Till huvudinnehåll

Bokstav, symbol och hieroglyf

Vi följer det skrivna ordets historia med start i de fornegyptiska hieroglyferna för över 3000 år sedan. Den kinesiska kalligrafin är en utveckling av bildskriften, där olika tecken kombineras. Och så vi följa med i utvecklingen av Johannes Gutenbergs uppfinning, lösa "typer", som gjorde att texter, från mitten av 1400-talet, kunde mångfaldigas med tryckpress. Vi träffar historiker, forskare och de som än idag praktiserar kalligrafi.

Programbild

Det första alfabetet

Vi besöker Egypten för att undersöka den hieroglyfiska bildskriften. Hur tolkar man olika kombinationer av tecken och hur nyanserade man en bildskrift? I Kina ser vi hur kalligrafin utvecklades till en egen konstform. I Australien tittar vi på hur aboriginernas bildspråk lever kvar och tolkas av vår egen tid. Också den arabiska kalligrafins utveckling jämte andra kulturer tolkas. Men hur är det? Har våra nutida skriftspråk ett gemensamt ursprung?

Om programmet

Ämnesord:

Alfabet, Antiken, Arabländerna, Australien, Bildskrift, Egypten, Forntiden, Grekland, Hieroglyfer, Historia, Kina, Skrift, Språkvetenskap

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

31 juli 2023

Internationell titel:

A to Z

Talat språk:

Engelska, Övriga språk

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Historia, Forntid och medeltid, Svenska, Språkbruk

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program