series

Besserwisser

Vetenskapspodden som ger dig nya perspektiv och insikter.

• Allmänbildande

• Biologi, Fysik, Kemi, Psykologi, Samhällskunskap

Till programmet

Programinformation: Hur smakar egentligen ett blåbär?

Uppdaterad 26 november 2024


När kocken Tea Malmegård tappar smak- och luktsinnet får hon fundera på hur smaker kan beskrivas med ord. Samma fråga upptar svenska måltidsforskare: Hur kan man beskriva smaken hos ett blåbär?

Blåbär är lite syrliga, lite söta och så goda, såklart. Men mer då? Svenska forskare vill ta fram beskrivningar av hur olika bär smakar, precis som vi har ord för att viner smakar ”ekfat” eller ”vanilj”. Vi hör också kocken och konditorn Tea Malmegård kämpa efter att hon har förlorat sitt viktigaste arbetsverktyg: smak- och luktsinnet.


Medverkande:

Programledare: Malin Olofsson och Jesper Cederstrand

Tea Malmegård, kock och konditor

Karin Wendin, professor i mat och måltidsvetenskap vid Kristianstad högskola

Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid SLU

Producent: Therese Uddenfeldt


Referenser i urval:

Beskrivning av forskningsprojektet

Artiklar:

Lipid oxidation inhibition capacity of 11 plant materials and extracts evaluated in highly oxidised cooked meatballs

Antioxidant capacity and major phenol compounds of horticultural plant materials not usually used 

Johan N. Lundberg. KI. Pågående forskningsprojekt: From Natural Statistics of Olfactory Perceptual Space to Digital Transmission of Odors.