Till huvudinnehåll

Equus - världens hästar

Vad är det som gör människor och hästar så perfekta för varandra? Varför är dessa stora djur så ivriga att behaga oss? Vi följer antropologen Niobe Thompson på en resa runt om i världen. Här får vi möta extraordinära hästraser från jordens hetaste - och kallaste platser, vilda hästar som lever tillsammans med sälar, vi får veta varför hästar har 360-graders syn, och vi reser 45 miljoner år tillbaka och bevittnar en perfekt 3D-rekonstruktion av alla hästars förfader.

Programbild

Hästens ursprung

För ca 45 miljoner år sedan fanns Eohippus, gryningshästen, anfadern till dagens alla hästar. Evolutionsbiologen Martin Fischer och Niobe Thompsons team av 3D-animatörer skapar en rekonstruktion av denna häst, som hade fyra tår och inte var större än en mindre hund. I Gobiöknen i Mongoliet träffar vi biologen Claudia Feh och hennes 67 Przewalski-hästar, en ras som nästan var utrotad. Och så möter vi hästviskaren Jimmy Anderson som har ett alldeles eget sätt att träna hästar på.

Om programmet

Ämnesord:

Djurpsykologi, Fossil, Husdjurslära, Hästar, Hästpsykologi, Hästraser, Lantbruk, Naturvetenskap, Paleontologi, Rekonstruktioner (arkeologi)

Produktionsår:

2018

Tillgänglig till:

14 oktober 2023

Internationell titel:

Equus - Story of the horse

Talat språk:

Engelska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Niobe Thompson

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Biologi, Djur och natur

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program