Till huvudinnehåll
seriesimage

Historien om kalla kriget

I två avsnitt får vi följa vad som hände i världen från andra världskrigets slut fram till Sovjetunionens fall 1991. Vi ser hur Europa delas upp i öst och väst av krigets segrare. Det blir början på en nära 50 år lång period av militär spänning mellan västmakterna och det kommunistiska öst, främst mellan supermakterna USA och Sovjetunionen. Historiker, politiker och militärer redogör för olika händelser under perioden, men vi får också möta vanliga medborgare, som på ett eller annat sätt berörts av det kalla kriget.

Programbild

Skräck styr världen

Europa ligger i ruiner och de allierade delar Tyskland i varsin ockupationszon en fransk, en brittisk, en amerikansk och en sovjetisk. Det är början på en era då olika händelser leder fram till att begreppet terrorbalans skapas, det vill säga "ömsesidig garanterad ödeläggelse". Vi följer bland annat rymdkapplöpningen under femtiotalet, uppförandet av Berlinmuren 1961 och Kuba-krisen 1962 - då världen stod inför ett högst reellt hot om kärnvapenkrig.

Om programmet

Ämnesord:

1950-talet, 1960-talet, Atombomber, Berlin, Berlinmuren, Förenta staterna, Historia, Kalla kriget, Kuba, Kubakrisen 1962, Kärnvapen, Rymdfart, Rymdkapplöpning, Sovjetunionen, Tyskland, Västtyskland, Östtyskland

Produktionsår:

2019

Tillgänglig till:

31 juli 2022

Internationell titel:

The Cold war story

Talat språk:

Engelska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Historia, Efter ca 1900

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program