Till huvudinnehåll
seriesimage

Fria ordets dag - teckenspråkstolkat

Fria ordets dag är en serie liveevent med ämnen och övningar i yttrandefrihet, källkritik och källtillit, kopplade till aktuella händelser. Sjätteklassare deltar i sitt klassrum via en länk. Serien är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio, UR och lokala tidningar runt om i landet.

Serien finns även som Syntolkat · Utan tolkning

Programbild

Yttrandefrihet och källkritik kopplat till kriget i Ukraina

Över 300 skolor runt om i landet har kopplat upp sig. De möter programledaren Erik Thiman från SVT, Åsa Larsson, journalist som är expert på Källkritik, och Sam Edward, journalist från Syrien som jobbar på Sveriges Radio Kronoberg. Dessutom medverkar journalister från lokaltidningar runt om i landet. De ämnen som avhandlas är yttrandefrihet, källkoll, källtillit och sociala medier. Det blir också övningar där eleverna får rösta.

Finns även som Syntolkat · Utan tolkning

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Desinformation, Journalistik, Källkritik, Ryska invasionen av Ukraina 2022, Ryssland, Sociala medier, Ukraina, Yttrandefrihet

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Erik Thiman, Åsa Larsson, Sam Edward

Pedagogiskt syfte

Syftet är att kunna förstå, tolka och engagera sig i omvärldsfrågor; förstå begrepp som yttrandefrihet, public service och journalistikens roll i demokratier, samt att förhålla sig källkritiskt till all information, i synnerhet på sociala medier. Målet är att detta i förlängningen ska bidra till en starkare tilltro till demokrati och yttrandefrihet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program