Mat och mage
· Avsnitt 1 · 9 min · Vi får reda på vad som händer med maten när vi svalt den.
Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning
Liban hänger i köket tillsammans med kokboksförfattaren Johanna Westman för att undersöka mun och smaksinne. Vi lär oss om de fem grundsmakerna sött, salt, beskt, surt och umami. Systrarna Mira och Samira i Munkedal gör ett smaktest och funderar på varför vissa saker smakar gott och andra äckligt. Vi kikar in i munnen och får reda på varför tungan är viktig. Dessutom får vi reda på att en människa producerar ca 1,5 liter spott under ett dygn.
Syftet med serien är att ge elever i årskurs F-3 kunskap om kroppens organ och dess funktioner i enighet med kursplanen i biologi. Den tar upp människans upplevelser av ljus, ljud, värme, smak och doft med hjälp av sinnena. Varje avsnitt har ett tema med frågor som besvaras genom reportage, animationer och quiz. Eleverna får verktyg för att själva kunna reflektera över sina egna kroppsfunktioner och vad kroppen behöver för att må bra.
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial