Till huvudinnehåll

Prylberget - syntolkat

Det har aldrig varit billigare att köpa kläder, mat och hemelektronik. Vi handlar oss ur finanskriser och skilsmässor. Vi handlar oss genom dagarna. Men varför gör vi det? Följ komikern Robin Paulssons resa mot att bli en mer hållbar konsument. Till sin hjälp har han antropologen Katarina Graffman. Tillsammans besöker de olika familjer och tar reda på hur vi svenskar konsumerar, vad vi tror är bra för miljön och vilka historier som döljer sig bakom våra vanliga vardagsprylar.

Serien finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Programbild

Kaffe, valfrihet och matsvinn

Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Svenskar tillhör dem som dricker mest kaffe i världen. Men vilket kaffe väljer vi, och varför? Och varför slänger vi så mycket mat? Robin lär sig om märkningar och nudging. Katarina och Robin hälsar på hos familjen Rizwani i Valsta utanför Stockholm som har hittat en hållbar livsstil när det gäller matkonsumtion. Vi får också veta hur vi styrs i mataffären och hur livsmedelsjättarna påverkar oss.

Om programmet

Ämnesord:

Dryck, Hållbar livsstil, Hållbar utveckling, Kaffe, Livsmedel, Livsmedelskonsumtion, Marknadsföring, Mat, Matavfall, Matvanor, Miljöfrågor, Naturvetenskap, Tillagning av matrester, Val (psykologi)

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Hewan Temesghen, Roland Paulsen, Victoria Voss, Nurit Nobel

  • Programledare:

    Robin Paulsson, Katarina Graffman

Pedagogiskt syfte

Syftet är att vi ska börja reflektera över vårt eget beteende: varför konsumerar vi som vi gör? Vad är det som påverkar våra köp? Och hur kan vi göra mer hållbara val?

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Hem- och konsumentkunskap, Miljö och hållbarhet

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program