Till huvudinnehåll
seriesimage

Tillbaka till Japan

Den Washington-baserade journalisten Yumi Araki, som flyttade från Japan i tonåren, återvänder för att undersöka vad det innebär att vara japansk idag. Hur har kvinnornas traditionella roller utmanats och förändrats? Hur ser arbetskulturen ut? Hur klarar landet den demografiska förändringen med en snabbt åldrande befolkning? Och hur ser multikulturalismen ut i Japan?

Programbild

Kvinnans roll

Journalisten Yumi Araki vill utforska vad det innebär att vara kvinna i ett väl förankrat patriarkat. Hon besöker en kurs där kvinnor lär sig att bli perfekta japanska hustrur. Men den regelbok som en gång styrde kvinnors liv skrivs långsamt om. Det finns kvinnor som väljer karriär framför äktenskap och andra som tar sig in i mansdominerade branscher. Kvinnor är inte längre passiva åskådare, de gör sina röster hörda. Yumi deltar i blomsterdemonstrationen och bevittnar ett möte där kvinnor samlats för att kämpa för jämställdhet.

Om programmet

Ämnesord:

Asien, Genusfrågor, Geografi, Japan, Jämställdhet, Kvinnofrågor, Kvinnor, Könsroller, Könsrollsfrågor, Reseskildringar, Samhällsförändring, Samhällsvetenskap, Sociala frågor

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

31 juli 2023

Internationell titel:

Deciphering Japan

Talat språk:

Engelska, Japanska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Yumi Araki

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Geografi, Asien, Folk i andra länder, Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program