series

Röster om Nato

Vilka olika åsikter finns om Nato?

• Grundskola 7-9

• Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Programbild

Sverige som medlem i Nato

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Sverige har blivit medlem i Nato. Vi reder ut allt från vad Nato är och står för till hur vi kommer att samarbeta med försvarsalliansen. Vi träffar 21-åriga Leonard som utbildar sig till yrkesmilitär. Michael Malm som är strateg på totalförsvaret berättar om varför han tycker att det är viktigt att Sverige är med i Nato. Ordförande för Svenska Freds Kerstin Bergeå förklarar varför hon inte tycker att medlemskapet är positivt. Dessutom reder forskaren Malena Britz ut begreppen och försvarsminister Pål Jonsson svarar på frågan om risken för kärnvapen på svensk mark.

Ämnesord:
Försvarspakter, Internationell säkerhet, Internationella organisationer, Internationella relationer, Internationellt samarbete, Multinationella styrkor, North Atlantic Treaty Organization, Samhällsvetenskap, Sverige
Produktionsår
2023
Tillgänglig till
30 juni 2028
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Reporter
Nils Bucher
Medverkande
Malena Britz, Michael Malm, Kerstin Bergeå, Leonard Lindvall, Pål Jonsson

Pedagogiskt syfte

Alla tycker inte likadant om att Sverige är med i Nato. Vilka olika åsikter och perspektiv finns det? Natomedlemskapet påverkar oss på såväl individuell, nationell som global nivå. Vi delar med oss av fakta och ger elever förutsättningar att analysera en samhällsfråga ur olika perspektiv. Eleverna ges möjlighet att förstå olika argument, intressen och åsikter. Programmen är tänkta att fungera som diskussionsunderlag.

Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Skolämne:
Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Liknande program