Till huvudinnehåll

Nationen

Det finns berättelser som ingen har frågat om och platser få brytt sig om att skildra. Vi tittar närmare på Sveriges förflutna för att försöka förstå den tid vi lever i idag. En nation brukar benämnas som ett kollektiv av människor som förenas genom landgränser, språk, religion, härstamning, kultur, traditioner och historia. Genom att bredda bilden av vilka som ingår i kollektivet Sverige kan vi få en förståelse för att det hela tiden har gjorts val när historia har nedtecknats.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Skitåret 1917

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Under första världskriget led Sverige av hungersnöd och arbetarklassen svalt. 1917 inledde Sveriges arbetarklasskvinnor våldsamma hungerkravaller som låg på gränsen till revolution. Dessvärre nämns sällan arbetarkvinnornas hungerupplopp i beskrivningar av Sveriges demokratiprocess. Folkmusikern Sara Parkman besöker Söderhamn för att se var hungerprotesterna inleddes och berättar om kvinnor som kämpade för bröd och fred.

Om programmet

Ämnesord:

Arbetarklassen , Demokratirörelser, Genusfrågor, Historia, Hungerkravallerna i Sverige 1917, Kvinnofrågor, Kvinnor, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Sverige, Sveriges historia

Produktionsår:

2016

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska, Danska

 • null:

  Sara Parkman

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Folkhögskola / Studieförbund, Grundskola 7-9, Gymnasieskola

Skolämne:

Historia, Efter ca 1900, Historieanvändning

Arbetsmaterial

  Arbetsblad

   Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

   Liknande program