series

Folkmordet i Rwanda

Under folkmordet i Rwanda 1994 dödades över 800 000 människor.

• Grundskola 7-9, Folkhögskola / Studieförbund, Gymnasieskola

• Historia, Efter ca 1900, Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Programbild

Hur kunde det ske?

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Vad var det som ledde till allt detta dödande? Och vad skiljer ett folkmord från ett inbördeskrig? Vi får veta mer om orsakerna till folkmordet och om de bakomliggande mekanismerna. Vi ser hur man kan bygga upp hat mellan människor och vilken roll propagandan spelar. Dessutom får vi kunskaper om vad som kan hända i ett land när befolkningen delas upp och ställs mot varandra. Avsnittet innehåller bilder och scener som kan upplevas som skrämmande. För ökad fördjupning finns en programserie med 10 personliga berättelser: Folkmordet i Rwanda - vittnesmål.

Ämnesord:
1990-talet, Afrika, Extremism, Folkmord, Folkmordet i Rwanda 1994, Hat, Historia, Hutu, Inbördeskrig, Inbördeskriget i Rwanda 1994, Propaganda, Rasism, Rwanda, Rwandas historia, Tutsi
Produktionsår
2019
Tillgänglig till
30 juni 2024
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska, Engelska

Pedagogiskt syfte

Seriens syfte är att belysa mekanismerna bakom ett folkmord, hur medborgarna påverkas och hur en försoningsprocess kan gå till. Serien kopplar till såväl samhällskunskap som historia och förmedlar kunskaper om aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa. Även människors erfarenheter av förtryck, och folkfördrivningar skildras.

Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9, Folkhögskola / Studieförbund, Gymnasieskola
Skolämne:
Historia, Efter ca 1900, Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Liknande program