
LärarhandledningDjuren på Djuris börjar skolan
Djuren på Djuris börjar skolan är en fristående fortsättning av Djuren på Djuris. I den här serien börjar djuren i förskoleklass. Här möter de nya vänner, hamnar i roliga, svåra och lärorika situationer och får öva nya färdigheter tillsammans med sina klasskamrater och lärare.
Att våga säga vad man tycker och tänker, lösa konflikter och visa andra uppmärksamhet är exempel på kamratfärdigheter som man övar och lär sig tillsammans med andra barn under lektioner och raster. Avsnitten handlar om detta men också om hemlängtan, att respektera och uppskatta olikheter, och att hantera mobbning. Lärarhandledningen ger stöd åt hur man kan stötta elever till att utveckla kamratfärdigheter och hur man kan stärka barn genom positiva gruppaktiviteter. Den ger också en bakgrund till hur barns självbild formas och hur gruppdynamik utvecklas.
Följ med på en lärorik resa in i en värld av vänskap och kamratfärdigheter!
Syfte och målgrupp
Syftet med serien tillsammans med det här underlaget är att dels ge stöd i hur man motverkar mobbning, dels ge perspektiv och verktyg för att bygga en välfungerande elevgrupp – där alla barn känner sig trygga och kan vara sig själva. En viktig del i att få en grupp att fungera väl är att barnen får träna på kamratfärdigheter.
Dessa kamratfärdigheter kan delas in i fyra områden och de återspeglas på olika sätt i serien och visas även visuellt i kompissolen som uppmärksammas i handledningen.
- Förmåga att fungera i grupp, som i att vänta på sin tur och följa vanliga spelregler.
- Färdigheter i att upprätthålla samspel, som i att lyssna på varandra och att hantera konflikter.
- Färdigheter i att ansluta sig till samspelssituationer, som i att veta hur man kan göra för att vara med i en lek.
- Förmåga att ta hänsyn till andra, som i att visa vänlighet och respektera olikheter.
Programserien och lärarhandledningens aktiviteter vänder sig främst till förskoleklassen och dess lärare, men fungerar också för de lägre årskurserna på lågstadiet.
Ur grundskolans läroplan, Lgr 22
Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.
Skolans mål är att varje elev
- kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
- respekterar andra människors egenvärde,
- tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
- kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.
Om handledningen
Struktur och upplägg
Lärarhandledningen ger stöd åt hur man kan stötta elever till att utveckla kamratfärdigheter och hur man kan stärka barn genom positiva gruppaktiviteter. I handledningen ges också en bakgrund till hur barns självbild formas och hur gruppdynamik utvecklas. Kompissolen är en central del som binder samman avsnitten och aktiviteterna.
Handledningen innehåller:
- Förslag på en pedagogisk planering i arbetet med kamratfärdigheter och kompissolen under läsåret.
- Bakgrund och kunskap om hur barnets självbild formas och hur man blir en del av en grupp.
- Åtta teman kopplade till de kamratfärdigheter som uppmärksammas i seriens avsnitt. De tematiska delarna har en återkommande struktur:
- Introduktion till temat
- Samtalsfrågor
- Aktiverande övningar kopplade till respektive tema och avsnitt
- Kopieringsunderlag bestående av flanofigurer och symboler som kan användas till klassens egen kompissol: Kopieringsunderlag Djuren på Djuris börjar skolan.pdf
Till serien finns också fristående extramaterial:
- Vara kompisar
- som består av åtta kortare klipp med innehåll från djurens egen kompissol. Vara kompisar är tänkt att väcka samtal och diskussioner kring värdegrundsfrågor i klassrummet eller som utgångspunkt i arbetet med en egen kompissol.
Du hittar klippen Djuren på Djuris börjar skolan-Vara kompisar på UR Play.
- Fem musikvideos om känslor som handlar om orättvisa, längtan, ensamhet, att säga stopp och att inte mobbas. Sångtexterna finns som kopieringsunderlag i lärarhandledningens avsnittsspecifika delar samt på UR Play som arbetsblad.
Du hittar dem i respektive avsnitt men också som fristående klipp Djuren på Djuris börjar skolan- Musikvideo på UR Play.
Goda kamratfärdigheter
Goda kamratfärdigheter är av stor betydelse för hur väl en grupp fungerar. Både personal i skolan, föräldrar och andra vuxna har en viktig roll att fylla i hur man stöttar barnen i hur man utvecklar dessa kamratfärdigheter. Att bygga en välfungerande grupp startar med att de vuxna i skolan reflekterar över hur man agerar i olika situationer – egna tankar, värderingar och attityder för att identifiera vilken feedback man ger till eleverna. Vad ger man positiv feedback på och när tillrättavisar man eleverna?
Handledningen presenterar ett upplägg som innebär att arbeta systematiskt med att stärka kamratfärdigheter och genom aktiviteter skapa en välfungerande grupp. När gruppen fungerar bra och eleverna trivs i skolan är det också lättare att fokusera på lärandet. Följande tre steg kan vara till hjälp för att lägga grunden för en välfungerande arbetsgrupp:
- Stärk gemenskapen: Uppmärksamma grupperingar bland eleverna redan i början av läsåret. En trygg anknytning till den egna gruppen och att lära känna varandra stärker sammanhållningen.
- Stöd kamratfärdigheterna: Ge barnen möjlighet att med ledning av lärare vara med och skapa regler för den egna gruppen. Kompissolen fungerar som en bra grund att regelbundet återkomma till.
- Ta hänsyn till varje elev och elevgruppens behov: Planera gruppens pedagogiska verksamhet och sätt upp mål för den utifrån den kunskap som finns om varje elevs individuella behov.
Kamratfärdigheterna bör övas i vardagliga situationer och inte enbart i mindre grupper eftersom detta inte nödvändigtvis stärker ett barns förmåga att arbeta i en grupp. De vuxna vägleder och visar på de sociala spelreglerna. Avsätt därför tid för att mötas och diskutera med eleverna, särskilt i anslutning till utmanande situationer, som till exempel en konflikt eller om något av barnen har lämnats utanför gruppen. De viktiga spelreglerna och kamratfärdigheterna som lyfts fram genom Kompissolen behöver tränas under hela läsåret. Lär känna kompissolen tillsammans med din barngrupp! Gå igenom vad symbolerna på solstrålarna betyder och hur de ser ut. Prata tillsammans om varför det är viktigt att ha gemensamma regler i klassen. Återkom efter varje avsnitt ni ser och diskutera tillsammans vilka färdigheter från kompissolen djuren i avsnittet behövde för att må bra.
Elevens och gruppens behov avgör vilka färdigheter som man lägger störst vikt vid. Nedan finns en sammanställning på hur du kan träna kamratfärdigheter med din egen elevgrupp tillsammans med karaktärerna från Djuren på Djuris börjar skolan.
Förslag på en pedagogisk planering för läsåret
Augusti
Låt eleverna utforska skolmiljön för att utveckla nya färdigheter. Var särskilt uppmärksam på grupperingar. Med hjälp av kompissolen diskuterar ni tillsammans och sätter spelregler för hur man bör behandla varandra och hur man är en bra kompis.
- De första veckorna är en viktig tid när det gäller gruppbildning och förtroendeskapande. Ge eleverna tid att lära känna varandra genom lekar (undvik tävlingsspel). Sträva efter att bygga en förtroendefull relation med varje barn så att de vågar vända sig till dig med eventuella bekymmer.
- Avsätt tid för att samtala om kompissolen i början och i slutet av varje vecka. Lyft vad som har hänt i gruppen under veckan och vad eleverna har lärt sig.
- Erbjud eleverna ett brett utbud av aktiviteter tillsammans med olika barn. Målet är att alla ska kunna leka och samarbeta med varandra.
Augusti-september
När du har en bättre bild av barnen och deras individuella behov gör du en mer detaljerad pedagogisk plan i syfte att stärka gruppaktiviteterna och kamratfärdigheterna under läsåret. Utforma gärna planeringen tillsammans med övrig personal som ingår i verksamheten.
- Fundera på vilka kamratfärdigheter barnen redan är bra på och vilka färdigheter de behöver träna mer.
- Ge barnen möjlighet att delta i planeringen av gruppaktiviteter. De kan till exempel få frågan vad som gör det lätt eller svårt att arbeta i grupp.
September-juni
Arbeta med serien, låtarna och kompissolen regelbundet under hela läsåret.
- För att barnen ska få förståelse för vilket beteende som förväntas av dem eller hur de ska agera i olika situationer bör man föra regelbundna diskussioner om hur man arbetar i skolan och tillsammans med klasskamrater.
- Det är viktigt att den vuxne kan observera barnens aktiviteter både under raster och lektioner och ge stöd till barnen vid behov. Barns kamratfärdigheter stärks både i vardagliga samspel i leken och under arbetet på lektioner.
Att öva kamratfärdigheter kan göras på vilken lektion som helst. Att arbeta i par eller i liten grupp, göra sig hörd, delta i aktiviteter och uppmärksamma andra är färdigheter som man kan öva varje dag i skolan. Djuren på djuris börjar skolan_kopieringsunderlag.pdf
Arbeta med programmet
Självbilden formas i samspel med andra
Självbilden syftar på barnets upplevelser och uppfattningar om sig själv. Den svarar på frågorna: hur är jag och hur ser jag på mig själv i relation till omvärlden. Barnets självbild byggs upp i samspel med andra och påverkas därmed av viktiga personer i barnets liv, såsom familj, släkt, vänner, barn och lärare i skolan. Upplevelsen av acceptans och uppskattning byggs upp i tidig barndom och under de första åren i skolan.
I skolans värld kan en positiv och stark självbild märkas genom att
- barnet gärna engagerar sig i olika samspelssituationer
- barnet litar på sin kompetens och sina egna möjligheter till inflytande i samspelssituationer
- barnet vågar vara med och göra sin röst hörd
- barnet kan identifiera och uppskatta sina egna styrkor
- barnet övar på nya vänskapsfärdigheter, antingen självständigt eller med stöd av en vuxen.
Att stödja utvecklingen av en positiv och realistisk självbild är viktigt. Barn jämför ofta sina egna färdigheter med andras. Arbeten och uppgifter som görs och ibland presenteras i klassen visar både på styrkor och vad som behöver utvecklas. Jämförelser med andra barns färdigheter kan leda till ett dåligt mående. God självkänsla är viktig för ett barns utveckling och välmående. Hur människor i barnets omgivning reagerar är centralt för att bygga självkänsla. Den vuxne har en viktig roll i att bygga upp barnets självbild, genom att stödja, uppmuntra och ge återkoppling.
Utveckling av en positiv självbild
- Försök att se barnet i ett positivt ljus. Varje dag innehåller saker som ett barn kan berömmas för. Det bör alltid finnas mer positiv feedback än tillrättavisningar eller utvecklande feedback.
- Var närvarande i barnets vardag och försök lära känna de saker som är viktiga för honom eller henne. Fokusera på att lyssna.
Hjälp barnet att identifiera och uppskatta egna individuella styrkor
- Det är viktigt att uppmärksamma barnets nya färdigheter, men lika viktigt är att uppmuntra och berömma när barnet vågar pröva och öva saker det ännu inte behärskar. Även vid ett misslyckande bör man ge positiv feedback för att barnet har vågat försöka.
- Alla behöver öva på olika saker och behöver stöd i det. Hjälp barnet att ha en positiv inställning till att utvecklas. Utveckling sker genom att uppmärksamma barnets styrkor. En speciell styrka hos ett barn kan till exempel vara att lyssna och visa hänsyn mot andra, men inte att vara den mest utåtriktade och pratsamma.
Barn som del av en grupp
Att bygga ömsesidiga relationer, sätta sig in i andras situation, trösta, försvara sitt eget perspektiv och göra kompromisser är exempel på viktiga färdigheter som behövs och utvecklas i en kamratgrupp.
Vänskapsrelationer ger glädje och trygghet i barns vardag. Positiva möten och upplevelsen av att bli accepterad stärker barnets självbild och hjälper barnet att vilja vara med andra barn.
Tyvärr är inte alla upplevelser med andra barn positiva. Olika utmaningar, som mobbning och ensamhet, existerar redan i små skolbarns liv. Uteslutning från gruppen kan äventyra ett barns utveckling och därmed försämra barnets förmåga att bygga ömsesidiga relationer senare i livet. Man kan se att kvaliteten på kamratrelationer, och kamratgruppens acceptans eller uteslutning, är av stor betydelse för välbefinnande och framgång i skolan.
Att stärka kamratfärdigheterna kan motverka mobbning. Dessutom spelar skolans lärare, kultur, hur personalen bemöter varandra och föräldrarnas engagemang en viktig roll. Att förebygga mobbning bör vara ett gemensamt mål för alla. Det är de vuxnas ansvar att se till att varje barn får trygga upplevelser i sin egen kamratgrupp och känner sig uppskattade som sitt eget jag. Detta kräver ett systematiskt arbete, utveckling av positiva gruppaktiviteter och övning av kamratfärdigheter och känslomässiga färdigheter.
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Hur visade sig förmågan att fungera i en grupp och visa hänsyn i avsnittet? Vem var hänsynsfull gentemot vem?
Arbeta vidare
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Kompissolen
Titta på kompissolen tillsammans. Repetera vilken betydelse de olika solstrålarna har. Diskutera varför det är viktigt att ha gemensamma regler i gruppen.
Rita en bild
Vad innebär det att vara en del av en grupp? Prata också om vad ni tycker om med er grupp.
Låt därefter eleverna välja att rita en bild utifrån något av följande: "Jag är en del av vår grupp" alternativt "Jag gillar vår grupp".
Gör en utställning av bilderna.
Utvärdera veckan!
Hur har elevgruppen fungerat under veckan?
Be eleverna skriva sitt namn på en lapp som sedan läggs i en påse. Namnen dras ur påsen ett i taget. Fundera tillsammans på vad just det barnet har lyckats väl med under veckan. Utgå från kompissolen. Är det exempelvis att lyssna, visa hänsyn, hantera konflikter eller säga stopp?
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Vem lyssnade på vem i avsnittet? Hur märktes det?
- Vem lyssnade djuren inte på? Hur märktes det?
Arbeta vidare
Det är viktigt att lyssna på varandra. Varför är det är viktigt? Fundera vidare på vad som gör att det ibland är lätt och andra gånger svårt.
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Hur är man en god lyssnare?
Vid muntliga presentationer i klassrummet har en elev rollen som talare, övriga tilldelas rollen som goda lyssnare.
- Hur är man en god lyssnare? Och hur kan man visa det med sitt ansiktsuttryck?
- Hur kan man uppmuntra talaren genom kroppsspråk och ansiktsuttryck?
- Hur kan man i ord ge konstruktiv återkoppling till talaren?
Träna på att vara både talare och lyssnare
Låt en elev, under 1 minut, berätta vad han eller hon tycker om att göra på sin fritid, Klasskamraten lyssnar. Därefter får det andra barnet göra samma sak.
Avsluta övningen genom att lyssnaren i varje par återberättar kortfattat vad kompisen sa.
Tema 3: Hantera konflikter
Tillhörande program
Skryt och ljug
Skvallra eller berätta
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Vilka konfliktsituationer hamnar djuren i?
- Hur kände djuren i de olika situationerna ?
- Hur löste de konflikterna?
Arbeta vidare
Prata om situationer där konflikter kan uppstå. Vilka känslor kan konflikter orsaka? Hur kan man förebygga och lösa konflikter?
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Skapa en blomma utifrån glada ord
Sitt i en ring tillsammans på golvet. Låt eleverna säga positiva ord och meningar som kan sägas till varandra för att man ska må bra och känna sig glad. Skriv ner det eleverna säger. Skapa sedan en stor blomma. I mitten av blomman skriver alla eleverna ner sina namn. I blommans kronblad skrivs alla de positiva saker eleverna sagt. Sätt upp blomman på väggen.
Dramatisera
Spela upp en konfliktsituation med hjälp av handdockor. Vad tror eleverna att dockorna känner i situationen? Kan de ge förslag på hur konflikten kan lösas? Kan det finnas olika sätt? Är något sätt bättre?
Tema 4: Se varandra
Tillhörande program
Vill inte vara här
Försök förstå
Sakna Djuris
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Hur uppmärksammade djuren varandra i avsnittet? Hur tog de hand om varandra?
- Kände sig någon utanför? Varför tror ni att djuren kände så?
- Hur kan det kännas om andra inte visar en uppmärksamhet?
Arbeta vidare
Diskutera tillsammans. Varför det är viktigt att känna sig accepterad för att känna att man är en viktig del av gruppen? Hur kan man visa varandra hänsyn?
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Rita en bild
Varje barn ritar en bild utifrån ett av följande teman:
- Jag är viktig.
- Så här uppmärksammar jag andra.
Samtala om vad det innebär att känna sig viktig. Prata också om saker man kan göra och säga för att uppmärksamma varandra.
Gör en utställning av bilderna.
Gör en styrkebok eller styrkekarta
Låt barnen samla bilder och teckningar på saker som de är bra på och sådant som de uppskattar hos sig själva.
Som en del av uppgiften kan varje barn få positiv återkoppling på sin bok eller karta av sina klasskamrater.
Tema 5: Bjuda in till lek
Tillhörande program
Ensam på rasten
Alla mina bästisar
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Hur gjorde djuren när de ville vara med och leka?
- Hur gjorde djuren när någon lämnades ensam?
Arbeta vidare
Diskutera tillsammans. Vad kan man göra för att komma med i leken och hur man kan hjälpa andra att vara med?
Prata mer
- Hur fungerar en grupp? I vilka situationer kan det vara svårt att komma in i en grupp? Hur känns det att vara ny i en grupp? Hur känns det att hamna utanför en grupp?
- Repetera kompissolens kamratfärdigheter. Om gruppen tycker att några färdigheter saknas komplettera solen med dessa.
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Lekambassadörer
Kom överens om en gemensam lekvecka! Varje rast har olika små elevgrupper ansvaret för att inget barn lämnas ensam. Stäm av med barnen i efterhand hur deras erfarenheter av veckan har varit.
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Hur märkte man om djuren respekterade varandras önskemål och gränser?
- Hur visade djuren sina egna gränser i? Hur sa djuren ifrån när det inte kändes bra?
Arbeta vidare
Prata om egna och andra personers gränser. Hur känns det att säga vad man tycker och tänker? Varför kan det ibland vara svårt att säga ifrån?
Det är inte alltid lätt att förstå hur andra personer upplever saker. Det kan skilja sig från hur man själv upplever situationen.
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Vad får dig att må bra?
Låt eleverna i tur och ordning berätta vad som får dem att må bra. Låt dem därefter också berätta saker som gör dem ledsna. Avsluta genom att summera vari skillnaden består.
Skapa en affisch tillsammans!
Sammanställ tillsammans i gruppen principer för ett respektfullt beteende. Gör en affisch med nyckelprinciperna: rätt att säga nej, rätt att gå ifrån och rätt att berätta för en vuxen.
Tema 7: Snälla mot varandra
Tillhörande program
Majs luktar bajs
Får vi låna?
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- Vilken typ av snälla och ovänliga handlingar upptäckte du i avsnittet?
- Vad är mobbning?
- Var det någon som blev mobbad? Hur visades det?
- Vad kände djuren i de olika situationerna?
- Varför är det viktigt att vara vänlig mot andra?
Arbeta vidare
Prata tillsammans om vad ett respektfullt och vänligt beteende kan innebära. Hur kan ett sådant beteende ta sig i uttryck? Hjälp också barnen att förstå var gränsen mellan att skämta och att mobba går.
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Gör någon annan glad!
Hur visar man att man är vänlig mot någon? Vad kan man säga eller göra för att visa vänlighet?
Låt eleverna mingla i klassrummet och säga en sak som gör någon annan glad.
Säga förlåt
Diskutera i vilka situationer man bör be om förlåtelse. Vad innebär att be om förlåtelse? Låt eleverna rita en bild av en situation där de själva har förlåtit någon eller själva har sagt förlåt till någon.
Tema 8: Respektera olikheter
Tillhörande program
Alla kan olika
Våga säga ifrån
Frågor
- Vad hände i avsnittet?
- På vilket sätt var djuren olika varandra? Hur visade sig olikheter i avsnittet?
- Hur upplevde djuren olikheterna?
Arbeta vidare
Prata med barnen om värdet av att acceptera och uppskatta olikheter, om vad olikheter är och varför vi alla är olika. Fundera på vilken typ av känslor eller tankar olikheter kan ge upphov till. Fundera över hur det skulle vara om alla såg exakt likadana ut. Fundera också över hur det skulle vara om alla tyckte och betedde sig på exakt samma sätt.
Sjung tillsammans!
Gör som djuren, sjung tillsammans! Här finns sångtexterna:
Vi är alla olika
På vilket sätt är vi olika? Fundera utifrån förslagsvis längd, ålder, hårfärg, favoritmat och intressen. Fundera över hur det skulle vara om alla såg precis likadan ut och tyckte likadant i alla frågor.
Vems ögon är vems?
Fotografera varje barn enskilt och skriv sedan ut bilderna. Klipp ut respektive ögonpar. Gör en affisch eller klistra upp ögonen på en lång rad. Titta på affischen tillsammans.
Beskriv hur ögonen ser ut: färg, form osv. Hur ser man vems ögon som är vems? Beskriv ögonen. Alla är olika på något sätt.
Referenser / källor
Laaksonen, V. 2014. Lasten vertaissuhdetaidot ja kiusaaminen esikoulun vertaisryhmissä. Jyväskylän yliopisto. Jyväskylä Studies in Humanities 221.
Laaksonen, V. 2022. Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa. Jyväskylä: PS-kustannus.
Laaksonen, V. & Repo, L. 2017. Kompiskonst – kunskap och övningar för att skapa en fungerande grupp. Helsinki: Folkhälsan.
Upphovsrätten till innehållet i den här lärarhandledningen tillkommer UR, om inte något annat särskilt anges. Lärarhandledningen får fritt kopieras, distribueras digitalt och visas i undervisningssammanhang. När lärarhandledningen eller delar av innehållet används på olika sätt ska den ideella upphovsrätten iakttas. Det här betyder att du som lärare i din undervisning bland annat får kopiera upp så många kopior du behöver av hela eller delar av lärarhandledningen och dela ut till elever, tillhandahålla den digitalt till eleverna i en elevportal eller liknande, eller visa i en Powerpointpresentation. Viktigt att tänka på när du använder lärarhandledningen, på olika sätt, är att det alltid ska gå att se vem eller vilka som har upphovsrätten. Om lärarhandledningen kopieras upp i sin helhet så framgår det redan, men om det är så att du väljer att bara använda någon del behöver du skriva i anslutning till det du använder vem eller vilka det är (UR och/eller annat namn, som framgår i lärarhandledningen).