Till huvudinnehåll
seriesimage

Övergivna byggnader

Världen är fylld av exempel på tekniska projekt och byggnader som är utformade för att göra livet enklare för de som använde dem, förvåna och imponera de som ser dem, och tjäna pengar åt de som beställde, designade och byggde dessa konstruktioner. Ofta mötte dessa drömprojekt hinder på vägen som ibland övervanns med fantastiska tekniska innovationer som biprodukt. Många av dessa märkliga projekt står nu övergivna och vissa blev inte ens blev färdigställda eller tjänade sitt ursprungliga syfte.

Programbild

Tysta städer

Varför urholkade man ett berg för att gömma en flygbas i före detta Jugoslavien? I berget finns ett litet samhälle, självförsörjande under minst en månad, där över 1000 soldater huserades i många, långa tunnlar. Man räknade med att anläggningen skulle kunna motstå en direktträff av en atombomb på 20 kiloton och ändå kunna fortsätta operera som militär flygbas. Vi besöker också en mycket speciell kolgruva på en ö utanför Japans kust som kallats "ön utan grönt".

Om programmet

Ämnesord:

1960-talet, Arkitektur, Byggnadshistoria, Flygbaser, Gruvor, Historia, Japan, Jugoslavien, Jugoslaviens historia, Övergivna byggnader, Övergivna städer

Produktionsår:

2016

Tillgänglig till:

31 maj 2023

Talat språk:

Engelska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Bild, Konsthistoria, Historia, Efter ca 1900

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program