Mat och mage
· Avsnitt 1 · 9 min · Vi får reda på vad som händer med maten när vi svalt den.
Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning
Liban är på en plats med många lukter, en bondgård. Han gör ett dofttest för att se hur olika minnen kan associeras med dofter. Vi träffar 11-åriga Astrid och hennes spårhund Maja och jämför hundars luktsinne med människans. Och så kikar vi in i näsan och tar reda på varför vi har flimmerhår och hur slem bildas i slemhinnan. Dessutom får vi lära oss att människan kan producera upp till en liter snor om dagen.
Syftet med serien är att ge elever i årskurs F-3 kunskap om kroppens organ och dess funktioner i enighet med kursplanen i biologi. Den tar upp människans upplevelser av ljus, ljud, värme, smak och doft med hjälp av sinnena. Varje avsnitt har ett tema med frågor som besvaras genom reportage, animationer och quiz. Eleverna får verktyg för att själva kunna reflektera över sina egna kroppsfunktioner och vad kroppen behöver för att må bra.
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial