series

Fejkskolan

En poddserie som vill utmana vårt kritiska tänkande.

• Gymnasieskola, Grundskola 7-9

• Historia, Historieanvändning, Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap

Programbild

Drakdamen och munkarna - protester och fördomar

Om programmet

Stereotyper och fördomar står i centrum när Fejkskolan tittar närmare på bilden av Asien i västvärlden. 1963 tände den buddistiska munken Thich Quang Duc eld på sig själv. Protesten mot regimen i Sydvietnam väckte omvärldens fasa. Men i Saigon var reaktionen iskall. Madame Nhu, landets första dam, kallade aktionen för "grillfest". Men medan uttalandet väckte avsky fascinerades västvärlden av henne och hennes vackra klänningar och moderiktiga frisyrer. Programledaren Anna Charlotta Gunnarson och sidekicken David Silva utgår från fotot på omslaget till Rage Against The Machines album från 1992. Varför gav amerikanerna henne namnet "The Dragon Lady"? Var det en asiatisk nidbild? Hur ska vi förhålla oss till en diktatur? Till en frihetskamp?

Ämnesord:
Asien, Fördomar, Historia, Indoktrinering, Källkritik, Madame Nhu (Trần Lệ Xuân), 1924-2011, Masskommunikation, Massmedia, Mediekompetens, Munkar, Propaganda, Stereotyper, Sydvietnam, Vietnamkriget, Vietnamkriget 1957-1975, Vietnams historia
Produktionsår
2018
Tillgänglig till
30 juni 2024
Talat språk
Svenska
Programledare
Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande
David Silva
Ladda ner programmetLadda ner programmet

Pedagogiskt syfte

Fejkskolan har gjorts för att illustrera, fördjupa och väcka intresse. Den är tänkt att kunna användas i undervisningen, och kopplar väl in i kursplanerna för gymnasieskolans Lgy11, främst för samhällskunskap men även för historia, svenska och bild.

Utbildningsnivå:
Gymnasieskola, Grundskola 7-9
Skolämne:
Historia, Efter ca 1900, Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap

Liknande program