series

Besserwisser

Vetenskapspodden som ger dig nya perspektiv och insikter.

• Allmänbildande

• Biologi, Fysik, Kemi, Psykologi, Samhällskunskap

Till programmet

Programinformation: Hur smakar egentligen ett blåbär?

Uppdaterad 30 oktober 2024

När kocken Tea Malmegård tappar smak- och luktsinnet får hon fundera på hur smaker kan beskrivas med ord. Samma fråga upptar svenska måltidsforskare: Hur kan man beskriva smaken hos ett blåbär?

Blåbär är lite syrliga, lite söta och så goda, såklart. Men mer då? Svenska forskare vill ta fram beskrivningar av hur olika bär smakar, precis som vi har ord för att viner smakar ”ekfat” eller ”vanilj”. Vi hör också kocken och konditorn Tea Malmegård kämpa efter att hon har förlorat sitt viktigaste arbetsverktyg: smak- och luktsinnet.


Medverkande:


Programledare: Malin Olofsson och Jesper Cederstrand
Tea Malmegård, kock och konditor
Karin Wendin, professor i mat och måltidsvetenskap vid Kristianstad högskola
Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid SLU
Producent: Therese Uddenfeldt


Referenser i urval:

Beskrivning av forskningsprojektet:
https://researchportal.hkr.se/ws/portalfiles/portal/82523757/Projektbeskrivning_Smak_hos_b_r_002_.pdf

Burri S et al. (2019). Lipid oxidation inhibition capacity of 11 plant materials and extracts evaluated in highly oxidised cooked meatballs. Foods, 8 (406) DOI:10.3390/foods8090406

Burri S et al. (2017). Antioxidant capacity and major phenol compounds of horticultural plant materials not usually used. Journal of Functional Foods, 38 (Part A), ss.119-127. DOI:10.1016/j.jff.2017.09.003

Johan N. Lundberg. KI. Pågående forskningsprojekt: From Natural Statistics of Olfactory Perceptual Space to Digital Transmission of Odors.
https://ki.se/personer/johan-lundstrom#publications