ulrika Karlsson och Eva Stighäll, Naturvårdsverket, Ulrika Åkerlund, Boverket samt Kirsi Aronsson och Marika Sjödin, Finspångs kommun, deltar. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Vandringsleder för friluftsliv och turism

Svensk natur lockar allt fler internationella besökare. För att de ska kunna uppleva naturen måste det finnas företag som arbetar med guidning och paketering av naturupplevelser. Föreläsningar av Sofie Norrby och Sara Näsvall, region Skåne, Maria Fors, Västarvet, Johan Engström, Turistrådet Västsverige och Ulrika Karlsson, Naturvårdsverket. Moderator är Lisa Hörnsten. Programmet avslutas med ett panelsamtal. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Insatser som leder till hållbarare friluftsliv

David Mathiasson, Fritidsbanken, berättar om utlåning av fritidsutrustning, Joel Svedlund, Peak Innovation, pratar om hållbarhet i utrustning för friluftsliv, Hanna-Kajsa Fernström, Håll Sverige Rent, berättar om skräp, Mark Mcclure, IMBA Europé, berättar om hållbara friluftsleder, och Daniel Skog samt Jenny Engström, Svenska Turistföreningen, talar om hållbara transporter och friluftsliv. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Hur ser markägarna på det hållbara friluftslivet?

Angelica Billevik från Lantbrukarnas riksförbund och Stig Lundström som är privat markägare berättar bland annat om friluftslivet, allemansrätten samt problem och lösningar med det från deras perspektiv. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Agendamål och friluftsliv i biosfärområden

Hur kommer frågor om jämlikhet, landsbygdsutveckling, hälsa, social sammanhållning och integration in i arbetet med biosfärområden? Hur hänger de ihop med friluftsliv? Carina Wettemark, chef och koordinator vid Kristianstads vattenrike, berättar. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Det hållbara friluftslivet

Svenskarnas friluftslivsvanor

Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet, visar ny statistik om hur utövandet av friluftsliv ser ut i Sverige och vilka trender vi ser. Inspelat den 16-17 maj 2019 i Rådhus Skåne, Kristianstad. Arrangör: Naturvårdsverket.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vart leder FN:s hållbarhetsmål?

UR Samtiden - Vart leder FN:s hållbarhetsmål?

FN har satt upp 17 globala hållbarhetsmål som ska vara uppfyllda redan 2030. Lars Niklasson, biträdande professor i statsvetenskap, diskuterar möjligheterna och svårigheterna med de 169 delmålen som delvis samverkar men också delvis motverkar varandra. Inspelat den 12 februari 2019 på Linköpings universitet. Arrangör: Linköpings universitet.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Klarar vi de globala miljöutmaningarna?

UR Samtiden - Klarar vi de globala miljöutmaningarna?

Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik, diskuterar den samhällstransformation som är nödvändig för att komma tillrätta med människans överutnyttjande av vår miljö och kunna uppfylla Parisavtalet. Inspelat den 12 februari 2019 på Linköpings universitet. Arrangör: Linköpings universitet.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Avslutning Eat 2019

Miljöprofessorerna Johan Rockström och Jessicka Fanzo beskriver framgångar och kommande utmaningar när de sammanfattar livsmedelskonferensen Eat Stockholm Forum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

När miljön får styra politiken

Omställningen till hållbara livsmedelssystem världen över är en av vår tids största utmaningar. I Nya Zeeland tar man uppgiften på allvar. Miljöministern Vicky Robertson berättar om "Miljön först" och Maximo Torero från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har det ekonomiska perspektivet. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Den viktiga födan från våra hav

Haven är en mycket stor proteinkälla. Över tre miljarder människor är helt beroende av tillgången till fisk. Samtidigt är 90 procent av alla arter drabbade av överfiske eller befinner sig på gränsen. Beatrice Crona, forskningschef på Stockholm Resilience Centre, rapporterar om världsläget. Entreprenören och ekonomen Pawan Patil presenterar idéer och nyheter som kan komma att vända den negativa utvecklingen. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Det hotade livet i våra hav

I haven finns en mångfald av djurarter som är akut hotade till följd av människans påverkan. Om inget förändras kommer flertalet att vara utrotade inom en nära framtid. Prins Hussain Aga Khan vill med sina bilder få oss att vakna och agera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Storstäder i samarbete för klimatet

C40 är ett internationellt nätverk med storstäder som fokuserar på att bromsa klimatkrisen. Rådande matvanor, livsmedelsproduktion och matsvinn spelar en stor roll i sammanhanget. C40-chefen Mark Watts berättar. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Sund och hållbar mat i Stockholm

Stockholm vill gå i spetsen för miljöfrämjande insatser inom livsmedelsområdet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbara matvanor i Indien

Indien har enorma utmaningar att ta i tu med inom livsmedelssektorn. Ett litet antal regeringstjänstemän har till uppgift att få ett stort och tätbefolkat land med miljontals livsmedelsaktörer att tänka nytt. Rita Teaotia, ordförande i Food safety and standards authority of India (FSSAI), beskriver ett okonventionellt arbetssätt som tycks fungera. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hållbar omställning hos storföretag

Många olika aktörer kräver att de stora företagen ska bli mer hållbara. Men det finns flera utmaningar både vid framställningen av hållbar mat och för att få kunderna att köpa de nya produkterna. Hör Jannicka Eriksson Jingryd, vd för TGI Fridays Scandinavia, och Freddy Storaker Bruu, vice vd för Hurtigruten mat och dryck, berätta om sitt hållbarhetsarbete. Moderator är Brent Loken.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Genvägen till hållbarhet

Det är lätt att fokusera på stora och svåra förändringar, men det finns faktiskt saker som skulle kunna göras redan i dag. Det berättar forskaren Navin Ramankutty som tittat på hur vi med relativt enkla medel skulle kunna uppnå ett mer hållbart livsmedelssystem. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Biologiska mångfaldens betydelse för klimatförändringarna

Miljontals djurarter riskerar att dö ut de närmaste decennierna om vi inte agerar. Panelsamtal med Cristiana Pasca-Palmer, representant för FN:s konvention, Juan Lucas Restrepo, generaldirektör för Bioversity international, Marie Haga, vd på Global Crop Diversity Trust och Zhou Jinfeng, generalsekreterare på China Biodiversity. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Perus arbete mot ett mer hållbart jordbruk

I Peru lider 4 av 10 barn av blodbrist på grund av undernäring, samtidigt är en fjärdedel av befolkningen överviktig. Dessutom är landets bönder de som är allra fattigast trots att deras roll är att förse befolkningen med mat. Mercedes Aráoz, Perus vice president, berättar om hur regeringen arbetar med att lösa dessa frågor. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vad kommer krävas?

Vad vi äter handlar lika mycket om kultur som tillgänglighet. De företag som nu måste ställa om för att bli mer hållbara har flera utmaningar att ta itu med. Hör konsulten Shay Eliaz om vad som kommer krävas. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Spännande möjligheter för modiga företag

Många av de sanningar som företagsvärlden levt med, som fokus på ökad produktion och vinst till varje pris, går stick i stäv med dagens värderingar om hållbarhet och social rättvisa. Men det är en spännande framtid som väntar för de företag som vågar vara innovativa och tänka om, säger experten Lisa Maccallum. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Att rubba världsordningen och få dem med makt att agera

Hur får vi de med politisk och ekonomisk makt att agera? Panelsamtal med Kiran Rupakhetee, social utveckling och effektiv förvaltning i Nepal, Charlotte Salford, IFAD, Diane Holdorf, World Business council for Sustainable Development, Matt Kovac, Food Industry Asia, och Nancy Roman, Partnership for a healthier America. Moderator är Ertharin Cousin, Stanford University. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Vårt livsmedelssystem är riggat

En ny och mer hållbar livsmedelsproduktion som dessutom levererar bättre hälsa och social rättvisa kräver också en förändring av dagens finansiella system. Jeremy Oppenheim, partner på Systemiq, berättar vad som krävs för att få finanssektorn ombord på klimattåget. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Gensaxen

Avsnitt 1 av 10

Ett barn dör ett varje minut i malaria. Om jordens temperatur stiger kan malaria sprida sig och drabba 50 procent av världens befolkning. Genom den senaste forskningen inom genteknik - gensaxen CRISPR CAS 9 - kan vi genmodifiera malariamyggan och utrota malarian. Ska vi skydda en insektsart, eller rädda människor från lidande?

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Fusionskraft

Avsnitt 4 av 10

Samhället och hela länder har gjort sig beroende av miljöfarlig energi. Hur kan vi hitta alternativ till fossila bränslen? En forskning som det satsas på är fusion. Genom fusion skulle all världens energiproblem lösas. Just nu byggs världens största fusionskraftverk och forskare över hela världen samverkar intensivt för att lösa energifrågan.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

CO2-dammsugaren

Avsnitt 5 av 10

Världen har feber. Vi måste bromsa de stora koldioxidutsläppen. Men det räcker inte med att minska koldioxidutsläppen, vi måste få bort koldioxiden från vår atmosfär. Framstående forskare på Island har upptäckt en CO2-dammsugare. Den kan suga ut koldioxid ur atmosfären och omvandla koldioxid till ett ofarligt mineral.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Plastcirkeln

Avsnitt 6 av 10

Nästan all plast som någonsin producerats finns kvar på jorden. Plasten hamnar i naturen och vattnet, kanske till slut i det vi äter. Hur kan vi börja ta hand om och förbättra situationen? Tack vare smart cirkulär återvinning kan vi återanvända smutsig plast från våra hav. På Chalmers finns ett nytt projekt där en 3D-skrivare kan skriva ut plast, som i sin tur kan användas långsiktigt.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaBriljanta forskare

Rymdskrot

Avsnitt 2 av 10

Rymden är fylld av skrot - trasiga satelliter, förbrukade raketer och annat skräp. Allt det här skräpet skulle kunna krocka med viktiga satelliter som vi behöver för vår kommunikation på jorden. På ett universitet i England forskas det på en satellit som ska hjälpa till att fånga in rymdskrotet.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Tänk mer på näringsvärde, inte bara kalorier

För livsmedelsindustrin har det länge handlat om att producera så många kalorier som möjligt. Nu måste man tänka om och fokusera mer på näringsinnehåll och hållbarhet. Howard-Yana Sharpio, hållbarhetschef på Mars Inc, berättar om hur företaget använder sig av gaming för att lösa en av de stora utmaningarna - att få bort giftigt aflatoxin från maten. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Reformera jordbruket och återfå hoppet

Vi har skapat ett system där produktivitet är allt, men där 30 procent av all mat som produceras slängs. Hur ska vi reformera jordbruket för att förse jordens befolkning med mat inom planetens gränser? Panelsamtal med Assan Ng'ombe, chef för Alliance for a Green Revolution in Africa, Mariana Vasconcelos, vd på Agrismart och Eric Souberain, hållbarhetschef på Danone. Moderator är Corby Kummer, programansvarig på Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hur skapar vi en hållbar köttindustri?

Köttindustrin, och framförallt nötköttsindustrin, har fått mycket kritik för sin klimatpåverkan. Men finns det ett sätt att framställa kött som inte har lika negativ klimatpåverkan som dagens massproduktion? Panelsamtal med Beth Robinette, Lazy R Ranch, Philip Lymbery, Compassion in World Farming, Ralf Kelle, Evonik Nutrition and Care. Moderator är Corby Kummer, Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning