series

Epos på meänkieli

Högläsning och samtal med författare och litteraturvetare.

• Högskola

• Modersmål, Meänkieli, Svenska, Litteraturhistoria och författarporträtt

Programbild

Älven

Om programmet

Hur är det att som trettonåring skiljas från sin pappa som ska till fronten, och därefter leta efter sin mamma i flyktingläger? Rosa Liksoms Väylä utkom 2021 och översattes till svenska 2023. Boken utspelar sig 1944 och handlar om en flicka som tillsammans med andra ungdomar flyttar tusentals kor över Torne Älv innan kriget mot de tyska nazisterna bryter ut på den finska sidan. En berättelse som lyfter på locket till en undanträngd del av svensk krigshistoria: de evakuerades erfarenheter av Lapplandskriget.

Ämnesord:
Andra världskriget 1939-1945, Finska författare, Flyktingar i litteraturen, Kor, Lapplandskriget 1944-1945, Liksom, Rosa, 1958-, Litteratur på meänkieli , Litteraturvetenskap, Minoritetslitteratur, Torne älv, Tornedalen, Tornedalsfinsk litteraturhistoria
Produktionsår
2024
Tillgänglig till
30 juni 2028
Talat språk
Meänkieli
Undertexter
Meänkieli, Svenska
Medverkande
Rosa Liksom

Pedagogiskt syfte

Syftet är att genom skönlitteratur på meänkieli och svenska lära sig huvuddragen och bakgrunden till betydande litterära verk. Men också att förmedla läs- och skrivlust samt ge generell kunskap om minoritetslitteraturers utveckling och historia i en internationell kontext.

Utbildningsnivå:
Högskola
Skolämne:
Historia, Efter ca 1900, Modersmål, Meänkieli, Svenska, Litteraturhistoria och författarporträtt

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program