series

Typiskt teknik - lätt version

Om tekniska lösningar och kopplingar till samhälle och människa.

• Anpassad grundskola 7-9

• Samhällskunskap, Teknik

Programbild

Bild och video

Om programmet

Erik visar hur vi tar bilder och lagrar dem. Vi får veta hur övervakningskameror används och Frida visar hur man gör animerad film. Erik låter oss också se hur man kan luras med bild, med hjälp av "deep fake". På scenen förändrar inspelningen Eriks rörelser.

Ämnesord:
Amatörfilm, Animerad film, Filmteknik, Fotografi, Industri, Kommunikationer, TV-fotografering, Teknik, Teknikutveckling, Tekniska innovationer, Videofotografering
Produktionsår
2020
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien fokuserar på kopplingarna mellan teknik, samhälle och människa och vill verka för ökad förståelse av begrepp och sammanhang. I avsnitten undersöks och analyseras olika tekniska lösningar, drivkrafterna bakom samt dess inverkan på människan och samhället. Serien är tänkt för teknikundervisningen i åk 7-9 i grundsärskolan och är en bearbetning av serien Typiskt teknik. Avsnitten är bland annat nedkortade med ett lugnare tempo och en tydligare grafik. I lärarhandledningen finns samtalsfrågor samt teoretiska och praktiska lektionsförslag, nära kopplade till avsnitten och till Lsär11.

Utbildningsnivå:
Anpassad grundskola 7-9
Skolämne:
Bild, Filma och fotografera, Information och media, Teknik

Liknande program