Till huvudinnehåll

Ajankohtaista suomeksi

Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket.

2022-12-03

2022-12-03

Nyheter på finska. Temat är Ålands jubileumsår 2022. Ögruppen Åland är en del av Finland, men har en särställning inom republiken. Under året har Åland firat sitt hundraåriga självstyre. Projektledaren berättar hur självstyret en gång i tiden blev till och vad det betyder att Åland är demilitariserat. Som en del i firandet har man röstat fram århundradets maträtt för landskapet. Vinnare blev den åländska pannkakan. Programmet avslutas med den åländska trumpetare Fredrik Erlandssons låt My shining hour.

















Om programmet

Ämnesord:

1900-talet, 2000-talet, Historia, Regional självstyrelse, Åland

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

3 december 2023

Talat språk:

Finska

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Elever i årskurs 7-9 får möjlighet att utveckla kunskaper i och om finska som modersmål, samt om minoritetens kultur. Möjlighet ges att utveckla färdigheter i att lyssna på det talade modersmålet, samt med hjälp av tillhörande manus även läsa på modersmålet. Programmen ger en kulturell inblick i Finland och till sverigefinskheten och stärker elevens egna språkliga och kulturella identitet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Modersmål och minoritetsspråk, Finska

Språknivå:

B2, C1

Liknande program