Till huvudinnehåll

Skriv med Ylva

Här delar barnboksförfattaren Ylva Hällen med sig av sina allra bästa skrivtips! På ett fantasifullt och metodiskt sätt får vi lära oss hur en saga är uppbyggd. Vi lär oss om de fem byggstenarna ”Vem, Var, Mål, Hot och Slut” – som behövs för att kunna skriva en berättelse från början till slut. I varje avsnitt får lyssnaren en kort och spännande skrivuppgift och vägleds på så vis vidare i skrivprocessen. Barn från hela Sverige är med och skriver och bidrar med byggstenar, som Ylva använder som inspirationsmaterial till nya fantastiska sagor.

Huvudperson, del 1

Huvudperson, del 1

Byggsten nummer ett: Vem. Vem ska din saga handla om? En människa, ett djur, en rymdvarelse, en talande ananas eller kanske en sagoprinsessa? Ylva ger sina bästa skrivtips och lär ut knep för hur du kan göra när du skapar din huvudperson. Som inspiration delar även barn runt om i Sverige med sig av sina bästa skrividéer. Tankar och idéer som Ylva fångar upp och spinner vidare på i programmet.

Om programmet

Ämnesord:

Barn, Berättande, Berättarteknik, Kreativt skrivande, Personskildring (litteratur), Skrivprocessen

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

  • Programledare:

    Ylva Hällen

Pedagogiskt syfte

Eleven vägleds genom skrivprocessen och övar sig på att komma igång med skrivandet med olika knep, samt övar på hur en berättelse kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt personbeskrivningar.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Svenska, Skrivande

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program