series

Varför ska jag rösta? - syntolkat

Häng med på spännande möten och utmaningar i demokratins tecken!

• Anpassad gymnasieskola

• Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Programbild

Rätt till en åsikt

Om programmet

Vad innebär yttrandefrihet och åsiktsfrihet? Hur gör man om man vill vara med och påverka och göra sin röst hörd? Och vilka rättigheter och friheter har vi egentligen i vår demokrati? Markus, Fatou, Maria och Mir åker ut på spännande uppdrag. De övar sig i att tycka till, ha egna åsikter och håller tal inför en retorikexpert och träffar en funkisaktivist som vet mycket om rätten till sin egen åsikt och att få uttrycka den. Vi möter även Leo som lyckas förändra, namnet på särskolan, genom att uttrycka sin åsikt i ett medborgarförslag.

Ämnesord:
Demokrati, Medborgarinflytande, Politik, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Sverige, Sveriges politik, Yttrandefrihet, Åsiktsfrihet
Produktionsår
2022
Tillgänglig till
30 juni 2026
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska

Pedagogiskt syfte

Syftet är att ge förståelse för vad demokrati är samt färdigheter i informationssökning, värdering och källkritik, hur man kan gå till väga för att själv vara med och påverka och hur det rent konkret går till att rösta. Genom övning i att göra sin röst hörd motiveras eleverna till aktivt deltagande i den demokratiska processen och till att rösta på valdagen.

Utbildningsnivå:
Anpassad gymnasieskola
Skolämne:
Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter, Politik och statskunskap

Vi jobbar med att ta fram material för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program