Till huvudinnehåll
seriesimage

En annan sida av historien - syntolkat

Vem skriver vår historia? Beroende på, exempelvis, nationalitet, kön eller källor kan samma händelse beskrivas på många olika sätt. En arkeologisk utgrävning, ny forskning eller en annan tidsanda kan också göra att historieskrivningen revideras. Programledarduon Emma Molin och Özz Nûjen hjälper oss att belysa fler än ett perspektiv. I varje avsnitt utgår vi från en historisk epok och berättar en mindre känd del av den. Det finns också en kort faktaversion av varje avsnitt - serien Snabbkoll på historien.

Serien finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Programbild

Högkulturer

När vi pratar om det forntida Egypten är det främst faraoner, mumier och pyramider som brukar ta plats. Men egyptologen Sofia Häggman låter oss ta del av hur vanliga människor hade det under den här tiden. Tillsammans tittar hon och Özz närmare på en av Egyptens mest väldokumenterade byar, Deir el-Medina. Hur levde, arbetade och tänkte de människor som bodde där? Dessutom berättar Emma övergripande om högkulturer.

Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Om programmet

Ämnesord:

Arkeologi, Arkeologiska fyndplatser, Egypten, Egyptens forntid, Forntiden, Historia, Historiebruk

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Emma Molin, Özz Nûjen

  • Medverkande:

    Sofia Häggman

Pedagogiskt syfte

Syftet är att ge kunskaper om händelser, samhällsomvandlingar, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder. Eleverna blir medvetna om hur historieskrivningen fokuserat på vissa perspektiv och valt bort andra (historiebruk). Tidslinjer ger eleverna en kronologisk överblick som stärker deras historiemedvetande.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Historia, Forntid och medeltid, Historieanvändning

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program