
Senegal
Avsnitt 1 · 51 min · När mangrove bevaras eller återplanteras frodas växt- och djurlivet.
Mangroveträd är bland de äldsta och mest produktiva våtmarksväxterna på jorden. De är unikt anpassade för att överleva i salt och bräckt vatten. Men stigande havsnivåer, klimatförändringar och ytterligare stigande salthalt, utgör hot mot de ömtåliga mangroveskogarna. Tillsammans med lokalbefolkning och experter lär vi känna mangroveträdens stora betydelse för människor och djur, och deras viktiga roll i våra ekosystem.
På 1970-talet förlorade de senegalesiska mangroveskogarna cirka 40% av sin yta på grund av torka. Senegals bräckvattenområden har dessutom hög salthalt vilket försvårar för mangrovens återväxt. Men de senaste årens stormar har, i kombination med att hängivna människor återplanterar mangrove, delvis vänt utvecklingen. När mangrove bevaras eller återplanteras exploderar växt- och djurlivet. I Senegal har man förstått sambandet mellan välmående mangroveskogar och en god tillgång på ostron.
Afrika, Afrika söder om Sahara, Biologi, Ekologi, Ekosystem, Geografi, Klimatförändringar, Mangrove, Miljöfrågor, Naturvetenskap, Senegal, Skogar, Skogsbruk
2020
31 december 2023
Allmänbildande
Biologi, Djur och natur, Geografi, Afrika, Klimat och vegetation, Miljö, Hållbar utveckling, Klimatförändringar
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud